Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya projekt på gång

New projects

Jag har flera gånger lekt med tanken på en liten lätthanterad kajak för spontana utflykter i omgivningen. För ungefär 10 år sedan hade idén till och med ett namn. Den kallades Nimm (skånska för liten och behändig) i arbetsmappen och var en liten kort ”tvålkopp” utan några speciella kvalitéer bortsett från dubbelfunktionalitet.en tvålkopp?

Tanken var en ”semipermanent takbox på bilen, som när som helst kunde bli en lättpaddlad, lättmanövrerad kajak för surf, fors och tur. Att kunna följa stundens ingivelse – utforska ett spännande vattendrag som syns från vägen eller testa en outforskad fors när man ändå är i närheten. Att surfa i bränningar medan resten av familjen solbadar på stranden. Justerbar skädda – uppfälld har du en enkel leklåda för vildvatten, nerfälld en rimligt kursstabil utflyktskajak. Låsbart transportlock skyddar lasten under transport.

Det blev aldrig någon Nimm. Idén kändes tilltalande, men det stupade på att den skulle vara svår att bygga, trist att paddla och besvärlig som takbox – bra-till-allt blir oftast bra-på-inget (liksom underhållsfritt oftast betyder omöjlig att underhålla).

Istället följde jag ett annat spår som då och då dykt upp i kommunikationen på sajten och i pratstunder på kajakträffar: En kort, enkel ”sommarstugekajak”, men som ändå är en riktig kajak, inte en kompromiss. Efter en mejlkommunikation med en engagerad byggare under hösten aktualiserades idén och nu finns den färdig och första bygget är igång. Något namn har skapelsen inte än (arbetsnamnet har varit 10ft-kajak, efter längden i fot), men jag funderar på om den ska ärva namnet Nimm – för liten och behändig är ju precis vad den är.

Så här ser den ut och den kommer att hamna i katalogen inom kort (men ritningarna är helt klara om någon vill beställa direkt).

10 ft kayak Nim

ritningar

Mått: 285x72 cm. Deplacement ca 120 kg. Inte särskilt snabb med lätthanterad och lättsvängd. Stabil nog att fiska från. Kan byggas enkelt utan finesser, men kan förses med en fast skädda om man offrar lite manövrerbarhet för bättre kursstabilitet, eller en justerbar för att ha tillgång till hela prestandaprofilen. Fungerar bra med eller utan luckor och skott.

På gång och snart klar är också en surfski-tvåa. Den bygger på Spindrifts skrov och får måtten 680x53 cm, och på ritningen finns anvisningar för att korta den till 646 eller 629 cm.

Spindrift 2 – plans

Lite finlir återstår med ritningarna och bygganvisningar, men snart...

Kommentarer

Namnet Nimrod(d) ligger ju nära till hands ;-)

Ja, kanske det! Jag skall sova på saken ;-)

Jag har ju redan en gång använt ett bibliskt begrepp, som lite dåligt passade föremålet för namngivningen: "Jehu" fick min snabba motionskajak heta för att begreppet numera ingår i ett talsätt för snabbhet, men egentligen var Jehu en judisk konung som måhända kan anses ha uppfunnit blixtkriget – han for fram (som Jehu –eller "ett jehu" som det ofta uttrycks) och besegrade och intog en hel rad grannländer på bara ett par dagar. Så värst krigisk tycker jag inte min Jehu är – men väl snabb.

Nimrod var "en väldig jägare" i första Mosebok, och även om man kan fiska från min nya lilla kajak, är nog knappast "en väldig jägare" det första man tänker på när man ser en liten kort uppnosig kajak som mer liknar en badanka ;-)

En liten marin anknytning finns åtminstone då Nimrod var fartyget som namngav en av Shackletons polarexpeditioner.

Ska det va 12 kg deplacement?

Nej, det skall vara 120 kg. Deplacementet är ekipagets totalvikt – kajak-paddlare-last.

Däremot kan kajaken väga 12 kg om byggaren är noggrann med virke och epoxy etc.

Vad kul med en SS2:a! Det kan kanske bli ett klubbprojekt till vintern. 6.80 låter kort. Vad tror du det blir för surfegenskaper? Det är viktigast :-)

Jag har fortfarande lite finlir kvar innan jag är helt nöjd. Liksom med Spindrift är det inte en elitski för avancerad användning utan snarare i intermediateklass, och för det tror jag längden är rätt relevant. Men liksom mina övriga kajaker är den enkelt att förlänga genom att öka spantavståndet.

Surfegenskaperna är svåra att utläsa ur hydrodynamiska kalkyler, så det blir mest en fråga om erfarenhet och intuition. Men eftersom den till stor del bygger på Spindrifts skrovform och hydrodynamiska data har jag gott hopp om att den ska vara surfvillig och lättkontrollerad. Samtidigt är surfegenskaperna nära kopplade till våglängd och -form och därmed blir min double anpassad för skärgård och begränsade vattenytor med inte allt för lång fetch för våguppbyggnad snarare än oceanförhållanden.

Bonjour Björn,

En attendant la disponibilité des plans du Surfski double, je prépare les lattes en cèdre rouge. Avez vous une idée du nombre de mètres carré nécessaire pour construire un bateau?

Merci

Olivier

hello björn, you were talking about the upcoming release of the plans for a double surfski based on the spindrift ... do you have any idea of ​​this date? I am delighted to be able to build it. thank you for your reply. Olivier

Hi Olivier,

I am sorry it has taken a lot more time than I envisioned, partly due to other assignments that came up and couldn't be postponed and partly since I started reworking the hull shape to finetune the hydrodynamic qualities (a double behaves slightly differently in waves since the weight distribution with two paddlers moving weight further out towards the stems than in a single surfski) and found that some small insignificant adjustments might improve the wave handling in speed due to the weight distribution. So I dived into some highly interesting basic research ;-)

But I get in touch when I have finished the drawings...

Hi Björn

I'm also very interested in building a double version of your Spindrift design when you have the plans finished. I paddle a few hours a week on a Think Zen and I think I've nearly convinced my wife that she would like it too.

Kind Regards

Geoff

Skriv en kommentar