Visa varukorgen
Design & Illustration

Påskpaddling med mersmak

Sjösättning i småbåtshamnen vid Slättenäs, Listerby (Leif Oskarsson, Ulf Johansson och jag) sent på långfredagens eftermiddag, och paddling sydvart till Ljungskär för övernattning. Lätt molntäcke och ca 6-8 m/s västlig vind.

Ljungskär på långfredagskvällen

Start vid tiotiden lördag sydost utanför Hasslö, mellan Bollöarna, sedan söder om Aspö, Tjurkö och Sturkö i frisk vind långsamt vridande från sydväst till sydost. Sjön ökade under dagen från halvmetern under förmiddagen till dryga metern med enstaka vågsekvenser på en och en halv meter under eftermiddagen. Mellan Malkvarn och Bökeskär, rundade Flaggskär och Äspeskär och gick sedan norrut i Gåsefjärden till Ornö för nattläger. Sol från en helt molnfri himmel hela dagen.

lunchrast i solen

Under nattemn dog vinden ut helt och söndagen började med stiltje och en sol delvis gömd bakom lätta skyar. Norrut förbi Senoren och ut på Kyrkfjärden, där vi sträckte ut med en tilltagande vind i ryggen till lunchpaus på Aspö.

hällar i solnedgång

Efter lunch fortsatte vi i medvinden över Västra Fjärden, girade upp längs västsidan av Almö, snirklade mellan småöarna, upp mellan Vagnö och Slädö, och avslutade norrut mot småbåtshamnen med solen i ryggen och i lä mellan öarna. En kort fikapaus på en holme blev en timmes dåsande i det i torrt varmt gräs under en gassande sol, strax innan det var dags att packa ihop och köra hem.

Morgon vid Ornö

Paddlad distans blev ungefär 62 km – 6 km på långfredagen, 28 vardera på påskafton och påskdagen. Temperaturen har under dagarna legat kring 8-10 grader (lite kyligare i vinden), medan den på nätterna har sjunkit till nära noll.

Lunchrast på Aspö

(Eftersom jag fortafarande inte skaffat en liten vattentät kamera, användbar tillsammans med grönlandskajak och tuiliq, blir det bara landbilder - men Ulf lägger säkert ut lite paddelbilder snart.)

Men vilken smakstart på säsongen - medvind i två dagar, härlig sjögång, en liten kompetent grupp, god mat och sol från en klarblå himmel (röd som en kokt kräfta i ansiktet enligt en snabb okulärbesiktning i spegeln på bensinmacken i Listerby)...

Kommentarer

Eja! Men vad är det för kajaker på bilderna? Förresten, du glömde väl inte nattvardsvinet för påskaftonsnatten...

Och kom mina helgade (!) bilder fram till dig? Skönt att ni fick en så fin tur. Här blev det att smyga sig ut när antikvariatet var stängt. D v s kl 18 00. Möten bl a med en hängiven seglare som visade sig veta allt om segel. Intressant. Observera alla kajakister att när väderrapportören i TV talar om solnedgång kl 20 00 handlar det om solen NEDANFÖR horisonten. Man har en halvtimme till på sig, och kanske mer, innan det blir så skumt att man inte längre ser var kajaken är.

Hej!

Det ser härligt ut! Jag har också haft fin paddling i påsken. Mina turer har begränsat sig till 1 1/2- 2 1/2 timmars paddling på morgonen innan resten av familjen har stigit upp. Paddlingen har föregått i Trondheimsfjorden og har innefattat observationer av säl och havsörn. Jag köpte en sån där liten olympus för några veckor sen. Den har jag rollat med och hittills funkar den som den skal. Jag har lagt märke till att linsen är lite immig de första minuterna efter att man har öppnat linsskyddet när det är kallt ute. Jag skall sända några Trondheimsbilder när jag har lärt mig hur man gör.

Torleif

Så här relativt tidigt på säsongen är det bara riktiga grejor som duger - tre träkajaker således: en Nomad, en Njord och så Uffes Corsaro. Och nattvardsvin var det dåligt med, men vi kompenserade med kryddad snaps till sillabordet på kvällen och mörk rom till kaffet. Bilderna kom och jag väntar bara på en stund över, så jag kan scanna och redigera...

Tusan vad sugen man blir.

Skriv en kommentar