Visa varukorgen
Design & Illustration

Om att döda internet

Idag slocknar hundratals stora webbsajter i USA i protest mot ett planerat lagförslag, SOPA, som återinför officiell censur. Lagförslaget drivs på av upphovsrättsindustrin.

PROTECT IP Act Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Senaten och representanthuset i USA diskuterar nu nya lagar – PROTECT IP Act och STOP ONLINE PIRACY Act (SOPA) – som i praktiken lämnar över hela makten över internet till underhållningsindustrin, och som har alla möjligheter att förvandla internet till en envägs underhållningskanal.

Lagförslaget avskaffar både rättssäkerhet och oskuldspresumtion. Enligt förslaget räcker det med att någon i upphovsrättsindustrin anser att en sajt bryter deras monopol, för att de ska kunna stänga av sajten från nätet och strypa alla deras intäkter. Det innebär att sajter som Kickstarter, Tumblr, Flickr, Twitter, Youtube, Facebook, Linkdin kan stängas med omedelbar verkan om en användare, lägger upp eller länkar till upphovsrättsskyddat material. Det finns gott om exempel på att Youtubefilmer av lekande barn plockats bort därför att radion i bakgrunden har stått på. Med SOPA kan hela Youtube stängas nästa gång det händer.

Det handlar naturligtvis inte längre om att stoppa fildelning: Det handlar om att få monopol på och kunna tjäna pengar på allt som sker på internet.

Det verkar som om EU inte riktigt är med på så långtgående sanktioner mot kultur och kommunikation utanför de stora bolagens kontroll, men det vore ju knappast första gången amerikansk "kultur" smyger sig in bakvägen. Jag tycker mig se ett rätt stort antal potentiella quislingar inom EU-delegationerna – inte minst den svenska.

Kommentarer

Mycket intressant: bitcoin för att slippa finanshuliganerna kreativa manipulerande, .bit för att rädda ett levande internet från underhållningsindustrin , Tor för att slippa otillbörligt snokande etc.

Om det kan uppstår en fungerande parallelltillvaro utom räckhåll för finanshuliganer, underhållningsindustri och klåfingriga politiker, kommer de kvadriljoner de tillskansat sig från den gemensamma potten inte att räcka för att köpa tillbaka förtroendet...

Skriv en kommentar