Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya böcker lästa

In search of Moby Dick av Tim SeverinQayaks & Canoes med underrubriken "native ways of knowing", från Alaska Native Heritage Center (redaktör: Jan Steinbright) är en vacker och intressant bok, uppbyggd kring byggandet av några ursprungliga kajaker, kanoter och båtar från Alaska. För varje projekt har man samlat museifolk, båtbyggare och gamla jägare, fiskare och hantverkare för att försöka återskapa så mycket som möjligt av den gamla traditionen innan det är för sent. Eftersom Alaskakulturen inte har den kontinuitet och levande tradition som till exempel finns på Grönland, är det också en viktig bok med mycket för mig nya insikter om bygge och användning av kajaker och öppna kanoter runt Berings Sund och i Alaskas inland. Jag hade till exempel aldrig hört talas om att jägarna använde paddeln som seismograf för att hitta stora havsdäggdjur - en gammal jägare berättar att man doppade paddelbladet i vattnet, höll andra ändan mellan tänderna och kunde på vattenrörelserna känna om det fanns val, säl eller stora fiskar i närheten. Bara bilderna, av Clark James Mishler, är värda bokens pris. Eftersom boken är ett museiprojekt finns bra notapparat, ordlista och källförteckning.

In search of Moby Dick av Tim SeverinIn search of Moby Dick av Tim Severin är en fascinerande kartläggning av de myter och fakta som Herman Melville byggde sin Moby Dick på - och även avslöjande fakta om den myt Melville byggt upp kring sin egen person (var han professionell valfångare och harpunerare eller var han kock ett par veckor på ett valfångstfartyg?). Undersökningen har fört Tim Severin runt Stilla havet och framför allt i Marquesas-arkipelagen, där tekniken att jaga val för hand med hemmagjorda krokar fortfarande i viss omfattning förekommer. I pratstunder med gamla valfångare hittar Tim Severin såväl den verkliga bakgrunden till myten om den stora vita valen som attackerar och sänker sina förföljare, som förebilden till Queequeg - den tatuerade maoriske harpuneraren som skrämmer slag på bokens jag i det första kapitlet av Moby Dick - och kapten Ahab som i sista kapitlet hoppar ner på valen rygg för att med handkraft och ilska trycka in harpunen.

Tim Severin skrev också för några år sedan The Brendan Voyage, om en segling med skinnbåt från Irland till Amerika - en upprepning av munken Brendans förmodade resa på 500-talet.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar