Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya läsupplevelser

Other Minds och Metazoa, av Peter Godfrey-Smith

Jag har läst två böcker av Peter Godfrey-Smith, en australiensisk professor i vetenskapsfilosofi och historia. 

I den första, Other Minds, djupdyker han (bokstavligen) i utvecklingen av medveten intelligens hos andra varelser. Som för de flesta andra egenskaper är intelligens inte en linjärt accelererande kurva från en knappt märkbar start till vår egen intelligens. Tvärtom har intelligens ”uppfunnits” flera gånger genom historien och tar sig olika uttryck vid olika tillfällen (kreationisterna och intelligent-design-gänget kommer inte att gilla boken ;-). Allt började i haven, för att långt senare fortsätta upp på land.

En stor del av boken handlar om bläckfiskars mycket spännande nervsystem. Det är cirkulärt organiserat (demokratiskt) i motsats till vårt hierarkiska (toppstyrt), vilket ger en hel del spännande funktionella skillnader – åtta tentakler som är så fulla av neuroner att de i praktiken kan tänka själva – och inte minst, ett ibland häpnadsväckande intelligent och kreativt beteende hos djur som ofta inte blir mer än ett par år gamla, lever ensamma, med mycket lite socialt sammanhang. Bläckfiskar i akvarier lär känna sina skötare, gör raider till andra akvarier för mat, kan släcka lampor genom att spruta vatten på dem och gör våghalsiga rymningar. 

I den andra, Metazoa, funderar han vidare på när i historien ett medvetande utvecklades, det vill säga när en organism kunde sägas vara medveten om sig själv som skild från sin omgivning och sina artfränder och därför medvetet kunde hantera sin situation. På samma sätt som med intelligens, uppstod detta medvetandet i olika utvecklingslinjer vid olika tillfällen och med olika resultat. Han dyker ner till primitiva organismer, svampar, koralldjur, maskar och följer hur medvetandet etablerades; ögon som följer omgivningen och organismer som gör medvetna val för att undkomma fara, hitta mat med mera. Genom historien med svampar, koraller, räkor, bläckfiskar, fiskar och vidare upp på land med insekter, reptiler, fåglar och primater, och med en prosa som är spännande, medryckande och vetenskapligt filosofisk, berättar Peter Godfrey-Smith deras historia som en viktig pusselbit i den ständigt aktuella filosofiska frågeställningen: vad är ett medvetande. 

Böckerna har varit en stor läsupplevelse, lika rika som livet självt.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar