Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelabstinens!

insnöade kajaker

En intensiv julhelg med huset fullt har inte gett utrymme för paddling och abstinensen börjar kännas - ytterligare förvärrad av Justine Curgenvens "This is the sea II" som har snurrat i dvd-spelaren då och då under helgen. För ovanlighetens skull (för våra breddgrader) har det varit riktigt härligt julväder och de mest använda kajakerna, som ligger på baksidan av huset (ingen plats i garaget längre), är lagom insnöade.

vinterförvaring

Men nu är det härligt att paddla - vita stränder och öppet vatten, fortfarande 4-5° varmt. Snön lyser upp dämpar ljud från stränderna och det är på de flesta ställen lätt att sjösätta - bara att glida ut på snötäcket. Tyvärr blåser det ganska frisk ostlig frånlandsvind, som enligt SMHI kommer att kulminera med ymnigt snöfall och kulingstyrka eller mer på torsdag. En tur i morgon kanske...

Fotnot 1: På bilden ligger Black Pearl och Njord på bockarna och i hörnet av trädgården ligger Kanotyawlen.
Fotnot 2: "This is the sea II" är en suverän film och överträffar i mitt tycke ettan som inspirationskälla och underhållning. Självklart handlar det om aquired taste - ingenting för oinvigda, men oumbärlig för alla inbitna kajaknördar...

Kommentarer

Det ser nog så härlig hur med kajakerna vilandes på sina bockar inklädda i snö täcket.

men för min del börjar abstinensen också smyga fram runt hörnan. har inte haft tid att ordna till min halv danna Hunter som sedan augusti ligger och väntar på en ny sarg i de annars klara och förberedda sittbrunshålet.

Är kanske "This is the sea" I och II något som kan dämpa det hela eller är det kanske möjligen så att det gör det hela värre i väntan på att kunna paddla igen?

Oj! vad mycket snö ni har i söder! Här i norra skåneland är det knappt en centimeter! Men solen har varit framme så det har varit gött ute, men inte blev det nåt paddlat för den skull...

Och This is the sea I & II är inget som dämpar paddelabstinensen, snarare precis tvärtom!

Visst är det rena självplågeriet att betitta "This is the sea" under the off-season - men lite njutningsfylld späkning så här efter julhelgen är väl inte så dumt...

Tyvärr har temperaturen nu masat sig upp över nollan så det trevliga snötäcket är väl snart konverterat till det gamla vanliga slasket. Tur att inte paddelvattnen är lika ombytliga.

Det kan oxå vara så att en liten film kan rädda den ej paddelbara delen av året,alla har inte den förmånen att kunna paddla året runt

A very good point - vi är lite privilegierade i det avseendet härnere i södra kanten av kungadömet.

Kan också meddela att temperaturen halkade tillbaka till några minusgrader, innan alltför stor skada var skedd - så vi är fortfarande insnöade...

Har tittat på trailern till nr 2. Undrar om paddelteknik. Den unga damen i filmen kan väl inte betraktas som någon duvunge i sammanhanget men jag tycker att hon inte vrider ett skvatt på kroppen utan bara paddlar med armarna.

undrar en som läst mer än han paddlat.

Har inte sett trailern, men kan nog tänka mig att en del av dem som paddlar inte levererar skolexempel på effektiv rakt-fram-paddling - man gör nog inte det när man roar sig med saltomortaler och piruetter i 3 meters brytande sjö eller i dyning paddlar in i grottor med lågt i tak eller försöker fånga en 18 knops tidvattenström för en svindlande surf. En del av dessa ekvilibrister har sin bakgrund i forspaddling och har ett helt annat sätt att använda paddeln - och några är förmodligen bättre på akrobatik än på slätvattenspaddling. Men köp filmen (eller filmerna) och njut av dessa paddlares makalösa skicklighet och de fantastiska paddelvatten som finns runt om i världen - jag lovar att du fullständigt glömmer analysera deras paddelteknik!

kollade nyss efter filmerna att köpa på nätet och fann att de skulle kosta runt 500 Kr för båda det framgick itne om frakten var inräknad vad jag såg. kan detta stämma, och sen undrar jag om det inte fina att få tag på här i från Sverige om möjligt något biligare?

Curgenvens filmer finns bl a hos hos Skim och Escape Kajak, men knappast billigare - det är inte precis filmer som lågprisnasarna slåss om...

Misstänkte att de inte skulle bli billagare men man kan alltid hoppas tills det att man vet.

men de kan vara en fördel ändå att köpa dem från Sverige är inte helt glad för att importera från andra ländeer om jag inte måste...

Jaha, nu är min 49 cm angmagssalikkopia färdig. Inte en rynka i klädseln! Jag känner mig mkt stolt över att äntligen lyckats med konststycket. Övning ger färdighet. Har grundmålat - gulvitt med stänk av rödockra, puderbrunt och guldockra för att ge sken av hud där blodet levrat sig här och där.

Två skidturer, några telemarksvängar i backarna intill, men den jefwla snön är alldeles för våt, liknar inte alls den i Hemsedal (Norge) t ex.

Och, och HEUREKA! Jag har kommit på hur jag ska bygga fören till min Kodiakbaidarka! Bitarna är klara och ska sys ihop. Den här baidarkan ska jag göra lägre. Jag har ju inga styckade köttbitar att transportera.

Jag är verkligen förtjust i de gamla metoderna vad gäller kajakbyggen. Det finns alltid en väg ut... tänker man litet mer hittar man snart rätt. För och akter, det enda man behöver tänka på. Och dessa minimaliserade farkoster stämmer väl med E F Schumachers tänkande apropå ´buddistisk ekonomi´ i den intressanta boken "Small is beautiful". Lagom var ordet. Läs boken!

Jag är less på snön, får inte ut bilen, kan inte svischa ned till min lilla ålahamn, kan inte paddla. Jag är MYCKET störd av detta (o)väder. Gott nytt paddelår på er allesammans i alla fall.

På sommaren ska man sparka boll och på vintern spela hockey. Överasatt till havet: på sommaren paddla och på vintern åka skridsko. det frusna havet är fantastiskt. Kommer det snö tar man fram skidorna. Men det förstås - skånevintrar kan vara omöjliga att göra något av dessa - förutom då vinterpaddling kanske. Hursomhelst här uppe i Bottenviken har jag ingen större abstinens när isarna lägger sig och snön ligger tung i skogen. God fortsättning - det blir bara bättre - mera is, mera snö och sen mera vatten...

Det var bra länge sedan jag hörde en referens till Schumachers böcker! De känns som hörande till en helt annan historisk epok. Men både "Small is beautiful", "Good work" och "A guide to the perplexed" plus en hel hög av liknande pre-new-age-böcker av Capra, Borgström m fl låg ständigt på nattduksbordet för sådär 30 år sedan - och små filosofiska guldkorn ur dem fungerar numera förträffligt som förargelseväckande brandfacklor i tidens välkammat pomaderade offentliga debatt...

Henri: Har du bilder på angmagssaliken och dess tillblivelse? Det skulle vara kul att sätta ihop en notis om sådant bygge...

Micke: Så är det oftast härnere - man hinner knappt börja glädjas åt skidföret förrän det snöpligt byter aggregationstillstånd. Skridskor däremot funkar bra - alltsomoftast på sjöar, då och då även längs kusten. Men lite längre ut - där råder kajakväder nästan jämt. Och vinterpaddlingna är de man kommer ihåg långt efter att sommarturerna fallit i glömska. Läs Erik Sjöstedt om nyåret: http://www.kajak.nu/wp/index.php/2006/01/01/vilket-gott-slut/

Björn, det är klart jag har bilder av mitt bygge. Jag har tagit en del under bygget av skelettet och precis nu när jag "målat" den. Förbaskat kallt i stallet, måste jag säga. Jag har lyckats spänna upp väven riktigt bra. Vill jag spela trumma och dansa kan jag göra det också. Jag ska skicka bilder till dig plus boken du beställde. Snart. Apropå Schumacher så är det riktigt att boken är gammal. Men jag har läst den och vänner har läst den och vi har diskuterat. Den är ju ett frö från -70-talet ändå - och fortfarande aktuell. Inte direkt för sin politik, men för sina tankar.

Till min förvåning hittar jag en annan bok i mitt bibliotek av författaren till en bok om "Philosophia perennis" (Den eviga eller invigda kunskapen) av René Guénon (efternamnet uttalas, om min franska är rätt, ungefär Gönong=svagt ö och det sista n-et knappt hörbart) som jag köpte 1977 och läst om och om igen. "I tjänst hos det enda" heter den i översättning av Kurt Almqvist, en mkt kunnig översättare som dog för några år sedan.

När jag nu om kvällarna läste om Guénon slog mig likheten med dennes och Schumachers tankar. Tro det eller inte - när jag slår in bägge på nätet ser jag att andra varit inne på samma spår! Snart undrar jag om 1600-tals filosofen Vico kan placeras i samma sällskap? Kanske Vilhelm Ekelund också? Eller Gunnar Ekelöf?

Det har tagit mig många år att förstå Guénon. Bara att fatta vokabulären... Men trägen vinner, eller också är det stigande livsålder som hjälpt mig.

Förra sommaren steg en man in på antikvariatet och det visade sig att han (baltiskt ursprung, ekonom av facket) föreläst tillsammans med Schumacher. Vi hann inte prata så mkt, men det var tydligt att han uppskattade honom.

Däremellan ramlade det in en botanisk professor (varför pratar sådana alltid så lågmält som om de inte ville störa växterna?) av internationell reputation och nu närmast skulle till Kina. I förbifarten berättade han att han själv "upptäckt" sisådär en 7-8 nya arter!

Schumachers tankar tycker jag i dag är av stigande intresse. Jag lägger inga politiska synpunkter på dem (det gjorde han inte själv vad jag vet) men han pekar rätt på vår planets problem. Lagom är svaret. Jag gillar denne mans stora förnuft utan åthävor.

Ursäkta återkomsten, men jag glömde berätta att på sargen har jag sytt på ett stycke "håll" eller läpp för sittbrunnsskyddet. Det är ett rep av flätad kokosfiber(!) som jag hittade i metervara i en alldeles närbelägen växtfirma. Mycket billigt och ändamålsenligt. Enligt Leif segelmakare i Skillinge är kokos en fiber som inte ruttnar i vatten. Repet var lätt att sy på och har en mkt sträv yta.

Kort kommentar - du har så rätt Björn. Eriks bilder var fina som vanligt och visst är det något visst med mötet mellan snö och vatten. Fjolårets bästa tur blev den första i april när vi paddlade mellan isflaken. På flera ställen drog vi upp kajaken på isen i de ännu frusna sunden.Är ännu litet avundsjuk på Leif som drog fram tältet och blev kvar på Tolvmangrundet över natten. Nu ska jag ut på en skidtur - vi hörs!

Skriv en kommentar