Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelfilm från 30-talet

Greenland´s Icy Mountains

British Pathé, ett imponerande arkiv av historiskt filmmaterial, har mycket från de brittiska polarexpeditionerna från förra sekelskiftet och framåt.

En filmsnutt som jag fastnade för är denna: Greenland´s Icy Mountains No. 4 från 1932. Kapten Bartlett (som seglade med Peary) kommer med skonaren Morrisey till Grönland och möter eskimåer som paddlar, rollar, dansar och poserar.

Filmsnutten är drygt 2 minuter lång. Det som fascinerar mig kommer efter ca 47 sekunder – ett gäng grönländska jägare i sina kajaker som paddlar förbi. Titta på paddeltekniken: hög frekvens och en mjuk organisk motorik som signalerar hög verkningsgrad och minimal energiåtgång. Inte en muskel rör sig i onödan. Inga vattenkaskader efter paddeln, mycket lite kölvatten. Paddlarna ser ut att kunna hålla den farten i timmar.

Man kan fundera över om den höga frekvensen kan vara något överdriven – bildfrekvensen stämmer inte alltid från gamla kameror. Men de där speedade gamla filmerna kom ofta från handvevade kameror där kameramannen själv styrde hastigheten. Men Pathékameror från 30-talet drevs av fjädermotor med reglerad filmmatning, och bildfrekvensen hade hittat en standard – och tittar man på andra sekvenser: den lille grabben som hoppar ombord, matlagningen(?) på däcket mm ser de ut att gå i ungefär rätt tempo. Däremot verkar måhända dansen lite väl struttig, liksom när folk springer på berget. Det kanske fanns flera olika kameror inblandade...

Så vad jag ser är ett fantastiskt flyt i paddeltagen som jag mycket sällan sett i andra sammanhang. När jag granskar paddelbladens rörelse får jag samma känsla som när jag ser ett 500-meterslopp i en olympisk final – samma kombination av flyt och micropaus/accelerationsfas i en dynamisk rörelse, men här använd till energisnål uthållighet istället för maximalt effektuttag under kort tid. En uppvisning att både imponeras och inspireras av…

Kommentarer

Helt fantastiskt, tack! Om man tittar på personernas rörelser f ö på filmen ser man att kameran håller rätt hastighet. Så kajakpaddlarna, inklusive den som rollar, kan inte vara fel. Men visst håller de ett högt tempo. Precis som sägs, de vet vad de gör. Sen barnsben.

Nja, nu levde jag inte när världen var svart-vit men frekvensen stämmer inte.

Det är inte mycket fel, men fel är det: de rör sig för snabbt! Hur mycket däremot är en annan fråga.

-b

Tycker också det ser ut att röra sig lite för fort, en del rörelser ser speedade ut och paddlingen ser också väl snabb ut även om den precis som du säger är välkoordinerad.

Underbart klipp oavsett. Tackar för det.

Jo, det stämmer nog – vissa avsnitt ser ut att gå aningen för fort: dansen på slutet till exempel. Man bör kanske räkna bort någon tiondels hertz i paddeltagsfrekvens när man låter sig inspireras...

Lite knyckigt i en del rörelser - och på en del av de andra filmerna är vattenspelet väl dramatiskt.

(en del av de fjäderdrivna kamerorna hade en tendens att sakta av om man filmade för långa sekvenser och inte drog upp dem... - men det gav glada skratt i publiken när strakbenta farmor sedan struttade runt i midsommardansen på dubbel hastighet.)

Håller naturligtvis med om att filmen ger en fin inspiration, bara nu isen går upp....

Noterar en annan liten egenhet - det ser ut som att rytmen för vissa av paddlarna är lite haltande - längre tag på vänster. Kan också vara en optisk villa - men sådana skevheter framträder lättare när hastigheten manipuleras - vilket KAN användas konstruktivt - att finna sina egna eventuella skevheter.

Jag har tittat fler gånger på filmen och måste väl erkänna att paddelrörelserna ser oerhört snabba ut. Men som Björn säger - inte ett plask. Jag har sett andra filmer och där jag undrat över rörelserna hos paddlaren. Han liksom reser sig lätt upp i brunnen vid varje paddeltag. Kan det bero på - det är en minimal rörelse uppåt - att fötterna ömsevis trycker mot tvärbjälken? Kanske Björn har en förklaring. Tack!

Hej Björn!

Låt mig först uttrycka min stora uppskattning över din stora och informativa webbplats. Jag är en ickepaddlare med nyväckt intresse som förhoppningsvis ska finna tillfällen att prova på kajakpaddling i år.

Angående filmen tror jag att den håller högre hastighet än "verklig fart". I ett annat sammanhang läste jag lite om gammal journalfilm och där stod att vid den tid när kamerorna vevades manuellt fick man ofta (utom när riktigt studioljus användes) hålla ned vevfarten av den anledningen att filmemulsionen var för långsam, dvs filmrutorna behövde tid för att exponeras tillräckligt. Kameramännen var skickliga yrkesmän som inte bara skulle komponera scenen, därutöver skulle de veva jämnt och med åstadkomma rätt exponering av den primitiva filmen! Att man tvingades hålla nere filmhastigheten vid inspelningen orsakade sedan naturligtvis överdrivet snabba rörelser vid uppspelning.

Mvh

Jonas Bergdahl

I doubt the paddlers in the movie could sustain that stroke rate for very long, no matter how 'smooth' and 'fluid' they were.

I'd guess they were going at high speed just to show-off in front of the ship and it's crew.

That may be so. But another interpretation might be that they use smaller blades than we assume, resulting in an overall higher cadenza – perhaps exaggerated for effect. But look at cyclists in a velodrom and their frantic pedalling...

Skriv en kommentar