Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya böcker

Jag har läst två nya böcker om att bygga traditionella kajaker i ribb och duk: Building a Greenland Kayak av Mark Starr och Building Skin-on-Frame Boats av Robert Morris.

'Building a Greenland Kayak' av Mark StarrBuilding a Greenland Kayak av Mark Starr (Mystic Seaport Museum Inc, 2002) En utförlig och vederhäftig steg-för-steg-bygghandledning som går igenom alla moment med stor noggrannhet. Mycket handlar om hur man på traditionellt sätt anpassar mått och form efter egen anatomi och önskemål. Ett avsnitt handlar om kajakhistoria, ett om verktyg och verktygsvård, ett om paddling och utrustning etc. Boken innehåller dessutom fem uppmätningsritningar av traditionella eskimåkajaker som inspirationskälla.

'Building Skin-on-Frame-Boats' av Robert MorrisBuilding Skin-on-Frame Boats av Robert Morris (Vancouver, Hartley & marks Publishers Inc, 2000). En utförlig, välskriven och underhållande handledning i att bygga i ribb och duk. Bland exemplen finns en grönlandskajak, en kort retrievalkajak, en baidarka, en kanadensare, en ishavskanadensare och ett par roddbåtar. Ett kapitel handlar om hur man anpassar mått och form till sig själv – både med traditionella metoder och författarens moderniserade variant – och vad som händer när man ändrar. Boken innehåller också mycket om historia, kultur, säkerhet etc.

Båda böckerna verkar innehålla all information som behövs för att lyckas med ett traditionellt bygge men Morris bok är både mera lättillgänglig och går djupare in i detaljer – inte bara hur utan även varför eller varför inte. Morris är dessutom en mycket trevlig skribent och boken är underhållande och trevlig även om man inte har några som helst planer på att bygga. Möjligen är Starr som museiman mera vetenskapligt trogen de traditionella metoderna. (Jämför även med Chris Cunninghams, "Building the Greenland Kayak: A Manual for its Construction and Use", även det en heltäckande och mycket nyttig bok för den som vill bygga en traditionell skin-on-frame-kajak.)

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar