Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny bassängtest!

Hunter har varit en vända i källaren för lite rekonstruktiv kirurgi på sits, höft- och knästöd - och nu börjar det kännas riktigt bra.Hunter har varit en vända i källaren för lite rekonstruktiv kirurgi på sits, höft- och knästöd. Sitsen sänktes ca 10 mm (lägsta punkten är nu bara ca 10 mm över botten) och vinklades ner en aning i framkant - nu börjar det kännas riktigt bra.

Sittbrunnen är minimerad i storlek genom det lutande svängda skottet som följer sittbrunnssargens akterkant och genom att sitsen/höftstöden fyller ut hela akterdelen av sittbrunnen. Minimeringen är till för att minska vattenvolymen i sittbrunnen om den skulle vattenfyllas - extra viktigt i en lågvolymkajak, men nyttigt i alla kajaker (läs Peter Carters diskussion av säkerhet och volym).

Skotten är gjorda i 10 mm styrofoam, med ett lager glasfiber på var sida och sitter på plats med hjälp av våtrumssilikon. Akterskottet laminerades över en tillfällig spånskiveform.

Jag har inget svankstöd i Hunter (bortsett från aktra kanten i sitsen), vilket känns lite ovant i början. Men flera kollegor har hävdat att det går snabbt att vänja sig vid att vara utan - och att sittställningen och paddeltekniken kan vinna på att frestelsen att luta ryggen mot stödet elimineras. Framtiden (när isen släpper och medger längre turer till havs) får utvisa.

På bilden syns även fotstödet som är integrerat i främre skottet och de två 30 mm styrofoamklotsarna vid sidorna som ger en tight sittställning när man behöver ha maximal kontroll över kajaken. Med fötterna mot fotstödet mellan klotsarna blir ställningen mera avspänd och det finns plats att arbeta med benen för en mera effektiv långfärdspaddling.

Ljuspunkterna i däcket vid sidan om fotstödet är de försänkta linbeslagen i halvtransparent epoxi/glasfiber. De finns, liksom den försänkta sittbrunnssargen, i den byggbeskrivning som följer med ritningarna, och är de bästa beslag jag hittills byggt - eleganta, mycket starka (det går att lyfta en lastad kajak i ett av dem) och mycket snabbt gjorda.

Gummilinan på försäck har en påträdd träpärla (leksakspärla i bok, 25 mm diam) för att det skall gå lätt att sätta fast paddeln där. Det fungerar mycket bra vid snabba byten mellan den vanliga paddeln och stormpaddeln eller när man tillfälligt behöver lägga ifrån sig paddeln. (Kommentar om finish: Kajaken har ännu bara ett lager fernissa - slutgiltiga ytbehandlingen får vänta tills det är varmt nog att stå ute.)

Att sitsen är gjord i delar beror på den annars inte går att få upp genom sittbrunnshålet. Jag har valt att bygga sittbrunnen helt utan justermöjligheter - den som vill prova Hunter får se till att vara lika lång och bred som jag.

Det känns som om den låga initialstabiliteten går snabbt och lätt att vänja sig vid - redan efter ett par omgångar i bassängen känns kajaken fullständigt trygg. De 10 mm som sitsen sänktes bidrog fullt märkbart. Men sannolikt får jag ett litet återfall i vinglighet när jag kommer ut i grov sjögång, men det skall jag rapportera om längre fram.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar