Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny version av webbsajten

En ny version av webbsajten är klar! Stora ändringar i design och upplägg, men innehåll och struktur är till stora delar desamma, fast uppdaterat. Nyhetsnotiserna har fått en mera central placering och skall uppdateras oftare än jag gjort hittills. Nytt är också en sida med sjösättningsbilder. Här är tanken att visa inskickade bilder på nybyggda kajaker, kanoter och båtar (jag hoppas alltså på en rik skörd av bilder, korta informationssnuttar mm). Nytt är också en download-sida, där jag samlat paddelritningar och datasammanställningar (pdf-filer) - lite mer lättillgängligt. För min egen del innebär ändringen att sajten blir betydligt lättare att sköta.En ny version av webbsajten är klar! Stora ändringar i design och upplägg, men innehåll och struktur är till stora delar desamma, fast uppdaterat. Nyhetsnotiserna har fått en mera central placering och skall uppdateras oftare än jag gjort hittills. Nytt är också en sida med sjösättningsbilder. Här är tanken att visa inskickade bilder på nybyggda kajaker, kanoter och båtar (jag hoppas alltså på en rik skörd av bilder, korta informationssnuttar mm). Nytt är också en download-sida, där jag samlat paddelritningar och datasammanställningar (pdf-filer) - lite mer lättillgängligt. För min egen del innebär ändringen att sajten blir betydligt lättare att sköta.

Tillgängligheten är också bättre. Sajten går att köra helt från tangentbordet (länkar öppnas med den ctrl+tangent som länknamnet börjar med) eller via tab-ordning, för den som vill eller behöver. Accessibility nivå A är helt implementerad, nivå AA och AAA delvis. För att underlätta finns på förstasidan möjlighet att välja svärta på texten (macar och PC har olika gråskala) och ett läge där det går att ändra textstorlek även i Internet Explorer (alla andra moderna webbläsare har kunnat det länge, utan specialknep).

Sajten är byggd med serverspråket PHP och följer webbstandard (med undantag av vissa dynamiskt generade inslag, som jag ännu inte är helt klar med), vilket innebär flera fördelar: den kod som måste laddas ner för att öppna en sida är bara bråkdelen av den tidigare versionen (förstasidan har t ex krympt från 69Kb till 11Kb), många funktioner körs på servern vilket avlastar mottagardatorn, sidan är lättare och snabbare att uppdatera, den fungerar i alla datorer/operativsystem/webbläsare (men utseendet blir bättre i nya webbläsare) och den är framtidssäker. Webbstandard innebär att innehåll och presentation är helt separerade. Innehållet finns som XHTML-kod och presentationen styrs via formatmallar (CSS1 och CSS2). Det innebär att innehållet går att ta del av i alla webbläsare oavsett ålder eller typ, men att utseende och layout bara ser ut som tänkt i webbläsare som hanterar CSS (normalt version 5 och uppåt). Ser sidan underlig ut - ladda ner en nyare webbläsare (en från det här seklet). Det finns mycket funktionalitet att vinna och det kostar ingenting. Läs mer om web standard.

Många scriptfunktioner körs nu på servern istället för i mottagande datorn, vilket innebär oberoende av webbläsare och operativsystem, samtidigt som koden blir mindre betungande för datorn - sidorna kommer att laddas märkbart snabbare, framför för dem som har modem. En nackdel med omläggningen är att filändelsen måste bytas från .htm till .php, vilket gör att gamla bokmärken direkt till specifika sidor inte längre fungerar, utan måste uppdateras.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar