Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya böcker 2011

Två nya böcker lästa (julklappar till mig själv ;-)

Den första: "Fifty Miles from Tomorrow" av Bill Hensley, eller Iggiagruk som han egentligen heter, handlar om Alaska under 1900-talet, om utvecklingen från ett traditionellt jägarsamhälle till dagens oljestinna och semi-industrialiserade Sarah Palin-land.

Bill Hensley föddes i en jägarkultur långt från civilisationen och berättar initierat och spännande om de hårda livsvillkoren. Men han fick chansen att utbilda sig och blev med tiden jurist och politiker och en av dem som lyckades hitta en fungerande balansgång mellan bevarandet av vildmarken och industrialismen. Den fajten är intressant och väl berättad och skulle kunna fungera som modell för många andra hotade miljöer runt om i världen.

Den andra boken: "the ONLY KAYAK" av Kim Heacox, handlar egentligen om samma sak, men inte ur ett storpolitisk perspektiv utan om en liten grupp människor från olika delar av världen som förälskat sig i Alaskas vildmark och försöker dra sitt strå till stacken för att hindra en okritisk exploatering. De gör det främst genom att föreläsa, fotografer och beskriva de värden som är hotade.

Kim Heacox har ett fantastiskt språk, där man blir delaktig av det som sker och får vara med om kajakfärder ut i glaciärfjordarna, fotoresor med mera. Samtidigt är det en bok där i stort sett varenda sida bjuder på minnesvärda aforismer. Man stannar upp och förundras över hur exakt, vackert och samtidigt enkelt även komplicerade förhållanden kan uttryckas – om författaren är en ordkonstnär.

Båda böckerna köptes antikvariskt för en billig slant via Amazon.uk.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar