Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny kajak på gång

Ny kajak: Frej

För några år sedan började jag skissa på en lite kortare och mer manöverbar havskajak för surf, lek i vågor och turer i besvärliga väderförhållanden. Av olika skäl blev den liggande i skissmappen. Främsta anledningen var nog att jag blev så nöjd med Njord – jag trivdes allt bättre för varje år. Framför allt är Njords manöverbarhet så bra att tanken på en bredare kajak med sämre fartresurser inte kändes så angelägen.

Men sedan har saker hänt: jag har under året fått flera propåer om en sådan kajak, senast i en kommentar på sajten för en vecka sedan:

"Hei Bjørn,har sett litt på noen nye kajakker som er komt på markedet, kan nevne PH Delphin,Tiderace Extrem,ser ein tedens til litt meir spesialiserte kjakker til bruk i større sjø og surf,hadde vert spennende å sett dej designe ein slik type kjakk,å lagt ut tegniger for salg og bygging.Har du noen komentarer til eit slik forslag?
Hilsen Edd."

Vidare ritade jag Discovery för Seabird Designs. Den är visserligen ännu kortare och bredare än min skisskajak, men fick ett för mig (och min förkärlek för långa smala och snabba kajaker) överraskande entusiastiskt mottagande, där recensenten rekommenderar den för ungefär de ändamål jag hade i tankarna för min nya kajak.

Så jag dammande av min gamla skiss, och började leka med de hydrodynamiska ingångsvärdena. Det mesta var redan gjort: med Njord som startpunkt hade jag dragit jag ner längden från 559 till 507 cm, ökat bredden från 51 till 54 cm, krökt till köllinjen och höjt stävarna en aning (en kortare kajak löper större risk att doppa nosen i kort krabb sjö). Jag siktade på ungefär samma deplacement som Njord: ca 130 kg.

Men det fanns också en del saker jag kunde utveckla vidare,  inte minst med lärdomar från Havsracern och Nordic Kayaks Fusion – nya insikter och idéer om avvägningen fart-stabilitet-volymfördelning och sådant. Med lite trixande kunde jag sänka friktions- och vågbildningsmotstånd ytterligare en aning, utan att tappa stabilitet. Lite sund prokrastinering (vanan att skjuta upp saker) skall inte underskattas när det gäller kvalitet och utveckling ;-)

FriktionsdiagramDet ökade språnget placerar paddlaren djupare i vattnet och sänker PC (volymfördelningskoefficienten) ganska rejält, och som kompensation gjorde jag stävarna lite fylligare: PC sjönk från 0,56 till 0,52. Det innebär att effektiva farten ligger lägre, vilket kanske merparten av de tilltänkta användarna kan uppskatta: Nya kajaken (blå kurvan) går lättare i marschfarter mellan 4-8 km/t medan Njord (lila kurvan) vinner när man pressar upp farten över 8 km/t.

Nya kajaken kommer att svänga lättare och kvickare än Njord – men eftersom även Njord är lättmanövrerad jämfört med de flesta havskajaker i fulllängd, bör den nya förses med en justerbar skädda för att fungera på längre turer. Att det blir en synnerligen kompetent kajak för surf och lek i bränningar, och för tuffa långturer i grov sjö och besvärligt väder tvivlar jag inte ett ögonblick på.

StabilitetStabiliteten (övre kurvan), både initial- och slutstyvhet, en hel del bättre än Njords (nedre kurvan). Om det är en för- eller nackdel är en smaksak. Njord kräver mer balans och erfarenhet av paddlaren, men kommer att med en erfaren paddlare kunna hålla en hög marschfart även i besvärliga förhållanden, medan man i den nya kajaken får finna sig i att dra ner lite på farten i grov krabb sjö. (Skillnaden i stabilitet är inte så stor som det ser ut. Grafen är praktiken dimensionslös, eftersom kurvorna läge i förhållande till den horisontella nollinjen blir beroende av vald last och metacenterhöjd. Påminner alltså om ett av de klassiska statistikfusken – den avklippta x-axeln. Genom att välja "rätt" metacenterhöjd kan jag alltså få det att se ut som om stabiliteten är vad som helst mellan 10 och 200 % högre! Det intressanta med kurvan är egentligen bara att både initial- och slutstyvhet blir bättre än Njords, och att maxmomentet nås vid aningen större lutning)

