Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya projekt på gång

New projects

Jag har flera gånger lekt med tanken på en liten lätthanterad kajak för spontana utflykter i omgivningen. För ungefär 10 år sedan hade idén till och med ett namn. Den kallades Nim (skånska för liten och behändig) i arbetsmappen och var en liten kort ”tvålkopp” utan några speciella kvalitéer bortsett från dubbelfunktionalitet.en tvålkopp?

Tanken var en ”semipermanent takbox på bilen, som när som helst kunde bli en lättpaddlad, lättmanövrerad kajak för surf, fors och tur. Att kunna följa stundens ingivelse – utforska ett spännande vattendrag som syns från vägen eller testa en outforskad fors när man ändå är i närheten. Att surfa i bränningar medan resten av familjen solbadar på stranden. Justerbar skädda – uppfälld har du en enkel leklåda för vildvatten, nerfälld en rimligt kursstabil utflyktskajak. Låsbart transportlock skyddar lasten under transport.

Det blev aldrig någon Nim. Idén kändes tilltalande, men det stupade på att den skulle vara svår att bygga, trist att paddla och besvärlig som takbox – bra-till-allt blir oftast bra-på-inget (liksom underhållsfritt oftast betyder omöjlig att underhålla).

Istället följde jag ett annat spår som då och då dykt upp i kommunikationen på sajten och i pratstunder på kajakträffar: En kort, enkel ”sommarstugekajak”, men som ändå är en riktig kajak, inte en kompromiss. Efter en mejlkommunikation med en engagerad byggare under hösten aktualiserades idén och nu finns den färdig och första bygget är igång. Något namn har skapelsen inte än (arbetsnamnet har varit 10ft-kajak, efter längden i fot), men jag funderar på om den ska ärva namnet Nim – för liten och behändig är ju precis vad den är.

Så här ser den ut och den kommer att hamna i katalogen inom kort (men ritningarna är helt klara om någon vill beställa direkt).

10 ft kayak Nim

ritningar

Mått: 285x72 cm. Deplacement ca 120 kg. Inte särskilt snabb med lätthanterad och lättsvängd. Stabil nog att fiska från. Kan byggas enkelt utan finesser, men kan förses med en fast skädda om man offrar lite manövrerbarhet för bättre kursstabilitet, eller en justerbar för att ha tillgång till hela prestandaprofilen. Fungerar bra med eller utan luckor och skott.

På gång och snart klar är också en surfski-tvåa. Den bygger på Spindrifts skrov och får måtten 680x53 cm, och på ritningen finns anvisningar för att korta den till 646 eller 629 cm.

Spindrift 2 – plans

Lite finlir återstår med ritningarna och bygganvisningar, men snart...

Kommentarer

Namnet Nimrod(d) ligger ju nära till hands ;-)

Ja, kanske det! Jag skall sova på saken ;-)

Jag har ju redan en gång använt ett bibliskt begrepp, som lite dåligt passade föremålet för namngivningen: "Jehu" fick min snabba motionskajak heta för att begreppet numera ingår i ett talsätt för snabbhet, men egentligen var Jehu en judisk konung som måhända kan anses ha uppfunnit blixtkriget – han for fram (som Jehu – eller ett jehu" som det ofta heter numera) och besegrade och intog en hel rad grannländer på bara ett par dagar. Så värst krigisk tycker jag inte min Jehu är – men väl snabb.

Nimrod var "en väldig jägare" i första Mosebok, och även om man kan fiska från min nya lilla kajak, är nog knappast "en väldig jägare" det första man tänker på när man ser en liten kort uppnosig kajak som mer liknar en badanka ;-)

En liten marin anknytning finns åtminstone då Nimrod var fartyget som namngav en av Shackletons polarexpeditioner.

Ska det va 12 kg deplacement?

Nej, det skall vara 120 kg. Deplacementet är kajakens vikt plus paddlaren och eventuell last.

Däremot kan kajaken väga 12 kg om byggaren är noggrann med virke och epoxy etc.

Skriv en kommentar