Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny kajaksida

Grönlandskajak

Ta en stund och njut av de vackraste och mest välbyggda kajaker, paddlar och tillbehör man kan tänka sig! John Petersen i USA har öppnat en ny webbsajt full med ögonfröjd.

Kommentarer

Oerhört vackert, Björn! Faktiskt ser det nästan artificiellt ut - hur i herrans namn får man till sådana spant? Paddlarna ställer mig själv i skamvrån... Eller är det någon som har en simshyvel att sälja till mig för ett hyfsat pris? Oavsett tillstånd på järnet.

Jag har så primitiva verktyg att det nästan är konstigt att jag får ihop en kajak eller baidarka. Men jag är helluva bra på att sy! Fast Petersens nylonduk ger mig nerdragna mungipor - nylon, speciella grundfärger, tät mask för ansiktet... passa er!

Ja, jag är fascinerad över att han lägger så mycket tid på detaljer, som alla dessa utskurna skulpturer till beslag - när jag är klar med en ny kajak vill jag paddla så fort som möjligt! Märkligt också att han tydligen får kajakerna så täta att han kan ha skinn och läder i sittbrunnen! Jag har hittills aldrig lyckats vara helt torr efter en paddling - åtminstone inte om jag rollar eller har överbrytande sjö.

Petersens alster tycks utstråla den sortens hängivenhet för ett gott arbete som man sällan ser i dag då allt ska massproduceras. De amerikaner jag känt och känner har en flexibilitet i tänkandet som jag saknar i Europa. Det tråkiga i dag är att vi har en massproduktivitet i allt som har med friluft att göra och som gör att allting ser likadant ut. Om jag skulle skriva Jensen-pack och The Bombshelter skulle ingen veta vad jag skriver om. Tyvärr gick den geniale Don Jensen bort för en massa år sen och det företag han inspirerade finns inte längre. Jensenpack var en alpin ryggsäck som vägde ett halvt hekto och fick sin stabilitet genom vertikala tygavbärare. Bombshelter var ett tält med säcköppning och lågt och genialt konstruerat för att stå mot orkanstormar. Så synd att så mycket inte finns längre, att allt ser likadant ut och tycks väga lika mycket. Att se Petersens kajaker och paddlar via din sajt ökar min förhoppning om ett mer personligt förhållande till tingen. Att de är bärare till någonting vida mer än inköpsstället eller årets färg och material.

Hello,

Sorry that i do not speak or read swedish. I am from northern Wisconsin, and, although most of my anscestors came from just south of Stockholm (my greatgrandfather was Axel Svan), nobe of the langauge has stuck in our family. I am a shipwright by trade, and searched online for traditional kayaks, as i hope to build one for my mom and girlfriend this winter. your designs and construction styles are very appealing to me. Currently i am restoring an old lapstrake rowboat, but i am excited to try kayak building. I hope that you speak and read english, otherwise you'll probably think i am being a typical arrogant U.S. jerk (we have way to many of those here), but i would like to ask you some more questions about your construction methods and what is included in your plans. anyway, you make beautiful boats.

sincerely,

Josh Swan

Hi Josh,

I will contact you via mail and answer the questions you might have.

Skriv en kommentar