Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelkurs i sjön Sommen

Helgens undervisningstur för Petrus Kajak i sjön Sommen är avklarad. Som vanligt startade jag med en teoriföredragning – inomhus framför en öppen brasa medan regnet öste ner utanför – följt av lunch, uppsprickande molntäcke och ett par timmars praktiska övningar i sjön i solsken och stiltje under eftermiddagen.

Kursen handlade främst om paddelteknik den här gången: paddling rakt fram (med betoning på uthållig energieffektiv teknik), manövrering (sveptag, lutning, akterroder, kontring, parallellförflyttning), höga och låga stöd, stoppa och backa och på slutet lite om räddning och rollar. En ny rollare kunde räknas in efter praktikpasset, ytterligare ett par var väldigt nära.

De här paddelkurserna är mycket trivsamma arrangemang av Petrus Kajak. De har i år kostat 500:- inklusive fika med kaffe/te och smörgåsar till teoripasset, lunch med lagad mat (mycket gott!) och en fikapaus under praktikpasset. Har man inte egen kajak finns möjlighet att hyra. Inför nästa år planeras en säkerhets- och räddningskurs i bassäng i april (med kamraträddningar, tömning av kajak på djupt vatten, ensamräddningar, stödtag och balans, eskimåsväng etc), en introduktionskurs för nybörjare under försommaren och en fortsättningskurs i slutet av sommaren. Sannolikt kommer jag att hålla i säkerhetskursen och fortsättningskursen medan Petrus med familj själv håller introduktionskursen.

Sommen är en av Sveriges största sjöar – ett litet innanhav med omfattande skärgård - på gränsen mellan Småland och Östergötland. Den har har ca 300 mil stränder om man räknar med alla de 365 öarnas stränder och är 132 km2 stor. Vattnet är rent, klart och gott att dricka. Väl värd ett besök även för oss som annars helst håller till vid kusten...

Kommentarer

Kul att det är så många sjöar som "marknadsförs" med att de har en ö för årets alla dagar; 365st. Brukar man ju säga om Bolmen, Immeln, Yxnen m.fl... ;-)

Men Sommen verkar trevlig, får man ta en gång. Har bara åkt båt tvärsöver för massa år sen.

Skriv en kommentar