Visa varukorgen
Design & Illustration

Nytt från Martin Leonard III

Jag fick mail från Martin Leonard III med anledning av min presentation för en dryg månad sedan. Han meddelar att han har mycket bilder och videosnuttar om kajaker och paddling i Alaska - både på Qajaq Alaska och på den egna bloggen. På Qajaq Alaska-sajten finns även en hel del om traditionell kultur: kajaker, umiaker mm. De som läst den trevliga boken Qajaqs & Canoes, Native Ways of knowing, kommer att känna igen både farkoster och personer.

Ett par exempel:
Bildkollage i videoform från hans Inuit Passage – den snabba paddlingen längs Alaskas och Kanadas nordkuster.
Bilder från design och konstruktion av hans Arctic Cheetah – den långa och extremt smala surfkajaken.

en.gif Martin mailed a couple of links to complement my earlier posting on his narrow kayak and the fast Inuit Passage.
From the Inuit Passage paddling.
On the Arctic Cheetah.

Kommentarer

Den ser ut som en uttänjd klassisk skärgårdskajak. Inga skott eller packluckor. Stor sittbrunnsöppning och vanlig öppen sits.

"For the Arctic version of the Cheetah, Hunt also redesigned the sit-on-top deck to accommodate a low-profile, Olympic-style cockpit. This type of cockpit offered protection in Arctic climates without compromising proper leg drive when using the wing paddle. It also had the added benefit of easy entry and exit, which was important given the unstable hull. Thigh straps anchored to the inside of the cockpit provided a firm connection to the boat, allowing total control and rollability."

Jag kan tänka mig att en orsak till att välja bort skott och luckor var att behålla styvheten och den låga vikten. Man måste minnas att konstruktionstekniken kring 1990 inte var så utvecklad som den är idag. Kolfiber var väldigt ovanligt och maratonkajaker var mjuka som PET-flaskor.

Tekniken med benremmar är beprövad och används i flodlopp runt om i världen där det kan forsa på ordentligt.

Det är lätt att imponeras av kajakens ringa bredd, men vi skall ändå ha i bakhuvudet att en kajak med bananböj och last sjunker ner och ger betydligt bättre stabilitet än olastad. En Nelo fw2000 lägger sig på sidan olastad, men med kanotist och packning blir den riktigt trevlig.

Hur som helst, en resa och prestation att beundra.

Skriv en kommentar