Visa varukorgen
Design & Illustration

Nytänkande i trä

För ett par månader sedan uppstod en diskussion om gamla prylar som är så bra att industrin inte kunnat utveckla dem (mer än enstaka egenskaper i taget) – blyertspennan dök upp som exempel. En annan sådan är cykeln.

Iris Murdoch sa någon gång på 60-talet att: "the bicycle is the most civilized conveyance known to man; other forms of transport grow daily more nightmarish."

Och Rickard Sapper, som hittade på den hopfällbara minicykeln sa att det som inspirerade honom mest med cyklar var att: "he can still ride the one of his grandfathers around Milan without being stigmatized as an old fashioned man."

träkompositMen Roland Kaufmann har i sin avhandling tänkt till, kommit på att: "wood is up to 10 times stiffer than fibreglass and nearly 6 times stiffer than a kevlar/epoxy composite " och hittat en glömd nisch där en träkompositcykel skulle kunna passa in. Han hävdar att: "research discovered that wood used for bicycles has the ability to absorb bumps and road noise like carbon fibre and has the feel and responsiveness of steel. There is enough lateral stiffness to provide a controlled and responsive ride. Therefore wood can provide a unique riding experience."

Kaufmann nämner också att han genom samtal med intressenter för kajaktillverkarna fått uppfattningen att trälaminat fortfarande är det bästa materialet för kajaker – men att plastkompositer tagit över genom lägre tillverkningskostnader. Jag tror att det är en helt korrekt iakttagelse. När det går att köpa väsentligt billigare plastkajaker försvinner den kommersiella basen för träkajaker och utvecklingen avstannar – och så uppstår en situation där de flesta paddlare bara har gamla träkajaker att jämföra med och lever med felaktiga uppfattningen att plast är bättre.

Stayfocused presenteras tankegångarna och forskningen bakom projektet.

Cyklar I trä är inget nytt – jag har tidigare länkat till flera roliga projekt , men få så genomtänkta och så estetiskt välformulerade som detta.

Kommentarer

Oj så vackert! Men... måste man göra en sådan cykel själv? En sparkhjuling skulle jag väl kunna göra med yngsta barnbarnets avlagda cykel till hjul...

Sysslar lite med cykel själv och plockar isär och sätter ihop dem när man fixar och tvättar dem, jag är fundersam på hur han löser det med övergången mellan trä och metall (sadelstolpen/styrstam/lager). Just på de punkterna tror jag trä förlorar gentemot de mer "moderna" materialen.

På de platserna utsätts delarna för skuvning/vridning mm.

Men som sagts förut, en av de snyggaste cyklar jag skådat.

Jag funderade också på det, men noterade att konstruktionen innebär stora kontaktytor och därmed låg belastning/ytenhet. Sadelstolpen är lång, har lång infästning och rejäla dimensioner. Framgaffelns infästning är kortare men sitter i en rätt kompakt klump laminerat trä. Jag tycker det ser rätt förtroendeingivande ut.

Framför allt om man tänker på hur en vanlig cykelram ser ut (racingcykel): 0,7 mm lättmetallrör med lödda sammanfogningar och en liten bit rörhylsa som förstärkning vid anslutningarna.

Trevligt är också att han undvikit att försöka göra allt i trä, utan att han konsekvent använder de bäst lämpade materialen för respektive uppgifter. Annars blir det gärna lite tramsigt - som de flesta andra träcyklar man hittar på internet.

Skriv en kommentar