Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya surfski från Nordic Kayaks...

Nitro Carbon

Nordic Kayaks har tre surfskis inför 2013. Rapido finns redan ute, de första exemplaren av Breeze har just kommit till Sverige och värstingen Nitro kommer till våren. Bilderna visar det slutgiltiga utseendet. För mer information om dem, titta in på Nordics sajt.

bild av Nitro
Nitro

Bild av Rapido 2.0
Rapido 2.0

Bild av Breeze
Breeze

Samtidigt har jag hjälpt till med uppdateringen av sajten – implementerat en av mina "käpphästar": responsivitet. Det innebär att sajten fungerar på alla plattformar, skärmstorlekar och -upplösningar. Det handlar dels om att bilder och designelement skalas om till använd skärm och dels om att innehållselementen ordnas om så att texten är lättläst och navigationen enkel och funktionell även på småskärmar.

ResponsivityNyckelorden är "mobile first" – d v s sajten utvecklas på och för småskärmar och först därefter byggs ut till stora skärmar. Anledningarna är flera: andelen internet via mobil ökar explosionsartat, telefonerna har tillgång till funktioner som kan användas för att underlätta och minimera användarens egen input (t ex position genom GPS, orientering genom digital kompass, enhetens läge och rörelse genom inbyggda acceletionsmätare, multi-touch input, kamera eller kameror) och att fokus på vad användaren vill göra (utan allt visuellt skräp som ofta plottrar igen webbsajter avsedda för stora skärmar) innebär stora fördelar för användaren och därför är bra för affärerna.

Tekniskt görs det genom att sajten frågar webbläsaren vilken skärm och upplösning den har och anpassar formatteringsreglerna för just den (så här kan det se ut i olika surfprylar).

Mobilens intåg påverkar inte bara presentationen utan också funktionen på ett djupare plan: hur sajten används och upplevs. Besökare som vänjer sig vid lättanvända och funktionella telefonappar, tycker ofta att den gamla sortens webbsajter är överlastade och svåröverskådliga, och föredrar att surfa via telefonen. Framtiden är säkert därför funktionell enkelhet – vilket inte på något sätt utesluter estetiska kvaliteer eller att allt material fortfarande finns tillgängligt: men det kanske behöver presenteras mera rationellt med den viktigaste informationen lättåtkomlig och lätt att hitta och att de viktigaste uppgifterna (hämta information, kolla data, logga in, beställa, köpa etc) är enkla och intuitiva att utföra. Men eftersom det fortfarande finns  splash screens, tabellayout, flash-sajter, inline-formattering, forntida webbläsare mm där ute kommer det att ta tid.

Kommentarer

Angående surfski

Varför denna höjd/volym i fören?

Borde bli ett vindfång som gör paddling svår i sidvind?

Det finns flera skäl till att förskeppet är är relativt högt. Surfskis utvecklats till att ha ett ganska djupt och smalt förskepp i kombination med ett grund och bredare akterskepp, dels för att paddelisättningen skall ske nära centrumlinjen och dels för att maximera roderverkan – ett djupt förskepp som biter och och ett grunt akterskepp som slirar runt – för effektiv kontroll i surf i grov sjö.

För att då det smala förskeppet inte skall dyka i hög fart i vågor behöver det vara ganska högt för att få tillräcklig volym.

Vidare har surfskis en rejäl krökning i köllinjen (rocker) för att vara mycket lättmanövrerade. Denna krökning minskar den användbara volymen i ändskeppen och bidrar också till att stävhöjden måste ökas ytterligare lite. I aktern är det inget problem – för mycket volym där skulle trycka ner stäven i brant sjö.

Vindfång i förskeppet är heller någon större nackdel. Eftersom en kajak i sidvind lovar upp med fören, bidrar vindfånget föröver till att hålla kajaker på rätt kurs.

Skriv en kommentar