Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny kanotyawl - Inge Almén

En ny Kanotyawl 400 i sjön

Hej Björn!

Jag har äntligen blivit klar med min segelkanot och jag måste bara skriva och säga att hon är underbar.

Bygget var enormt roligt eftersom man såg ganska fort att formen på båten är hur vacker som helst. Hon seglar som en gud och det är en häftig känsla av både jolle och en stor båt.Alla förväntningar har överträffats. Till sist en liten fråga, har du någon uppfattning om flytförmågan på båten. Jag har fått lite kommentarer av några avundsjuka olyckskorpar som tycker att jag måste sätta in flythjälp. Själv känner jag mig helsäker efter hon är så slutstyv. Har Du eller någon annan testat och kapsejsat?

En ny Kanotyawl 400 i sjön

Tack än en gång för en underbar båt
MVH
Inge Almén

Kommentarer

När det gäller flytkroppar känner jag ungefär som du - har haft henne ute i 15 m/s och krabb öresundssjö utan att känna det minsta osäkerhet. Jag och ungarna har försökt kapsejsa henne genom uselt sjömanskap utan att lyckas. Men självklart vore det en bonus med lite extra. Om hon slår runt eller vattenfylls räcker flytkraften för att hålla henne flytande utan problem, men förmodligen knappast för att klättra upp och länsa ur henne om det samtidigt går vågor. Ett par jolleflytsäckar under fördäck och akterdäck kanske - eller att fylla utrymmet under däck med skum (löstagbara bitar). Men som sagt, vår kanot har seglat i alla upptänkliga sammanhang, ofta vid den oskyddade Hallandskusten, och med de mest skiftande besättningar utan extra flytkraft i drygt 15 år nu.

Lite tillspetsat skulle man kanske kunna säga att den här båten bekänner sig till en äldre tradition, där man undviker tillbud genom ett väl utformat skrov och kompetent besättning - till skillnad från senare tiders praxis där tillbuden betraktas som oundvikliga och konsekvenserna hanteras med hjälp av extrautrustning. Men det är kanske att gå lite långt...

Vilket fint jobb du har gjort! Vacker kanot!!

Jag förstår hur Björn resonerar och jag antar att du inte kommer kapsejsa så ofta.

Det som talar för att ha flytsäckar är kanske sittbrunnens storlek. jag har själv tidigare haft en C-kanot, som jag kapsejsat med flera gånger då främst under hårda slörar i hög fart då fören gått in i vågor... men C-lådan har ju också ett helt annat skrov.

Då jag varit snabb med att klättra över och då sittbrunnen var liten fick jag inte in några stora mängder vatten. Jag hade dock flytsäckar, det fanns gått om plats ändå för campingutrustningen.

Segla lugnt!

Jag ska kanske komplettera beskrivningen med att loggertriggen är låg och långsträckt (tryckcentrum ca två meter ovanför vattenytan) och att de ostagade masterna flexar i vindbyar, vilket innebär att båten kränger väsentligt mindre än båtar med sedvanlig rigg. I kombination med ett skrov med mycket stor formstabilitet innebär det att vinden spiller ur seglen vid ganska måttlig lutning och att man når en sorts jämvikt där ökande vind inte ökar lutningen mer än marginellt. Enda sättet att kapsejsa är nog om båten är maximalt pressad i vind (med för mycket segelyta uppe) och samtidigt utsätts för en ett par meter hög och brant våg som bryter över en uppgrundning.

Med ett deplacerande skrov (inte planande) är risken för den typ av kapsejsning som Niklas beskriver minimal.

Segelytan, fördelad på fock, stor och mesan, är väl tilltagen (drygt 10 kvadratmeter) för att årorna inte skall behövas annat än i fullständig stiltje, men är lätt att reva med bibehållen balans. "Bottenrev" (enbart fock och mesan) innebär drygt tre kvadratmeter yta med en tryckcenterhöjd på ca 1,3 meter, och en helt balanserad segelkonfiguration.

Grattis till en fin båt!

Jag och min pojk gjorde en del försök att välta min kanotyawl genom att kränga maximalt och hålla kvar vinden i storseglet genom att hålla i bommen med händerna. Vi lyckades få in en del vatten snett akterifrån, men aldrig att välta båten. Jag föredrar en båt som ligger kvar om den vattenfyllts, så att man kan få tag i den om man hamnat i vattnet, före den som flyter så högt att vinden för bort den när den fyllts med vatten. Jag har ingen flytkropp (förutom en vattentät säck för kläder mm) i min båt.

Skriv en kommentar