Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny Sof i Stockholm

Stens nya SOF

Sten E Karlsson har just sjösatt sin nya SOF (skin-on-frame).

Förlaga har varit fig. 208 i Adney/Chapelle: The Bark Canoes and Skin Boats of North America – det viss säga samma kajak som jag baserat min Black Pearl på. Det är en östgrönländsk kajak (felaktigt kallad sydgrönländsk i Chapelles text), lång och smal och med kraftigt utfallande sidor. Relingen är relativt rak med en antydan till s-form i stäven (som jag dock rätade ut när jag ritade Black Pearl – jag är inte så förtjust i slokande stävar). Botten är ett mycket flackt V, ett par grader på sin höjd.

Stens kajak är byggd traditionellt med trästomme och målad väv. Jag kan tänka mig att den roterat flitigt runt sin längdaxel under kajakdagarna på Sjöhistoriska Museet i helgen. Bilder: Magnus Åström.

Sten i rolltagen

Kommentarer

Tycker jag känner igen de där linjerna. Just den har jag byggt, (49 cm över masik) men det är klart att du kanske inte vill lägga ut den med snö runtomkring, Björn. No hard feeling! Jag har färdig min kodiakvariant, påmålad med skrämmande symboler funna på en Alaskasajt. Den känns väldigt fin, men tyvärr är sjön för grov just nu. 49 cm-ammassalikkopian har dock fått sitt längsta dop längs Helge å för någon vecka sen.

Nu har jag mätt upp och ritat fram för och akter på Igdlorssuit-kajaken (den som kallas Anas Acuta=stjärand i plastickopia) som Kennet Taylor tog med sig hem från Grönland. Det blir nästa bygge.

Det bygge som redovisas ovan är bara att applådera - väldigt vackert. Ska vi gissa en bredd på 50 cm?

Bilder kommer Henri, även med snö runtomkring. Det finns en del material som blivit liggande under en period av alltför mycket jobb. Men nu har jag näsan över vattenytan igen och kan börja sköta även annat än uppdragsjobb...

Måtten på Stens kajak vet jag inte, men förlagan i Chapelles uppmätning är 594x52 cm.

"When you´re ready, Griswold, fire!" Anas Acuta=stjärtand menade jag. Och ett hurra för Sten A:s sjösättning.

Om jag minns rätt är den 595 cm lång, 52 cm bred, och 15.5 cm djup makom sittbrunnen. Väldigt lågt fördäck, min Black Pearl ser hög ut i jämförelse...

Skriv en kommentar