Visa varukorgen
Design & Illustration

Nygammal paddlingsbok...

Eric Stiller: Keep Australia on your leftFör någon månad sedan beställde jag lite böcker från Amazon.uk, och passade på att lägga till några sådana där nästan-gratis-böcker från the long tail. Det är böcker som kostar några kronor, utsorterade från bibliotek, förlag eller distributörer – oftast inbundna böcker i gott skick. Senaste sändningen innehöll bland annat en paddlingbok jag inte hade hört talas om innan: Eric Stillers ”Keep Australia on your left” och som var en positiv överraskning – en av mycket få paddlingsböcker jag läst med litterära kvaliteer.

Boken börjar med att en australiensisk äventyrare vill runda Australien tillsammans med en kompis och beställer en Klepper K2 av författaren i The Klepper Kayak Shop på Manhattan. Eftersom han inte har så mycket kajakvana och kompisen ännu mindre, erbjuder sig Eric att undervisa de båda i havspaddlingens grunder under några turer runt Manhattan. Det går sådär...

Under förberedelserna går det upp för kompisen att en paddling runt Australien kanske kräver lite mer av både förberedelser, paddlingskunnande och jobb än vad som föresvävat honom och väljer att hoppa av – och Eric finner sig plötsligt övertalad att överta den främre sittbrunnen i ett årslångt paddlingsäventyr under 1998-1999.

Det blir en spännande kulturkrock mellan två helt olika temperament: Eric, noggrann och ansvarskännande, som planerar hela trippen med avseende på utrustning, säkerhet, navigation, mat, reservdelar och alltid har en plan B – och  Tony, sorglös, det-ordnar-sig-alltid, ”keep Australia on your left”, nu drar vi...

De kommer nästan halvvägs runt kontinenten, till Darwin, innan motsättningarna och otur med vädret tar ut sin rätt och de väljer att bryta.

Boken är till stor del dialogdriven, vilket ger djupa inblickar i deras vardag i kajaken och hur de hanterar oväder, landningar i grov brytande sjö, haverier med mera, men också hisnande vackra naturscenerier, träffar med spännande djur och människor. Läsaren är med hela vägen, i kajaken, på stränderna, i diskussionerna, i mötena med spännande mäniskor och djur.

Fascinerande är också hur väl lämpad Klepperkajaken är för sådant här: hur den håller dem flytande i alla väder oavsett vad som händer – kapsejsad, med punkterad skrovduk, knäckta relingar, rullad i våldsamma bränningar – och hur de kontinuerligt klarar imponerande dygnsdistanser, nerlastad med ett halvt ton förnödenheter, reservdelar mm. Man inser att det inte är en slump att Klepper länge var den enda kajak som paddlats/seglats över Atlanten.

En annan och möjligen ännu djupare insikt av att läsa om de dramatiska utmaningarn längs kusten är att Paul Caffyns bedrift när han ensam och i en vanlig plastkajak tog sig runt hela kontinenten 1981/82 är ännu större än vad man förstår när han själv berättar. Liksom Freya Hoffmeisters... 

De flesta sanna paddlingsbeskrivningar är med förlov sagt ganska tråkiga för alla utom kajaknördar. Det här är god litteratur med ett rikt språk, full av psykologisk insikt och av underfundigt roliga reflektioner och iakttagelser. 

Eric Stiller: Keep Australia on Your Left: A True Story of an Attempt Circumnavigate Australia by Kayak.
"A Tom Doherty Associates book" ISBN 0-312-87458-8
New York, 2000

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar