Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny Nomad

Nomad - förstävDet kom ett långt mail från Bengt Ekwall - så utförligt att det resulterade i både en sjösättningsrapport och en sida med flera bra byggtips.Kommentarer

Snygg kajak och bra tips. Men jag funderar på en sak. Vad blir skillnaden i kajakegenskaper när du kortat ner Nomaden mot en vanlig Kavat? Din ser ju onekligen lite smäckrare ut. Men i övrigt vad skiljer dem åt?

Kanske Björn kan svara på det?

Främsta skillnaden är att volymen och därmed flytkraften minskar jämfört med den två cm bredare kavaten - kajaken får då ett bättre flytläge för en person som är lättare än mina ca 80 kg. En mycket lätt person kan istället utgå från den smala versionen (52 cm) av Nomad. På samma sätt kan en storvuxen person välja en Kavat (eller till och med Smart) att förlänga till Nomadstorlek för att vinna flytkraft.

Vidare tappar en kortad kajak en aning toppfart (proportionellt mot roten ur längdskillnaden), men får lite lägre friktion i lägre fartområden, blir lite lättare att svänga, accelerera och stoppa och väger en aning mindre.

Skriv en kommentar