Visa varukorgen
Design & Illustration

Påsk i Haverdal

Stranden nedanför Jättastuan

Haverdal på södra hallandskusten och betydligt bättre väder än vad SMHI och DMI hade förutspått. Långa turer både långfredag och påskafton, söderut mot Skallrevet och Själarevet på haverdalsstrandsidan och norrut genom Busören mot Steninge.

Långfredagen var ganska lugn, soligt men kyligt. På nordsidan av Skallrevet, utanför Jättastuan, hade jag sällskap ett litet tag av en säl som tittade upp lite då och då ganska nära. Den hade väl inte väntat sig kajaker så där års. Utanför båtabacken stod ett gäng fiskare i vadare och halade upp Havsöring – jag såg flera ganska stora fiskar halas upp medan jag passerade.

Busören

Trots att det blåst rejält under dagarna före fanns nästan inga spår av dyning och vindvågorna var bara 30-35 cm överlag. I brist på surf och vågor fick jag roa mig med att träna rollar.

Busörsrevet

Dagen efter blåste det mer, ca 10 m/s, med vindvågor omkring 60-70 cm inne i bukten och brytande ute på revet. Det krävde tungan rätt i mun för att att ta sig ut genom ”the rock garden” och än mer för att surfa tillbaka igen. Som framgår av bilden hade jag vissa problem med koordinationen – en hand på paddeln för att stödja och hindra bakåtsurf bland stenarna och en hand på kameran: snett och vingt och med paddelhandsken delvis för objektivet. Sälen var på plats för en ny okulärbesiktning av årets första (?) kajak. Jag mötte också en vindsurfare som försökte få fart på brädan med ett stormsegel. Det gick inget vidare så han fick in till bilen och byta till ett större segel. Själv var jag rätt nöjd med både vind och vågor.

The rock garden

På väg in till stranden surfandes på riktigt trivsamma vågor, mötte jag sjöräddningen med en räddningskryssare (Samariten från Grötvik) och två av de nya rescuerunner på väg ut ur Skallkrokens hamn.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar