Visa varukorgen
Design & Illustration

Qajaqtræf på Fyn

Svendborg HavkajakcenterHelgen 3-4 september avhölls året version av Qajaqtræf – ett gemensamt initiativ av tre danska kajakklubbar med grönlandspaddling på programmet. Platsen var Svendborg Havkajakcenter på Taasinge söder om Fyn och med den sydfynska skärgården inom bekvämt räckhåll.

Deltog gjorde ett femtiotal paddlare – merparten med små skin-on-frame-kajaker, de flesta i tuiliqs av alla möjliga typer och material, alla med smala grönlandspaddlar (en storbladig paddel syntes vid något tillfälle). Idel tuiliqs, ribb-och-dukkajaker och smala paddlarFör året hade inbjudan också gott ut internationellt och hade resulterat i några deltagare från Holland, Tyskland och Sverige (bara jag! – nog finns det väl någon mer som är intresserad av traditionell kajak- och paddelteknik?).

Svendborgs Havkajakcenter ligger vidunderligt vackert i en gammal dansk vitrappad gård med stor gräsplan ner till en sandstrand – inte helt lätt att hitta, långt där ute på landet bland grusvägar, poppelalléer, gödselstackar och bondgårdar – men väl värt mödan. strandenDeltagarna tältade på ängen med tillgång till tvättrum, dusch och kök i centrets servicebyggnad. Ett stort tält mitt på ängen fungerade som en helt obehövlig regnförsäkring – solen gassade med högsommarintensitet från en molnfri himmel båda dagarna och det var så gott som vindstilla.

Svendborg Havkajakcenter

Programmet var delvis improviserat och blev omväxlande och trevligt: på lördagsförmiddagen en kort tur runt de närmaste öarna för att blöta ner kajakerna, följt av några timmar rollklinik där Pavia Lumholdt och Freya Hoffmeister först demonstrerade alla de rollar som ingår i de grönländska mästerskapen och sedan tillsammans med Martin Nissen med flera instruerade och assisterade. Jag tror alla kom därifrån med en rad nya kunskaper och färdigheter. Jag själv fick lite mer styr på mina framåtlutade uppgångar, lyckades för första gången med stormrollar och klarade ett par gånger att komma upp framåtlutad med norsaq och en gång för hand – mer framsteg inom loppet av en timme än under hela resten av året (sedan gäller det förstås att få dem att fungera rutinmässigt – och det är en helt annan historia).

Pavia syr skottAtt duka en ribbkajak

På eftermiddagen blev det föreläsningar och förevisningar. Pavia visade hur man kan sy vattentäta skott i en skin-on-frame-kajak. Vidare fick vi en mycket instruktiv demonstration av hur man klär en ribbkajak med väv. Slutligen berättade jag lite om hur man bygger stripkajaker – något som visade sig vara helt nytt för många av deltagarna.

ett gammalt ribbskelett väntar på dukLördagen avslutades med gemensam grillning och prat om kajaker och allt möjligt annat till sent på natten – under en så magnifik stjärnhimmel som man bara ser långt borta från upplysta städer.

Söndagen började med en teoretisk (ett spegelblankt hav lämpade sig inte för praktiska demonstrationer) genomgång av hur en kajak beter sig i vind och vågor och hur man motverkar upplovning i sidvind. Martin Nissen visade och berättade och jag bidrog med lite om kompletterande paddelteknik. Sedan blev det lite uppdelning – några paddlade en lite längre tur i skärgården, några en kortare tur med lite rollande och andra stannade vid stranden för enbart rollträning. På eftermiddagen delades ut lite informella priser för snygga kajaker och paddlar och sedan var det uppbrott och hemfärd för de flesta (jag kunde åka hem med en flaska vin som pris).

Utställning

Jag hade tagit med Black Pearl och Njord och båda kajakerna testades flitigt av deltagarna och resulterade i mycket intresse och några omedelbara ritningsbeställningar. Jag testade bland annat Freyas lilla folder - en hopfällbar resekajak á la Tom Yost. Det var som att sticka in benen i en brevlåda – det lägsta däck jag någonsin testat – inte kul att paddla men extremt lättrollad! Jag provade också Dick van Zandens vackra baidarka som var snabb och kursstabil – och som vid ett tillfälle i svallet från ett mötande fartyg visade lite av baidarkornas adelsmärke – suverän gång i vågor.

På det hela blev Qajaqtræfen ett lika omistligt som trivsamt evenemang och när den förhoppningsvis återkommer nästa år har den absolut prioritet i min almanacka. Ett stort tack till arrangörerna.

Kommentarer

Jag var självklart tvungen att jobba. Hade varit roligt att få vara med men får väl sikta på nästa år...

Varför annordnas inte såna här träffar i Sverige för? Måste väl finnas några där ute som är intresserade av sånt här? Tycker att folk jämt flockas runt Sten när han showar på evenemangen här i Stockholm :D

Vad är de främsta för-/nackdelarna med en "tyg-kajak" jämfört med en stripkajak? En tygkajak ser ju onekligen snabb-byggd ut för en lekman som jag.

Justin: Visst drar det folk när någon roterar akrobatiskt runt längdaxeln med hjälp av en pinne, men när underhållningen är över är det i de flesta fall "riktiga" plastkajaker, plastpaddlar och färgglada paddeljackor i funktionsvävar som gäller - helst high-tech och dyrt. Men det var väldigt motigt i början med träkajaker också så det finns säkert hopp för traditionell paddling även i Sverige...

Kalle: Ribb-och-dukkajaker byggs på ungefär halva tiden jämfört med strip, och får ungefär samma vikt och styrka (strukturell styrka är minst lika bra men tåligheten mot nötning lite sämre). De måste skyddas mot sand och grus in i kajaken (nöter duken inifrån). De är lite besvärligare att lasta och att komma i och ur genom att spanten kan vara i vägen. Säkerheten får hanteras annolunda eftersom det normalt inte finns skott och luckor och att de därför är svåra att tömma till havs. Genom att de byggs på kroppsmått blir de alltid helt anpassade efter sin ägare.

Tack för resumén från Fyn.

Som du vet så hade jag planerat för att vara där också, men omständigheterna kastade ikull de planerna, tyvärr. Jag hade gärna varit med där. Det brukar alltid vara trevligt i Danmark.

I stället för paddling så bevittnade jag Disa´s tandemhopp i fallskärm. Fritt fall i 1 minut från 4000m och sen ca 5 minuter fallskärmsflygning resten av vägen ner. Jag kunde, trots att det var 25 år sen jag hoppade sist, väldigt tydligt känna igen den känsla hon upplevde. Det brukar sägas att en del undrar varför fåglarna sjunger. Fallskärmshoppare undrar inte, dom vet. Förmodligen finns det liknande uttryck för andra upplevelser, rollning med kajak tex. Pigga mörtar, glada laxar, lekfulla delfiner........

Har nu provat mitt nya Chillcheaterkapell. Helt suveränt! Inget fladder eller små innanhav där inte.

Jag är uppriktigt ledsen för att jag inte kunde komma! Tack för en fin resumé i alla fall. Hälsningar Bertil

På tal om fallskärmar: Någon har sagt att om man kallar att åka flygplan för att flyga kan man påstå att man simmar när man åker båt. Jag tar mer än gärna en tur i min Norton, men jag kallar det inte för att simma....

Skriv en kommentar