Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny sajt...

Som syns har det hänt lite med sajten - ny design, ny programmering under huven, lite uppfräschningar av innehållet här och var.

Varför göra om - det funkade väl bra som det gjorde? Enklast och viktigast kanske: sajten skall spegla vart jag är på väg, inte var jag har varit. Det är också en logisk vidareutveckling efter några år utan andra uppdateringar än innehåll. Min egen sajt är provbänk för nya funderingar och idéer. Det skall bli lättare för besökare att hitta det de söker och lättare för mig att uppdatera och jag vill öka graden av kommunikation direkt via sajten. En viktig förändring är således att det blir möjligt att kommentera även artiklar och annat material. Jag ser fram emot ett stimulerande tanke- och meningsutbyte.

Allt är inte helt klart. Efter en större ändring finns alltid lite småjusteringar kvar, en och annan länk som inte är korrigerad etc.

Med det nya databassystemet är länkarna till respektive sidor ändrade till en enhetlig standard. Det innebär att gamla "djuplänkar", dvs direktlänkar till en speciell sida inte längre fungerar. Ändra dessa i bokmärkena/favoriterna.

Läs mer om ändringarna...

Kommentarer

Hej Björn!

Jag ville bara tala om att jag blev imponerad av din nya sajt. Jag har inte kollat igenom allt ännu, men ändå...

Rent och snyggt!

Grattis!

/Anders

Tack

Hej Björn!

Om siten som helhet blivit bättre eller sämre kan jag inte redan uttala mig om.

En sak jag tyckte var bättre på din förra sida var att man på startsidan kunde se namnen på de senaste (cirka) 8 trådarna. Genom att se på siffran efter en tråd gick det att avgöra om det kommit ett nytt inlägg.

Nu på startsidan ligger istället alla kommentarer i en lång rad. När det finns långa trådar typ "Moderata tokerier" blir detta den enda synliga tråden på startsidan.

Jag tycker att ett större utbud av trådar på startsidan ger bättre överblick och lockar till mer läsning och fler inlägg än vad en tråd med många kommentarer gör.

Jag vet att man med ett eller två klick från startsidan kan nå nyhetssidan respektive ett artikelarkiv. Nyhetssidan ger dock ingen snabb överblick över om det har hänt något i trådarna (det krävs en del skrollande). Det blir också en fråga om man skall lägga in startsidan, nyhetssidan eller artikelarkivet som den favorit i webbläsaren man besöker då man skall få en snabb överblick över trådarna och om det hänt något i någon av dem.

/Göran

Huvudet på spiken Göran! Just det har jag vänt och vridit på under en månad, diskuterat med min databaskonstruktör och haft flera layoutvarianter uppe för granskning. Och jag håller med – tror nog också att en ruta med "fler nyheter" skulle vara en fördel.

En stor omarbetning som denna blir en balansgång mellan ytterligheter: att defensivt lyfta över alla gamla invanda funktioner från gamla sajten och att ändra bara för ändringens egen skull. Ibland uppstår oförutsedda korrigeras som får korrigeras i efterhand. Ibland saknar man en funktion av gammal vana, innan man upptäcker bättre sätt att lösa problemen i den nya arkitekturen.

Tack för synpunkterna.

Björn

Hej, bilderna på dom olika modellerna är inte där annars verkar det smidigt o bra

I was surprised when my old link didn't work and saw the new site. Nice work, Bjorn. How long did THAT take?!

Best,

Dan

Robert, håll musmarkören över de små bilderna (i stället för att klicka på dem) så hittar du dem.

Dan, Thanks. It is almost a year since the first ideas on building a quite new CMS with state-of-the-art technology from scratch popped up - with bouncing ideas with my database developer through the fall and winter and a little idle work every now and then on layout and functionality - and most of the implementation being done in spare time in the last two months.

thanks Björn for your new website, it has been my place-to-visit everyday since the past 1,5 year. I have one wish though, and that is to see the havsracern finished and paddled ;-)

Erik, Belgium.

Snygg ny sida!

Bara en sak: Där är en "bugg" när man visar bilderna i för kavat i IE7, bilderna lägger sig inte rakt över den första bilder/den första bilden göms ej.

Liten fråga? Hur kommer det sig att du gick från PHP till ASP (.net) ? Någon speciel anledning?

Erik, jag väntar också ivrigt på tid och plats i verkstaden att slutföra racerbygget!

Tack Simon. Bildplaceringen är en bugg som jag missat - tack för tipset.

Bytet från PHP till ASPX har inga djupare motiv. Jag klarar inte själv programmeringen av databasåtkomst och den klurigare funktionaliteten, varken i PHP eller i ASP - och min systemkunnige medhjälpare ville prova att utveckla ett helt nytt CMS med hjälp av numera öppna Microsoft SQL server 2005/ASP.net

Grattulerar Björn, nya sidan är jättesnygg!! :-)

Erik, I saw you are making progress on your Black Pearl SOF-edition, looking good!

/Niklas

Hi Bjorn,

Love the new layout. Clean, functional and good looking (as was the old layout).

However, I found that on the kayak design pages, the images do not load in FireFox.

cheers,

- Tom -

Tom, Thanks. The images are mouse-over in this version (at least for the time being - in the future I may use a server-side gallery script). You can´t open them by clicking, just hold the mouse pointer over the thumbnails. This is because it is a CSS-solution - no javascript. The site is developed in Firefox (and tested in IE6 and IE7, Opera, Safari etc).

Hej Björn

Gratulerar till din nya sida, den ser mycket bra ut.

Jag har dock problem med bilderna på olika kanoter. Jag använder IE 5.5, den är väl rätt gammal förmodar jag, men 1:a bilden lägger sig över texten och förskjutet åt höger så att bara en del av bilden syns. Det fungerar inte att se de andra bilderna (småbilderna), varken att föra muspekaren över bilden eller att klicka. Går det att lösa?

Vill passa på att tacka för din sida, jag har har varit och läst på den i 5 år nu och jag tycker du har mycket kloka ord och du har en mycket generös inställning till att sprida dina kunskaper.

Tack / Rolf

Rolf, Tack. Jag utvecklar inte längre för IE 5.5. Däremot är min sajt helt kompatibel med Web Standards (http://www.webstandards.org/) och W3C:s (http://www.w3.org/) rekommendationer, vilket innebär att all viktig information är tillgänglig i alla webbläsare oavsett ålder och typ – men korrekt utseende och full funktionalitet kräver webbläsare från det här seklet. IE 5.5 (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Internet_Explorer) utvecklades under 1999 och presenterades i juli 2000 som en tillfällig lösning på IE5:s många generande buggar och säkerhetsläckor, som inte kunde vänta tills IE 6 var klar ett år senare. 2006 kom IE 7 och ersatte den då hopplöst föråldrade 6:an (föråldrad i så motto att den feltolkade mycket av den kodstandard som W3C – där Microsoft f ö ingår – rekommenderar, och därför krävde mycket extra utvecklingstid av webbdesigners).

Att göra sajten fungerande i IE 5.5 är fullt möjligt, det kräver bara att jag gör en speciell formatmall med bugfixar för en lång rad fel och egensinnigheter. Jag kommer inte att göra det, dels för att de av mina datorer som körde IE 5.5 transporterades till Lunds återvinningscentral för flera år sedan, dels för att det är en i alla avseenden bättre lösning att du (och andra med liknande programvara) uppdaterar till en modern webbläsare. Både Firefox (http://www.mozilla.com/en-US/firefox/), IE7 (http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/ie/default.mspx), Opera (http://www.opera.com/download/) m fl finns att ladda ner utan kostnad och innebär att du kan använda internet snabbare, enklare, säkrare och med mycket mer funktionalitet på de flesta moderna sajter.

Nu när man har hunnit smälta det nya utseendet lite måste jag säga att jag tycker det mesta är mycket bra!

Innehålls- och navigationsmässigt håller du ju alltid en mycket hög standard och i o m den senaste finputsningen så upplever jag formen har lyfts ett snäpp också. Lite snyggare, lättare att hitta och läsbarheten är kanon - inte riktigt som att läsa en bok men betydligt roligare än de flesta hemsidor.

Har inte upplevt några som helst buggar i varken Safari eller Firefox (hade inte väntat mig det heller.. ;) ).

Det enda negativa jag kan komma på så här på rak arm, förutom att jag är lite benägen att hålla med Göran om nyheter/kommentarer (kan vara en vanesak dock..), gäller övergången från php till aspx.. Själv hade jag nog bara en handfull länkar på min sida att uppdatera men det måste vara hundratals länkar på MKK, Utsidan, andra kajakforum osv som inte fungerar längre. Inget jätteproblem men det orsakar nog lite pyssel..

/ Ulf

Tack. Bytet till aspx gjordes med viss tvekan - men Linus Birgerstam som hjälpt mig med databasutveckling och programmering var mer hemma på asp än på php - och så var det lite spännande med ASPX/MS SQL2005 nu när Microsoft släppt dem fria. Det är ett professionellt system med åtskilligt högre i tak än PHP/MySQL (även om jag bara använder en bråkdel så här långt). Men det finns planer på en automatisering av beställning/tryck/kopiering/fakturering där databasen servar både sajten, allt tryckt material, kommande böcker, presentationer i samband med föreläsningar etc - och då underlättar ett professionellt system.

Namnbytet på länkar är ett stort problemet. Men min gamla sajt hade med åren blivit ett lappverk av icke kompatibla delar - en del genererat från en väldigt enkel textdatabas, annat hårdkodat och statiskt, nyhetsnotiser som bytte adress när de arkiverades etc. Med nya versionen ligger allt i databas och genereras dynamiskt (inte riktigt allt än, men snart!) och det blev nödvändigt med en systematisk struktur för att kunna hantera det effektivt. Så oavsett om jag valt php, asp eller Java (som också var på tapeten) hade en migration till en databasgenererad helhetslösning inneburit ändring av länkar. Nu finns ett stabilt system som i framtiden går att flytta med oavsett språk och databastyp.

När det gäller Görans invändning så kommer jag nog att lägga rubriker till ytterligare 4-5 notiser på startsidan för att underlätta. Men sådana beslut är inte alltid självklara - det går snabbt att sakna invanda rutiner, medan det tar lite längre tid att hitta de nya möjligheter som finns i den nya strukturen. Flytta man rutinmässigt över alla system kommer man ju aldrig vidare...

När det gäller "Görans invändningar" angående startsidan vill jag utveckla dessa med följande liknelse:

Buffé med självservering eller dagens rätt upplagd på tallriken?

Vill du, på startsidan, ha många rubriker där några kanske lockar till läsning och kommentarer, eller vill du att senaste tråden (eller trådarna) med kommentarer skall vara serverade?

På din hemsida finns dels nyheter av lättsam karaktär typ:

"I helgen paddlade jag i xxxx och vädret var..."

Men det finns också tyngre och ibland kontroversiella diskussionsinlägg typ:

"Roll kontra pontonstabilsering".

Att ha med båda nivåerna är en balansgång. Jag skulle dock gärna se att de tyngre diskusionerna överlevde lite längre och jag tror att "buffé" på startsidan ökar möjligheterna för detta.

Det kanske är fel att jämföra din sida med Utsidans paddelforum som är ett renodlat diskussionsforum. Det är dock (förmodligen) din sida som, näst Utsidan, har mest padelldiskussion av svenska sidor. Jag förställer mig att du själv, vid besök på Utsidans paddelforum, väljer och vrakar i Buffén. Inte skulle du vilja mötas av, att de senaste trådarna med utfällda kommentater, täckte hela startsidan?

Du har en idé om att förutom dagens rätt ha en à la Carte med 4-5 rätter. Vad vill nog se hur detta ser ut innan jag har någon uppfattning om denna modell.

/Göran

Jag ser ökade valmöjligheter med den nya strukturen. Direkt på förstasidan finns senaste notis i sin helhet eller, om den är lång, tillräckligt mycket för att man skall få en uppfattning om vad det handlar om, plus de senaste tio sjösättningsrapporterna och de senaste tio kommentarerna.

