Visa varukorgen
Design & Illustration

Petruskajak vid Sommen 2013

Petruskajak från sjösidan

Förra helgen blev det ett, som alltid mycket trevligt och givande, besök hos Petruskajak i Tranås. Det händer ständigt något nytt i och omkring kajakcentralen vid Hätte på Sommens strand.

Fler kajaker, kanadensare och båtar för försäljning och uthyrning för varje gång.

Större sortiment av paddlar, tillbehör, paddelkläder mm i butiken.

Servering med fika och enklare maträtter och en härlig grillplats med utsikt över sjön och under segeldukstak om det skulle regna.

En vedeldad badtunna, också den i strandkanten.

Snart också en bastu – allt för att förlänga säsongen på vår och höst – och allt tillgängligt för kunder, deltagare i måndagpaddlingar och andra arrangemang.

Utbudet av kajaker för 8-dagars byggkurser växer: nu senast tillkom Alleq, som är en ny tolkning av den kända Illorsuit-kajaken, som stått modell för bl a Anas Acuta och Qanik. Om jag räknat rätt finns nu 12 olika kajaker att välja bland.

I veckan invigs också första etappen av ett kajakhotell, även det nära sjösättning. Det blir ett förråd med låsta skjutdörrar och bakom dem, individuellt låsbara fack för kajaker och kanadensare, plus ett omklädningsrum – efterlängtat för många blivande kajakägare och -byggare utan egen förvaring.

Den 27-28/7 kommer Dubside tillbaka till Tranås för lite rollundervisning mm. Kontakta Petruskajak för mer information. Redan för ett par år sedan överraskades Dubside av att hans kurser i grönlandsrollar drog fler deltagare i sjön på småländska höglandet än i Stockholm, Göteborg och Malmö, och att det fanns fler små grönlandskajaker på kurserna! Han har därför blivit en återkommande gäst i Sommen. Missa inte chansen att få en rollektion av en av världens skickligaste rollare/pedagoger. 

Inlandsskärgård

Alltfler upptäcker vilket förträffligt paddelvatten Sommen är – inte minst genom Petrus och Irénes arbete – 132 km2 skärgård med knappt 300 bergiga öar på gränsen mellan Småland och Östergötland och med klart, näringsfattigt vatten med bra siktdjup. Stränderna är glest bebyggda och med ett rikt fisk- och fågelliv behövs inte mycket fantasi för att känslan av vildmarkspaddling skall infinna sig (några bilder från en kort tur i samband med en säkerhetskurs för några år sedan)...

För den som behöver, finns en campingplats och en stugby som närmaste granne.

café- och grillhörnet
Café- och grillhörnet med den ännu inte inklädda badtunnan

många kajaker och kanadensare...
...många kajaker och kanadensare att hyra och köpa

Lugnet infinner sig framåt kvällen
Lugnet infinner sig framåt kvällen

Godnatt, båtarna ;-)
Gonatt, båtarna ;-)

Kommentarer

Kul att ses, och tack för rolltips. Sjön Sommen är verkligen inlandets skärgård.

/Jag med Tahe´n

Skriv en kommentar