Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny norsaq

Nya norsaqen på Black Pearls däckNorsaqen på Black Pearls däck

Jag snickrade mig en ny norsaq - mer lik de grönländska originalen, än min gamla som bestod av resterna av en pensionerad paddel.

En norsaq är egentligen ett kastträ, avsett att ge extra skjuts åt harpuner och spjut. Men de används också som ett redskap att rolla med - ett mellanstadium mellan paddelroll och handroll. Min version har ungefär rätt mått och form men saknar de förstärkningar och beslag som harpunen skulle ha vilat mot - så sälarna i Öresund kan känna sig helt trygga.

Materialet är gran och ytbehandlingen består liksom på min paddlar av en strykning trätjära som bränns in med varmluft (precis som man grundvallar träskidor - om det är någon som minns) varefter överflödet torkas av och därefter ett par strykningar linolja som arbetas in med stålull. Tåligt, lättskött, behagligt att hålla och med en trivsam kulör och lyster.

Kommentarer

Vart det en harpun oxå?

Nej, känns inte så angeläget.

Jag ser att du har traditionella däckrigg. Kan man använda självräddnings tekniken som går ut på att spänna två grönlandspaddlar ut åt varsit håll på sripbåtar?

Jag trivs mycket bra med dessa däckslinor. Använder dem, förutom för att hålla fast sjökort och sådant, då och då för att tillfälligt fästa en paddel som utriggare medan jag fäster kapell eller tuiliq runt sargen. Linspännarna håller paddeln stabilare än gummilinor och fungerar mycket bra för självräddning. Normalt räcker det med en paddel. Ser man till att hålla bladet ett par cm under vattenytan stabiliserar den åt båda hållen

Men i en liten grönlandskajak med minimalt fribord är det svårt att undvika att få in vatten när man klättrar i. Då är reentry-and-roll en snabbare och enklare metod.

Och att jag föredrar att rolla upp framför att klättra, kommer väl inte som någon överraskning...

Skriv en kommentar