Visa varukorgen
Design & Illustration

Ordning bland kajakerna

Ordning bland kajakerna

Jag har efterhand blivit alltmer trött på att ha kajaker utspridda i garaget och på bockar i trädgården. Så i veckan blev det en tur till byggvaruhuset och några timmars pysslande med reglar, skruvar och plasttak.

En omgång träolja med skiffergrått pigment (från Ottosson i Genarp) trollade bort nya-trä-looken och fick det att smälta in med det gamla planket och taket över uteplatsen.

Resultatet blev riktigt bra: ett kajakställ med plats för 6 kajaker (och med möjlighet till förtätning) och alla paddlar, skyddade från nederbörd (plasttaket) och sol (kastanjen det står under).

Ordning bland kajakerna

Den pigmenterade oljan provade jag ut tidigare i somras vid bygget av ett trädgårdstak, som beskrivet nedan i min kommentar. Här är en närbild av kajakstället och nederst en bild av trädgårdspaviljongen efter en solig sommars UV-bestrålning.

Närbild av de laserade reglarna på kajakstället

Trädgårdspaviljongen

Kommentarer

Pigmentet var ett kul trix. Ser recycled/väderbitet ut på fotot. Ordning brukar ta lite tid att tänka ut och få till men oordning stjäl ganska fort mer tid i knöligare hantering och underhåll.

Ja, jag testade lite olika varianter tidigare i somras i samband med en ny trädgårdspaviljong. Efter att ha provat färdigblandad bruntonad och gröntonad träolja, var för sig eller blandade, med avskräckande resultat – 70-talets brunlaserade furumöbler eller skrikig syntetgrön – testade jag med Biltemas billiga träolja (alkyd-, kina- och linolja) med olika pigment. Bäst resultat blev det med ganska mycket skiffergrått pigment, eventuellt spetsat med en aning blyertsgrått. Eftersom både virket och oljan drar en aning åt gult blev slutresultatet precis det önskade.

Jag har lagt till ett par närbilder av det laserade träet.

Vad händer när det blåser rejält? Taket är ju stort och "fötterna" smala? Eller kanske har du ankrat stället fast i grunden - fast sådant syns nog inte i fotona. Kajakerna som alla är av lättaste sorten sitter bara där - inga linor att fästa dom.

An accident waiting to happen?

Ställningen står i ett väl skyddat hörn av trädgården, omgiven av hög träd, täta buskage och staket. Skulle vi råka ut för en vind som hittar in där (till exempel en amerikansk tromb på rymmen från mellanvästern), har vi nog betydligt större problem än några kajaker på vift ;-)

Fast det finns fyra snedsträvor som stöder taket – de hade inte kommit på plats när bilderna togs...

Järnvitriol?

Mvh

Henrik

...hade fungerat utmärkt, fast med en ljusare silveraktig ton av sol och vind vid kusten, snarare än lite mörkare brungröngrå nyans av trädgårdshörn i skugga ;-)

Fast det kanske bara blir så när järnvitriol används i sol och vind vid kusten ;-)

Skriv en kommentar