Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya Frej och Njord sjösatta

Det har varit dåligt med tid för uppdateringar under sommaren. Men här kommer två Njord (varav en med snyggt byggda magnetlås för luckorna) och två Frej:


Davide Turelli, flyginstruktör från Italien, som byggt många kajaker och nu startar en professionell kajakbyggarverksamhet:

 

Frej – Davide Turelli

"Hallo Bjorn,

My name is Davide Turelli, from Italy.

I purchased plans by you for a frej and a sea racer. The frej is completed and it is giving me A LOT!!!! of satisfaction. I built several boats (strip build method) from Nick Shade, from Vaclav Stejskal (One Ocean Kayak), Rob Mack, but I have to admit that the frej is giving me a lot of fun. The sea racer is one of the next projects."

Frej – Davide Turelli

Frej – Davide Turelli

Frej – Davide Turelli


Erik Lindahl, som blev lika sen med att skicka bilder som var att publicera dem ;-)

Njord – Erik Lindahl

"Hej Björn!

Jag blev egentligen klar med kajaken redan i oktober förra året, men sen glömde jag alltid att ta med telefonen för att ta bilder :-)

Ribborna är sågade från Paulownia-skivor, och efter att kanske ha varit lite konservativ/generös med glasfiber så hamnade vikten på knappt 16kg. Det finns ju många bilder på njord, men eftersom jag själv hade stor nytta och inspiration av lite olika lösningar jag hittade tänkte jag också dela med mig av några saker jag tyckte blev bra:

Njord – Erik Lindahl

Sitsen är gjord genom att laminera en profil i Soric LRC distansmaterial enligt mallen i ritningen, men där jag drog av ~5mm, och satte fast det som integrerat akterskott. Sen fyllde jag först upp med PU-skum som jag skar ut hela 3D-formen i, och till slut satte jag på ett lager glas och ovanpå det limmade jag fast ett lager neopren. Det blir precis lagom mjukt på ytan, men ändå en fast sits (och relativt lätt).

För skäddan använde jag kajaksports färdiga modell, men när det kom till att sätta fast reglaget insåg jag att det blir rätt stort och kanske kommer att ligga emot vänsterbenet ibland, så istället gjorde jag ett mindre eget reglage som fungerar mycket bättre.

Njord – Erik Lindahl

Njord – Erik Lindahl

Luckorna var lite av en chansning med att använda neodym-magneter, eftersom det bygger på väldigt bra tillpassning. Jag testade först hur känslig kompassen var, men när magneterna är 25cm bort har de inte längre någon effekt (rimligt eftersom deras fält är vinkelrätt mot det jordmagnetiska). Sen använde jag för säkerhets skull ett jämnt antal magneter placerade symmetriskt runt mittlinjen med växlande polaritet (så vänster- och högersidorna tar ut varandra längs mittlinjen), och placerade till slut kompassen ~55cm bort. Jag hittade en bra idé på nätet att man bara sågar ut nästan hela luckorna från ovansidan i första steget, så det blir fyra bitar med ~1cm trä kvar som håller fast luckan. Sedan lade jag på lite plast/släppmedel, klistrade fast en fyrkantig gummilist på 10x5 mm att offra, och byggde upp kanterna följt av ett antal lager kolfiber och glas. När det härdat är det bara att plocka bort det hela, såga/slipa till lagom bredd och ta bort offerlisten. Sen borrade jag hål för magneter, och motsvarande i luckorna (nervöst då det inte är mycket marginal), och monterade de med glasfiber över för att det verkligen ska bli vattentätt.

Jag tycker slutresultatet för luckorna blev riktigt bra - de sitter så bra att det blir vakuum, efter nästan 10 månader kommer det fortfarande inte in så mycket som en droppe vatten när man rollar en timme, de är väldigt enkla att öppna/stänga - och däcket blir helt plant sånär som på den lilla loopen jag har för att få grepp (de är gjorda på samma vanliga sätt som för däckslinorna).

Men, bortsett från utseende och lösningar - oj vilken fantastiskt trevlig kajak det är att vara ute på långfärder i, och sen är den enormt trevlig att rolla i! Jag kommer ihåg hur liten jag tyckte sittbrunnen var första gången jag satte mig i den, men efter att ha paddlat en hel del börjar jag numera känna att den kanske är lite väl stor, så det börjar klia lite kanske bygga en Black Pearl i höst också ;-)

Stort tack för en mycket vacker kajak, bra byggbeskrivningar, och goda råd på vägen!

Hälsningar,
Erik"


Jörgen Andersson som byggde två Frej under pandemin passade på att fylla på i kajakförrådet med en ny Njord:

"Hej Björn,

Jag har byggt en tredje kajak under pandemin, det blev en Njord. Jag byggde den med befintliga mallar så jag swishar dej 500kr. Jag bifogar några bilder och en länk till en film. Skrovet är i gran och däcket i ceder. Längden är 5.5 m och den väger 17.5 kg. 

Luckorna låses med 4 mm elastisk lina som löper i ett plaströr som jag ha förformat. Det funkar bra och de håller tätt.

https://share.icloud.com/photos/040b7WokfcpMKz8nBfZqsXsvw"

Frej – Jörgen Andersson


Lars Renklint:

"Hej Björn,

igår sjösatte jag min Frej vid Västerås kanotförening. Vänner kom med lyckönskningar och min fru skvimpade champagne över fören.

Bygget startade första mars och Petrus kajak har bistått med telefonsupport, det är nämligen ett stitch & glue bygge i plywood.

Det var fantastiskt roligt att bygga och leendet ville aldrig ta slut när jag gav mig ut för första gången.

Bilder tagna av Henrik Pilerud.

Varmaste hälsningar från Lars Renklint"

Frej – Lars Renklint

Frej – Lars Renklint

Frej – Lars Renklint

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar