Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny kajak på gång!

Ny Panthera 2

Jag har fått flera propåer senaste månaderna om att rita en tvåmanskajak på Panthera-konceptet. Önskemålen har oftast handlat om en snabb långturskajak med lite "modernare" eller "trendigare" utseende än de mer klassiska Alert/2, Thule/2 och Nomad/2. Efter att ha sugit på den karamellen några veckor började jag för en vecka sedan skissa på möjliga versioner och känner mig mycket nöjd med hur det ser ut, hydrodynamiskt och estetiskt. Den nya Panthera 2 blir 680 cm lång och 59 cm bred (men ritningen visar också ett par kortare alternativ; 646 eller 629 cm). Räknat på konstruktionsvattenlinjen blir djupgåendet 12 cm, den lastar ungefär 255 kg och har ungefär 600 liters volym. Bilden ovan är en skiss baserad på den slutliga skrovformen.

Lång vattenlinje och relativt hög Pc (0,57) innebär att Panthera 2 blir en mycket snabb kajak som vänder sig till ganska starka och tekniskt skickliga paddlare.  Arvet från surfskis innebär att den är lättmanövrerad, att den bör gå utmärkt i grov sjö och vara lätt att surfa ed full kontroll för att nå höga farter. Liksom surfskis i allmännhet är den beroende av ett relativt stort roder och linor utan flex till pedalerna.

Byggtekniskt är den lite knepigare att ribba än de flesta andra av mina kajaker. Det är den komplicerade formen på däcket som ställer krav på tålamod och påhittighet. Det långa och smala skrovet är däremot mycket lätt att ribba.

Jag räknar med att kunna presentera färdiga byggritningar någon gång i mitten av nästa vecka.

 

Kommentarer

Åh, ja, der dukka det opp ei overraskende nyhet. Med sin hvalaktige nese og buktende rygglinje vil Panthera 2 vekke begeistring og byggeinteresse. Kajakken er utrolig flott. I fugleperspektiv ligner den likevel veldig på Nomad 2 som jeg bygde et eksemplar av i fjor. Men nykomlingen er nok noe bredere over sin lågprofilerte svans. Nomad 2 er veldig retningsstabil med roret oppe. Etter ditt svar på et spørsmål om ror, valgte jeg å bygge mitt første underliggende ror på Nomaden. Det holder fullstendig styr på kajakken i svingene og dingler ikke i lufta bak bølgetoppene. I dag ville jeg nok ha drista meg til å bygge et integralror, montert i en svingbar svans - en liknende løsning som det finnes versjoner av her på din site. Begge typer ror er mer effektive enn et sleperor, men er dessverre nokså kompliserte å bygge. Mitt spørsmål er: Vil et sleperor fungere bedre på Panthera 2 enn på Nomad 2, og hvordan vil forskjellen merkes?

Nomad 2 och Panthera 2 är funktionellt tämligen lika. Skillnaden ligger främst i utseendet. Men Panthera bör gå bättre i vågor; aningen högre toppfart, bromsas mindre av vågorna mot sjön och gå torrare (bättre viktbalans med sittbrunnarna mer centrerade), medan Nomad 2 bör ha en liten fördel i marschfart och på plattvatten.

Ett underliggande roder 60-70 cm in under skrovet är bäst i alla sammanhang (bortsett från nackdelen att det är oskyddat). Kajakens botten styr vattenströmmen förbi roderytan och risken är liten att rodret hamnar i luften vid surf i stora vågor.

Ett integralroder är näst bäst genom att den svängbara aktern med sitt integrerade roderblad styr vattenströmmen med mindre turbulens än ett frihängade roder i aktern. Men för att det skall fungera som tänkt krävs precision i konstruktionen; inget glapp i leder och lager och inget flex i linorna!

Följaktligen är ett frihängande akterroder den sämsta varianten. En förhållandevis stor del av styrverkan del av styrverkan går förlorad i turbulensen i häckvågen. Till detta kommer att ett fristående utsvängt roderblad i sig själv skapar turbulens som ytterligare drar ner effektiviteten. Därför ser man numera sällan frihängande roder på segelbåtar – det sitter oftast en fast skädda framför rodret, som hjälper till att styra vattenströmmen ut över roderbladet utan alltför mycket turbulens.

Problemen är desamma för både Nomad och Panthera. Ett akterhängt roder bör därför vara tämligen stort – dels för att kompensera för effektivitetsförluster och dels för att nå ner i vattnet vid surf i grov sjö.

Takk for utførlig svar.

Jeg blir klokere hver gang jeg leser på siten. Det er givende å følge med innafor det mest kompetente padle- og dertil fartøyfaglige miljøet jeg vet om, og som du står i spissen for. Beundringsverdig!

Nå vet jeg altså at det underliggende roret slår integralroret i effektivitet, men at det jo er mer sårbart. Jeg har satsa på å bygge det underliggende roret så det tåler en liten støyt, at rorbladet er passelig sterkt og at et skadet blad enkelt kan skiftes ut. Først og fremst må jeg vurdere sjansen for botnkjenning og trekke opp roret i tide. En lynrask reaksjon med tærne stiller rorbladet i presis nøytralstilling, og det kan slås eller trekkes opp i sikkerhet. Jeg savner bare et ørlite, batteridrevet ekkolodd/dybdemåler med varselpip på forstevnen - aller helst med elektrisk støyt i nevnte tær.

Til lykke med laaange Panthera-2!

Tack Knut!

Tänk bara på att ett underliggande roder måste vara konstruerat så att det kan gå sönder på ett ofarligt sätt.

Jag minns en down-river-tävling i södra Sverige för många år sedan. En av deltagarna med en dansk motionskajak (Struer, underliggande racingroder) hade efter flera tidigare roderhaverier i den steniga ån, tagit sig för att svetsa ihop en oförstörbar roderenhet i rostfritt stål som han stolt förevisade innan start. Efter ett par kilometer i ån kom jag ikapp honom när han simmade mot den leriga åkanten med sin vattenfyllda kajak. Hela roderenheten hade – utan att skadas det allra minsta – tryckts upp genom skrovet vid kontakt med en sten!

Hi Bjorn, the Panthera 2 is the kayak I was waiting for paddling with my wife, is it 50cm or 59 cm wide as you give different figures in this post and in the data table (I assume 59 is more credible but I'not a kayak designer). Thanks

François

François,

You are right. It is 59 cm – the 50 was a typo in the initial post in English (corrected now).

Skriv en kommentar