Visa varukorgen
Design & Illustration

Nytt från den flitiga kajakverkstaden i Tranås

Black Pearl från Tranås

Petrus har släppt datumen för hösten Black Pearl-byggkurser:

  • vecka 38, 18-26/9
  • Vecka 42, 16-24/10
  • Vecka 46, 13-21/11

Fler kurser kan arrangeras om önskemål finns. Ring och kolla med Petrus...

Rasmus Tordsson, som bygger sin Black Pearl hos Petrus har lagt upp många instruktiva bilder från bygget på Facebook.

Så har jag ritat en rekreations- och fiskekajak för Petruskajak. Den är lämpligt nog döpt till Sommen och prototypen byggs just nu i kajakverkstaden.

Sommen

Sommen blir 395 cm lång och 70 cm bred. Stabil nog för alla typer av fiske men tillräckligt smal och låg midskepps för att paddlas effektivt. Rymlig nog för långtur med mycket packning, men hanterbar även för olastade dagsturer. Lättmanövrerad och följsam med bra marschfart – inga problem att hänga med normallånga havskajaker på tur. Skrovform för att gå mjukt, torrt och tryggt i vågor – krabba insjövågor, grov havssjö eller stående vågor i forsar. Rollbar? Visst, en duktig rollare fixar även Sommen, men grundtanken är att det aldrig skall behövas – skrovformen innebär exceptionell slutstyvhet i kombination med lättparerade rörelser. Det är lätt att klättra tillbaka i sittbrunnen om det skulle behövas, oavsett om anledningen är en ofrivillig vurpa eller ett svalkande bad.

Sommen byggs med plywoodpaneler/epoxy/glasfiber, och kommer att liksom Black Pearl att erbjudas som byggkurs i Tranås.

Kommentarer

Sommen låter intressant. Är på jakt efter en ren fiskekajak för havsöringfiske i havet.

Kommer det gå att köpa ritningen separat? (kanske som strip variant?)

Tills vidare är det Petrus modell, och kommer att säljas antingen som materialsats, som byggkurs eller som färdig kajak. Mer om det när prototypen är klar och testad...

Finns intresse för den typen av kajak kanske vi kan sälja den som ritning också. Däremot inte som stripkajak – modellen är hårt styrd mot snabb och enkel plywoodkonstruktion och skulle inte ge några fördelar. Men om man absolut vill, går det lätt att bygga den som stripkajak – bara att sätta upp spanten och ribba på...

Men återigen; finns tillräckligt intresse kanske jag ritar en fiskekajak för stripbygge ;-)

Med tanke på att de flesta fiske-kajaker som finns idag är sit-on-top modeller på runt 30kg så borde en strip eller plywood variant på under 20kg vara högintressant. Speciellt om man har dålig rygg! ;-)

Ja, Sommen bör kunna hamna strax under 20 kg. Jag ser fram emot en rapport från Petrus när prototypen är klar och provpaddlad...

Hej Sommen har gått på vågen och väger 16 kg med luckor utan sits, fotstöd och lack.

/Petrus

Sommen är en modell jag letat efter för fiske å dagsturer, finns det ritningar att köpa ?

Fredrik, Sommen är ritad för Petruskajak, och säljs (hittills i alla fall) enbart som byggsats, byggkurs eller färdig kajak.

Som framgår i den här notisen har familjen vuxit – det finns nu sex olika Sommen-kajaker.

Hej Björn,

Kan fortfarande inte hitta ritningar till någon av Sommen modellerna. Betyder detta att det inte blir någon möjlighet att köpa en ritningssats av dig? Jag skulle vilja bygga en som skall användas till fiske på västkusten.

//Benny T

Skriv en kommentar