Visa varukorgen
Design & Illustration

Nomad med spännande roderlösning

Jonas i sin smala Nomad

"Hej Björn,

Idag sjösatte jag min smala Nomad i Umeå. Den visade sig ha isklass 0,5 vilket räckte att bryta en ränna i den tunna isen men inte till närmare utvärdering av sjöegenskaperna.

Kajaksports roderTack för råd under byggtiden. Jag är nöjd med den "integrerade" sittbrunnssargen och det sk "active rudder" från kajaksport som jag satte dit, även om det ökade på byggtiden (och funderingstiden) avsevärt.

Bästa hälsningar
Jonas Peterson

Kommentarer

Rodret ser annorlunda ut, men jag har svårt att förstå hur det ser ut och fungerar. Kan man få se fler bilder nånstans?

>Peter

Om Du skrollar ner en bit på denna hemsida (tillverkarens) finns en bild. Rodret är gjort i ett ganska flexibelt gummimaterial i ett stycke. När man drar i ena roder linan (via pedal i mitt fall) böjs rodret där ett vanligt roder har sin axel. Denna del av rodret syns inte, då den är täckt av en likaledes flexibel "täckskiva" för att ge en slät utsida och därmed mindre motstånd.

http://www.kajaksport.com/?components_eng/components.php&tuote=&ryhma=S%C3%A4%C3%A4t%C3%B6ev%C3%A4+ja+per%C3%A4sin

Av en händelse ramlade jag in på Utsidan från förra sommaren med en lång rad kommentarer betr roder och skädda och vilket som var bäst och vilket som var sämst. Jag minns att Björn skrivit om det här tidigare och varnat för mycket prylar och prylar kan som bekant gå sönder.

Nu har jag minimal erfarenhet av plastikkajaker och roder och ska istället beskriva hur det är att paddla utan roder och utan skädda. Jag gjorde turen igår tisdag faktiskt. Bort mot Stenshuvud och in i bekantingen Mats lilla hamn där jag fikade. Jag hade motvind dit och medvind hem.

Nu satt jag i min baidarka, en klassisk sådan byggd efter Wolfgang Brincks bok och maningar.

Vem som helst håller säkert med mig om att akterlig sjö är jobbig. Tydligen är just här ett roder av nytta, men knappast en skädda. Och jag som inte har någondera? Jo, hemvägen bestod av just sådan relativt tung akterlig sjö.

Det märkliga nu med baidarkan är att den klarar det här galant! Jag har funderat mycket över varför. Varför blir inte kajaken slirig, lovgirig? Varför går den precis som jag vill med några paddeltag? Jag kan inte komma fram till någonting annat än att den smala, utdragna aktern - som ser ut som skädda - fungerar som en styrning.

Baidarkan - creme de la creme! Bäst du börjar konstruera en, Björn! Mats snygga limmade variant i septembers Blekingepaddling visade vad en sådan går för. Den fungerar säkert lika bra limmad som i ribb och duk.

Skriv en kommentar