Intressant är att jag efterhand lyckades få ner den våta ytan (och därmed friktionen) till ett exceptionellt lågt värde, trots de relativt skarpa slagen. Relativt matematiskt minimum för 130 kg deplacement (en perfekt optimerad tävlingskajak) ligger jag inte vid någon spantposition mer än 6,6% över! Det blir alltså en riktigt snabb och lättdriven kajak för sin typ.

Säkerheten hanteras på undefär samma sätt som i Njord. Rollar, höga stöd, balance brace och sådant är inga problem: lite mer stabilitet att övervinna under rotationen, men bättre slutstyvhet underlättar på sluttampen – och naturligtvis Njords låga reling vid sittbrunnen som underlättar motorik och paddelföring. Bättre totalstabilitet innebär också att det blir lättare att klättra upp från vattnet, för den som inte rollar.

Ungefär så här kommer den nya att se ut: som framgår är det mycket av Njord kvar i linjer och förhoppningsvis även i uppförandet.

spantritning

Preliminära linjer

Lite finlir med linjerna och hydrostatiska och -dynamiska beräkningar återstår innan den nya kajaken finns i katalogen. Arbetsnamnet har varit Frej, son till havsguden Njord i den nordiska gudasagan. Om det blir det slutgiltiga namnet vet jag inte än...

Kommentarer

Hej Björn!

Den ser riktigt trevlig ut. Du gör det svårt nu när jag har bestämt mig för en av dina andra kajaker...

/Peter

Jag är mycket medveten om jag trasslar till det. Det är lätt att lägga till, men svårt att dra ifrån ;-)

Det har föresvävat mig att jag inte borde lägga till någon ny kajak om jag inte plockar bort en gammal – men goda föresatser är lättare att uttala än att följa...

Låter och ser ut som en rolig svängig kajak. Skoj!

Hoppsan ! Ser ju trevligt ut.

ännu en kajak att bygga

Åh, tänkte inte på de...

Jeg har desværre ikke plads til flere

Precis den kajaktyp jag saknat i sortimentet sedan tidigare! Eftersom den fyller upp en tom lucka finns det inte någon anledning att ta bort något gammalt. Men det blir problem att få in den i den ambitiösa planeringen. Jag kan ju inte bygga den istället för en Njord eller Black Pearl... ;-)

Får be om ursäkt för att jag strular till planeringen – men inte var det meningen att handla om antingen-eller. Jag tänkte mig närmast en litet diskret utökning av turordningslistan ;-)

Det är lugnt. Jag har nu planerat in den på plats 6 i listan, efter Black Pearl och före Nomad. 5:e april 2018 är satt som deadline. Då och inte en dag senare ska den vara färdig!

OK. 5/4 2018 är inskrivet i almanackan för en sjösättningsrapport ;-)

Hej, allesammans.

Kan du inte göra den lite kortare, typ 450 cm. Då skulle vi kunna bygga den i "lilla rosa". Skulle vara kul och testa din konstruktion gentemot Mikaels.

Intressant kajak. Fast jag håller fast vid mitt bygge av en kortad Njord hittintills. Gillar låga däck med mycket kroppskontakt.

En kortad variant på 4,50 tycker jag påminner om Brian Schulz F1:a...

Spännande. Får bli nästa projekt efter Isfjorden som nu ligger på byggbänken. Jobbigt bara att det är så fint skridsko- och skidväder ;), det blir alldeles för lite byggt nu. Väntar med spänning på att ritningen landar på hemsidan

Skriv en kommentar