Ett klick neråt i hierarkin, på nyhetssidan, finns senaste månadens notiser samlade i datumordning och nedanför dessa finns hela arkivet månadsvis sorterat. I anslutning till arkivet kommer det snart att finnas länkar till de mest lästa respektive mest kommenterade notiserna.

För att fortsätta den gastronomiska metaforlinjen har man nu tillgång, inte bara till namnet på maträtten, utan också till en kort beskrivning av den.

Balansen mellan tunga och lätta ämnen, ger sig själv - de tunga diskussionsinläggen dyker upp på förekommen anledning (ofta via andra bloggar, tidningsartiklar, radio/TV eller inträffade incidenter och annat - jag hittar sällan på dem själv). Enda sättet att styra balansen är alltså att öka eller minska antalet triviala rapporter.

Notiser lever kvar på förstasidan så länge de kommenteras, vilket gör det lättare att se var "the action is" utan att behöva klicka sig till en speciell kommentarssida som i förra versionen. Om kommentarsaktiviteten ökar mycket jämfört med nuvarande nivå kanske inte tio senaste räcker, men det blir en senare fråga (eftersom även artiklar och andra sidor numera är kommenterbara, kan de visa sig behöva ändras).

Det glädjer en estet att se din nya sida, Björn!

Att du med denna har fått mig att bli IE7 användare, tja, det är väl att ses som bra.

Jag fick inte bildena på kajaksidorna att fungera alls med IE6 så...

Jag kan dock hålla med om att förstasidan känns lite rörig, men det är nog mest tillvänjning.

Kör hårt, vi är många som, gladerligen, läser på din sida!

/Robert

Hhmm! Något har hänt under resans gång. Bilderna fungerade från början även i IE6, men vid förnyad kontroll i min gamla testdator är de borta. Jag har väl uppdaterat någon CSS-funktion och glömt kolla i IE6. Det är noterat i todo-listan...

Hej Björn

Det nye lay-outet er flot, men jeg syntes, at du fuldstændig har tabt overskelighed i siden, og det meste stof er ikke mere til at finde, men ligger gemt bag links på de mest underlige steder.

Du mangler et sitemap, som kan bruges til at navigere efter, og give overblik på siden.

Jeg syntes, at du i mange år har kørt den bedste kajaksite i overhovedet, men må tilstå, at det med den nye site ikke længere er tilfældet.

Overblikket er væk - det syntes jeg er synd.

Rigtig mange af billederne kommer ikke op, og de rigtig mange lin giver fejl 404

Povl i Danmark

Hej Povl, jag antar att du använder IE6 och därför inte får upp kajakbilderna i katalogen (se föregående kommentar). I övrigt vet jag inte om att det fattas bilder?

När det gäller länkar skulle jag vara tacksam om du kan ge mig exempel på 404 du får - jag hittar mycket få sådana i loggen och de fixas efterhand. Jag vet att det finns en del felaktiga länkar i gamla nyheter som länkar till andra gamla nyheter i arkivet (det mesta är fixat automatiskt via script, men inte allt hittas den vägen) - men de besöks sällan och syns därför inte i loggen. Sådant får jag fixa efterhand som jag hittar dem.

När det gäller strukturen för övrigt, är den exakt densamma som på gamla sajten - det enda som har tillkommit är ytterligare ett sätt att navigera (kapitelrubriker) och en bättre sökfunktion. Så jag har svårt att se varför överskådligheten skulle gå förlorad av det skälet. En sitemap kommer småningom, när jag får tid - jag skissar på en som automatgenereras från databasen.

Min sajt är ett pågående utvecklingsprojekt där det händer saker hela tiden. Med gamla sajten hade jag kört huvudet i taket - det fanns ingenstans att gå vidare utan en rejäl ombyggnad av struktur, script, arkiv mm. Den nya har jag ännu sålänge bara skrapat på ytan - där finns obegränsat med utrymme för utveckling...

Hej Bjørn

Jeg anvender IE 6, og tænker ikke at skifte til nyere....

Manglende links er oftest i nyhedsarkivet.

