Visa varukorgen
Design & Illustration

Ovanligt hårt vatten...

Vikhög 130316

Hård skorpa på vattnet så här långt in på året hör inte till vanligheterna i mina trakter, framför allt inte som det var helt öppet för några veckor sedan! För några år sedan hade jag nog av ren envishet dragit mig ut med isdubbar och plumsat i ute vid iskanten, men nu det får nog vara tills isen går. Jag har nog gått och blivit lite bekväm ;-)

Och nu varnar SMHI för snöstorm över sydvästra Skåne i början på veckan, med stormvindar på 20 m/s och i värsta fall 30 cm snö. Den globala uppvärmingen manifesterar sig på lite underliga sätt.

Kommentarer

Ja jo, det är lika hårt här i södra Dalarna. Förra året premiärade jag den 3:e Mars, men i år får det vänta.....

Vi har dessutom en halmeter snö fortfarande, fotosugen är jag också, men jag är trött med snö på alla utebilder....

Nog med gnäll, ut i solen......;)

Jag vill hellre kalla det "den globala nedisningen". Fast i Japan blommar körsbärsträden tidigare i år. Har jorden ändrat vinkel?

I minnets annaler finns massor av snöiga marsdagar här i Skåne. Det är bara det att den här vintern har varit osedvanligt lång.

Ja, unikt är det inte. Jag minns en vårdag för ungefär 35 år sedan, under det pågående bygget av vår segelbåt, Maria Kristina. Påsken vid Hallandskusten hade som vanligt inneburit årets första bad i havet – men tillbaka i Lund var byggplatsen i Flackarps by söder om Lund isolerad bakom halvmeterhöga snövallar och vi rullande tummarna under en vecka innan snöröjningen hade hunnit med alla småvägar runt Lund...

Henri, det dyker faktiskt lite lustigt upp en insändare med jämna mellanrum i min lokaltidning som föreslår att rovdriften av klotet har ändrat lutningen på jordaxeln. Så det är fler som tänkt tanken. Vem som har rätt får vara osagt (men jag har mina aningar).

Jordens magnetiska poler flyttar sig och har även bytt plats en eller flera gånger under historiens gång. Kanske något sådant som är på gång ;-)

När det gäller jordaxelns lutning vill jag minnas att Tage Danielsson skrev något sedelärande om vad som kan hända då i sin Mytologi (tror jag det var).

Värt att notera att Sverige ligger ungefär som Alaska, endast Golfströmmen ger oss behagligare klimat. Uppvärmning globalt sett är ingen garanti för varmare i Sverige. Njuter dock av skidor och skridskor denna årstid, med flera favoriter kan man ha kul året om.

Minnesgott folk runtomkring oss påminner om förra årets mars - då det var 20 grader. PLUS!

F ö vill jag nämna den intressanta "jordiska" historia som visades på Kunskapskanalen. Repriser ett par gånger. Det handlade om månens bortglidande... 3 cm och litet mer per år! Man mäter med laser mot speglar på månens yta (tack till rymdpionjärerna).

Alltnog, om diverse miljoner år är månen så långt borta att dess dragningskraft försvunnit. Jordklotet kommer att vackla hit och dit och stora översvämningar kan man vänta sig i N Y - om staden finns kvar. Och det kan bli varmt i polerna och snö och is på Saharas vidder.

Vad har vi inte framför oss.

Visst var det varmt i mars i fjol. Men åtminstone i Finland kom vintern tillbaks igen sedan. Första paddelturen i fjol för mig var 24 mars, sista skidturen 3 april ... Torde ha varit första gången jag inlett paddelsäsongen innan jag avslutat skidsäsongen.

Mars månad brukar vara den månad då temperaturen skiljer som mest mellan skuggsida och solsida. Typ plus 10 på solsidan och minus 5 på skuggsidan. Så icke detta år...

Har hört om en spåman som läst på abborrfenor att man ska kunna åka skidor ännu i slutet av april här i Finland. Toppen! Har skaffat nya skidor. Paddling sysslar vi med i simhallen på lördagarna. Eller ska man kalla det kajaksimning...

Skriv en kommentar