Visa varukorgen
Design & Illustration

Qajaqtraef på Själland

Campingplatsen
Folk droppar in under fredagseftermiddagen

Årets qajaqtraef avhölls i helgen på Själlands västkust, på Urhøj Camping, strax söder om Kalundborg. Utan allemansrätt är det campingplatser som gäller som basläger för danska kajakträffar - men de campingplatser jag varit på i sådana här sammanhang har varit perfekta: helt vindskyddad äng för tält och bilar, några få meter till stranden, gott om campingmöblemang som kan pusslas ihop till långbord för alla, god service med vatten, dusch, tvätt, toaletter, utomordentligt trevligt bemötande i receptionen mm.

Solnedgång
Solnedgång på fredagskvällen

Stavningen med q antyder grönländsk tradition och därför var det smala träpinnar och SOF-kajaker som dominerade - men jag noterade med tillfredsställelse att gott och väl en tredjedel av kajakbeståndet bestod av Black Pearl ;-). Några kajaker av det petroleumbaserade syntetmaterial som gamla båtkonstruktören L Francis Herreschoff kallade "frozen snot" fanns också: ett par Tahe, en Qaanaaq, en Tiderace och en Silhouette.

Frukostdags
Frukost i gröngräset

Jag vet inte hur många som deltog, men gissningsvis var det ett femtiotal totalt. Från Sverige kom Peter Nelly från Tingsryd och jag (är det verkligen ingen mer som känner sig hågad?), med varsin svartmålad pärla, i övrigt folk från de tre grönlandsspacialiserade klubbarna Odense Havkajakklub, Havkajakklubben Malik och Qajaq København. Efter fyra sådana träffar känner jag de flesta och det blev en återseendets glädje. Naturligtvis pratades det kajakbygge, byggmetoder och det fanns många mycket välbyggda kajaker att beskåda och prova - både SOF och strip.

Kajaker på stranden
Alltfler kajaker på stranden

Jag hade blivit ombedd att hålla workshops i paddelteknik på lördagen och i roll på söndagen - hedersamt eftersom detta är klubbar som hållit på grönlandspaddling sedan innan jag satt i min första kajak och där dessutom flera medlemmar har både bott och paddlat på Grönland och några deltagit i Grönlandsmästerskapen.

Peter Nelly i sin pärla
Peter Nelly i sin pärla - eftermiddagssurf

Under fredagseftermiddagen och kvällen droppade det in folk mest hela tiden och det blev i vanlig ordning långbord inne i partytältet och god mat, vin och öl och trivsamma pratstunder.

Skin-on-framekajak
Vit SOF i eftermiddagsmotljus

Lördagskväll
Lördagskväll och ökande vind

Lördagen användes till paddlingsworkshop. Efter en halvtimme teorisnack på stranden paddlade vi norrut mot Kalundborg i tilltagande västvind - lite för mycket för att kunna finlira med tekniken, men med fin surf på återvägen. En fri västlig horisont, långgrund sandstrand och tämligen perfekt våglängd för kajaker gav flera långa fina surfar trots att vågorna bara var 50-60 cm höga. Efter lunch blåste det ungefär 10 m/s och det blev allmän våglek: surfande och rollande i och utanför bränningszonen. Innan middag fick vi chansen att prova repgymnastik och balansövning på spänd lina. En 5-minuters regnskur drog förbi på kvällen utan att lägga sordin på stämningen och på natten blåste det upp, men med fint vindskydd av häckar slapp vi tältfladder. Jag sov gott med tunga dyningar mot stranden som bakgrundsmusik.

Grönländsk repgymnastik
Grönländsk repgymnastik

Grönländsk repgymnastik
...det lyckas inte hver gang

Grönländsk repgymnastik
...men skam den som ger sig.

Grönländsk repgymnastik
Det blev kväll innan vi tröttnade...

På söndagen hade vinden gått över på nord och ökat ytterligare och sällskapet valde att packa ihop, checka ut och förlägga söndagens rollworkshop till en strand i lä en dryg mil längre söderut (ytterligare en vältajmad 5-minuters regnskur såg till att vi kunde packa ihop blöta tält, men annars var det solsken hela helgen). Återigen lite teorisnack på stranden och sedan rollträning ute i bukten. Jag undervisade en stund stående i vattnet och fick sedan stor hjälp med den handroll med framåtlutad uppgång som gäckat mig i flera år (tack, Per!). Jag lyckades inte sätta den, men kände att jag fick ordning på tekniken och var närmare att lyckas än jag varit någon gång hittills.

Tack för den här gången. Jag ser fram emot nästa traef.

Erik Frantzen har skrivit om träffen, liksom Annie Juhl och Morten Lunde har lagt ut fina bilder (bild 107-148, med början här). Titta på den fantastiska färgen i vattnet när klar sensommarsol reflekteras i vit snäcksand på meterdjupt vatten!

Kommentarer

Også en tak til dig Björn for din evne til at forklare teknikker på en måde, så billederne dannes i tilhørernes hjerner.

Erik F

Kære Björn

Tusind tak for dine fantastiske workshops på årets træf, masser af kajaksnak og ikke mindst for dit gode selskab. Det er som altid en fornøjelse:-)

Mvh Anna Sofie

Qajaq København

Tack Anna Sofie och Erik! Det är alltid ett nöje att hälsa på på andra sidan Sundet...

Hej Björn,

Jeg vil også gerne sige tak for hyggeligt selskab - og for både kajak- og faglig inspiration.

:-)

Marlene

Tack Marlene, och grattis till ett snyggt jobb med Indslev Bryggeri!

Skriv en kommentar