Jeg finder stadig at overskueligheden er forsvundet. Om jeg vil genfinde en artikel om paddelteknik eller pakning for langtur, så kunne jeg før finde dem via Indhold, og gå videre derfra - så vidt jeg husker - I den nuværende opbygning, er jeg ikke i stand til at finde frem til disse ting, og når jeg endelig finder dem - via et link i en tekst andetsteds, så kan jeg ikke genfinde det.

Der er oceaner af god information på dit site - jeg kan bare ikke finde det mere....

Og - jeg glemte lige - ingen billeder af dine kajakker. Alle steder er der bare en tom plads. :-(

Povl, det är OK med en gammal IE6 - avsikten är att sajten skall fungera helt även med den. Bilderna på kajaksidorna är en miss i utvecklingen och det skall fixas.

Däremot förstår jag inte problemen med överskådligheten. Strukturen är exakt densamma med fyra huvudavdelningar: "välja", "bygga", "använda" (omdöpt till "paddla"), "läsa om" - och under dessa: "kajakpaddling", "långfärd", "navigation", "meterologi" - och under dessa de enskilda artiklarna. Ingenting av detta är ändrat, så jag förstår inte vad du inte längre hittar???

Det som tillkommit är kapitelnavigation i innehållsspalten , där man får lite mer information om vad som finns i andra ändan på länken (men det behöver man inte använda om man inte vill), en åtskilligt bättre sökmotor där du kan skriva in ett ord eller uttryck och få länkar till alla sidor som innehåller detta ord eller uttryck, ett bildspel om bygge mm.

De flesta kritiska synpunkter jag fått har jag full förståelse för (kajakbilderna i äldre webbläsare, vissa länkar i arkivet som ännu inte är korrigerade etc), eftersom sajten är under utveckling i flera avseenden - men att sajten skulle ha blivit svårare att hitta i, förstår jag inte alls. Men kom gärna med exempel så att jag förstår vad du menar...

Eneste menuer jeg kan finde er disse:

Innehåll

Startsidan

Nyheter/sjösättningar

Katalog

Kajaker

Kanadensare

Små båtar

Publikationer

Beställ

Övrigt

Kontakt

Föreläsningar

Om Thomasson Design

Og så välja", når jeg går ind under kajakker.

Resten:

"bygga", "använda" (omdöpt till "paddla"), "läsa om" - och under dessa: "kajakpaddling", "långfärd", "navigation", "meterologi"

Finder jeg ingen steder ???

Men om jeg går in på den engelske udgave ser det sådan her ud:

Start page

News/launchings

Choosing

My kayaks

My canoes

Small boats

Building

Paddling

Reading

FAQ

Catalogue

Kayaks

Canoes

Small boats

Publications

Order

Misc

Contact

Talks

About Thomasson Design

Så der er et problem med menuerne i den svenske udgave

Underligt - efter at have været inde på den engelske udgave, og er gået tilbage i den svenske, findes hele menuen der:

Nyheter/sjösättningar

Välja

Bygga

Paddla

Läsa om

Frågor och svar

Katalog

Kajaker

Kanadensare

Små båtar

Publikationer

Beställ

Övrigt

Kontakt

Föreläsningar

Om Thomasson Design

Så problemet ser ud til at være løst, hvad det så end har været - takker for det :-)

Og så vil jeg gerne give dig de bedste komplimenter for alle de flotte billeder. Bliver du en dag træt af at designe, kan du sikkert begå dig vel som fotograf.

Rigtig mange dejlige billeder, specielt mange gode fra værkstedet - FLOT!

Tack - och skönt att du hittade en lösning! Jag förstår inte vad som kan ha orsakat detta, och har inte hört talas om det tidigare.

Det enda jag kan tänka mig är att du haft problem med uppkopplingen vid något tillfälle och därför fått filen ofullständigt inläst (menyn ligger sist i HTML-koden). Webbläsaren lagrar sedan den inlästa filen i cache-minnet och hämtar den därifrån var gång du öppnar sajten (eftersom det går snabbare än att ladda ner den från nätet). När du bytt till engelska och tillbaka har cacheminnet uppdaterats.

Nej - det var mystisk, og holdt påfor mere end 14 dage, selv om jeg flere gange tømte min cashe.

Men nu virker det, og det er godt.

Skriv en kommentar