Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya kajaken i till havs - och i katalogen

Efter ett par testturer till havs har jag nu lagt ut ritningarna till den nya kajaken i katalogen. Ritningssatsen kommer att kosta 900:- och består liksom de övriga av linje- och konstruktionsritning med diverse detaljskisser av olika lösningar till skott, luckor, kompassmontage etc, spantmallar i full skala, byggbeskrivning och ett följebrev med lite råd om material och materialinköp, plus några adresser till bra leverantörer.

Kajaken är döpt till Njord efter havets och vädrets gud i den fornnordiska mytologin (på fornisländska hette han Njórdhr, och han var en av vanerna, far till Frej och Freja).

Njord har visat sig uppfylla mina önskemål så här långt –– mycket lättrollad och lätthanterad, men snabb och kursstabil. Sittställningen känns mycket bra – åtminstone för mig som vant mig vid Black Pearl under ett drygt år –– och kommer att fungera fint under långa dagsetapper till havs. Lastutrymmet är begränsat, men tillräckligt om man trivs med att resa lätt.

Fartpotentialen har jag inte fått någon säker uppfattning om än –– den känns lätt att hålla fart på, men en sjukskrivning kom ivägen innan jag hann göra riktiga tester. Stabiliteten är precis vad jag velat ha –– lite stadigare än Black Pearl för att kunna slappna av lite mer till havs, men inte mer än att den är relativt opåverkad av vågor – och mycket lättrollad.

De rollar jag klarar i Black Pearl satt direkt i Njord, medan balance brace var ännu enklare –– den utmärkta slutstyvheten innebär att det är bara att slänga sig bakåt i vattnet, trycka kajaken från sig och flyta som en kork.

Och lättrollad – nämnde jag det?

Kommentarer

Grattis till en ny kajak o bra namnval.

Ser fram emot att få se er båda.

Leif.

"den utmärkta slutstyvheten innebär att det är bara att slänga sig bakåt i vattnet, trycka kajaken från sig och flyta som en kork.

Och lättrollad - nämnde jag det?"

Jag tolkar ovanstående, som att du äntligen medger, att ditt handrollande helt bygger på kajaker som i princip rollar av sig själva :-)

Göran: Jag väntar med spänning på att du skall bevisa din tes - den här kajaken kommer du nämligen i utan problem (för övrigt har du fel, jag är tvungen att utföra en simtagsliknande viftning med ena lillfingret för att komma upp).

Det vart ju inte så pjåkigt till slut.. Ska bli riktigt kul att få se (och gärna pröva) den i verkligheten!

Ulf

Din nya skapelse ser onekligen mycket spännande ut! Har du planer på att göra en mer inomskärsanpassad variant kan Du kanske kalla den för Fjord... Hur som helst, jag provpaddlar gärna någon gång vid tillfälle. Hälsn Jim S

Du får balance bracet att låta så enkelt?

När man väl kommer på hur man gör

Robert: Göran har redan avslöjat min hemlighet. Det är kajaken som rollar och balancebracar alldeles på egen hand - jag bara hänger med och låtsas att det är jag som kan...

Jag ante mig att det var något skumt.

Skriv en kommentar