Visa varukorgen
Design & Illustration

Njorden Maya Piraya Papaya...

Fredrik och Maya Piraya Papaya

Hejsan Björn,

Söndagen för tre veckor sedan sjösattes min Njord med namnet Maya Piraya Papaya. Efter smeknamet på min lilla Maya som jag var pappaledig med under bygget.

Maya Piraya Papaya

Det var lite nervöst o vingligt, med den känns mycket stabilare än vad jag trodde. Den sitter verkligen som gjuten. Sittbrunnen blev 39x60, så jag får sätta mig på akterdäck o glida i med raka ben. Men väl på plats har jag stöd överallt utan att ha monterat höft eller knästöd.

Det blev varken skädda eller roder, visst drar det i vind, men än så läge funkar det utan. Har paddlat fyra gånger i mälaren, både i vindstilla o med vind o den går som ett spjut. Pagajen slutade på 1kg först...nu är den nere i 800g, blir minst två till i vinter. Ovant o paddla med den, men det kommer för varje gång.

Har redan skrapat botten ett par gånger, paddlar visst lite för nära land ibland...

Hade tänkt att prova slå runt under kontrollerade former, men väntar till i vår o mer värme. Men den går o luta väldigt mycket innan det känns osäkert.

Det tog mig 100h och notan slutade på 6500:-, den blev ca 5:61 lång o väger 19.5 kilo.

Fotstöden är från Anders Jonssons hemsida, fast helt i aluminium.

Sitsen är gjuten från en grannes och enligt Ulf Johanssons metoder. Även sargen gjorde jag på samma sätt. Använde dock biltemas polyetser med kolpulver i. Blev så hårt att det gick åt tre sticksågsblad för att såga rent...

Har använt polyster till däcksbelagen också, la väven vått i vått på insida däck i epoxi men fortsatte med polyester.

Tusen tack för hjälpen på dom frågor jag haft under resan och jag står till förfogande om nån undrar nått om Njord o bygge. Fick bla problem med att skrovet blev för stort och blev tvungen o skruva fast läkt längs religen för att tvinga in formen...

Nästa kajak, för det blir fler kommer att bli en Black Pearl, men det ligger några år bort.

Vill även tacka Petrus på Petrus Kajak som hjälp till med råd och material, han sågade bla upp ribbor år mig.

Samt stort tack till min älskade fru Marie får tålamodet när jag slipat o slipat och till svärmor Gunilla som ställt upp med passning av Maya.

Mvh
// Fredrik Heyman

Kommentarer

Kul att du skippade skäddan. Jag har just påbörjat ett Njordbygga i Petrus lokaler. Eftersom jag trivs så väldigt utmärkt utan skädda i min Pärla så är jag mycket frestad att utelämna skäddan även på Njorden. Björn verkar dessvärre rekommendera skäddan.

Jag är alltså mycket nyfiken på hur du tycker Njorden känns i sid- och aktersjö.

Jag kan inte riktigt avgöra hur du gjort med packluckor. Men det ser nästan ut som du skippat dom också. packar du från sittbrunnen?

/mvh David, som börjar bli sugen på att se din Njord i verkligheten.

Tjenare David,

I sid- o aktersjö så får man helt klart jobba lite mer, men jag är nybörjare i paddling och har inte använt pagaj, så det beror mycket på det. Tar jag siktar på något långt fram så går det lätt att paddla rakt.

Skippade packluckor, ev åker ett par gummi från kajaksport på i vinter, men som det känns nu kommer jag köra utan. Funderar dock på att stoppa in löstagbara skott, så jag kan leka med rollar :-)

Om Petrus kör säkerhetsövning i vår så skall jag försöka komma.

// Fredrik

Hejsan Fredrik

Varje genomföring i ett skrov medför risk för läckage. Jag löste problemet med ett löstagbara skott akterom sitt brunnen som är vattentät med en cykel innerslang. Den pumpas upp, och tätar skottet.

Mvh Magnus

Tjenare Magnus,

Cool lösning, om du har bilder så maila dom gärna till mig.

Vill helst inte ha luckor...lägger hellre tiden på o göra pagajer.

Mvh

// Fredrik

Invändiga luckor med cykelslang är en välfungerande lösning som använts då och då med gott resultat. Enda nackdelen är väl att det blir lite pyssel innan kajaken är färdigpackad.

Har du bilder och en kort beskrivning Magnus, skulle det vara intressant att göra en tipssida med den lösningen (som jag gjort med en hel del andra bra idéer: http://www.thomassondesign.com/bygga/tips-fran-byggare)

Skriv en kommentar