Visa varukorgen
Design & Illustration

Nomad - Bengt Ekwall

Det kom ett långt mail från Bengt Ekwall - så utförligt att det resulterade i både en sjösättningsrapport och en sida med byggtips.

Ny Nomad och eskimåpaddel

"Som present på min 60-årsdag i november gav jag mig själv en ritning på Nomad. Liten kroppsvikt och begränsat byggutrymme gjorde att jag kortade längden till 510 cm. Till Julhelgen 2005 hade jag riktat in byggspanten så att jag kände mig säker på att allt var rakt rätt och häftade de första ribborna. I mitten av februari så träffade jag Karin, som byggt en Nomad några år tidigare, på en skridskotur i Blekinge skärgård. När jag stolt berättad att nu hade jag kommit halvvägs, för skrovet var klart, upplyste hon mig om "du har gjort en fjärdedel". Nu slutade jag med allt TV-tittande och inskränkte socialt liv till ett minimum och kunde på midsommarafton göra ett första prov i lugnt vatten på Snogeholmsjön. Sedan dess har jag befarit flera vatten i både Dalarna, Jämtland, Skåne med både sjöar och kust. Hur sjösätter man från oskyddad havsstrand med höga vågor, vilket vi ofta har utanför Ystad där det inte finns skyddande öar.

Bengt i ny Nomad

Nomad 510 är stabil och att glida ner i med sittbrunnen invändigt 38,5 x 65,5 cm går fint. Jag har skott och lastluckor som spänns fast, som en manlucka i en tank. Inget roder men en ställbar skädda, som manövreras på enklast möjliga sätt med lina ovan däck. Jag är lite besviken på vikten, som blev 22 kg med allt på plats som sits, svankstöd, fotstöd, skott, luckor, skädda och däckslinor. Hoppas bara att epoxiöverskottet sitter där det gör mest nytta. Granlisterna har långt mellan årsringarna så det är inte där vikten kommer ifrån.

Eskimåpaddeln trivs jag mycket bra med efter ett par timmars tillvänjning. När jag skulle köpa zinkvitt för att dekorera bladändarna så stod det på förpackningen "Skadligt för vattenlevande organismer". Det blev epoxy på ändträt och en cm på bladet, som gav en mycket slitstark avslutning, men inte så elegant som vitt förstås.

Att själv bygga en kajak har varit en intressant utmaning, inte så lätt som jag trodde, men resultatet blev bättre än förväntat. En överraskning var all positiv uppmärksamhet, som ett hembygge i trä väcker bland människor och båtfolk jag stött på. Det finns nog en inneboende känsla för träarbete hos de flesta, men de ser inte hur mycket "plast" de tittar på."

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar