Visa varukorgen
Design & Illustration

Qanik – pluggen klar

Pluggen utomhus för polering

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Fick bilder från Kina och Seabird Designs. Pluggen till Qanik får sin slutliga polering och vaxning. Från pluggen görs sedan formarna till skrov och däck.

Jag är väldigt nöjd med resultatet, såvitt jag kan bedöma från bilderna. Finishen är naturligtvis högsta klass – något annat hade förvånat – men skrovformen som helhet ser också ut som jag hoppats. Jag har visserligen snurrat runt den i ett 3D-program i datorn och kritiskt granskat den ur alla vinklar, men det ger ändå mer att se den på bild eller i verkligheten.

Ofta har även mycket välkonstruerade kajaker någon betraktningsvinkel där allt inte riktigt faller på plats. Det är ett 3D-pussel där det finns många, ofta motstridiga, ingångsvärden att balansera: främst naturligtvis de funktionella kraven, men sedan ett utseende som stämmer med funktionen, harmoniska förhållanden mellan ytor och linjer, detaljer i förhållande till helheten etc. Ofta får man kompromissa lite i slutändan för att få ihop det, och det som oftast får stryka på foten är just linjernas harmoni i udda betraktningsvinklar.

Jag inser att det är nördigt, men som formgivare granskar jag gärna kajaker (och även bilar, flygplan, båtar mm) från lite udda vinklar och funderar över vilka kompromisser designern funnit nödvändiga – eller där tiden/budgeten inte räckt till för det sista tidsödande finliret. Ibland kan jag fundera över varför en dekal eller ett dekorationsmönster sitter just där det sitter.

Numera känner jag mig tämligen säker på att mina kajaker ligger funktionellt nära kravspecifikationen, men det är fortfarande lite spännande att se en kajakkonstruktion i verkligheten. Men med Qanik känner jag mig rätt trygg...

Kommentarer

Det vi kan se af pluggens overdel, ser perfekt ud, hvilket materiale vil kajakken blive fremstillet i?

Erik F

Spännande! När kommer det färdiga Qaniker till Sverige?

Erik och Erik, det har varit många turer med de här kajakerna – en helt ny produktionanläggning, en ny process och ett nytt material sedan de inledande diskussionerna om Black Pearl och Qanik.

Totalt innebär det dels att kajakerna ska bli lättare, styvare och med mycket bra finish, utan att priset ökar, och att Seabird Designs med den nya tillverkningsanläggningen får bättre kontroll över både miljö och personalomsättning, som annars är rätt stor vid liknande anläggningar i Kina.

Det handlar om nyutvecklade varianter av thermoforming, där Seabird samarbetar med en marknadsledande tillverkare/utvecklare i Kina: dvs laminatplattor med vävarmering på plastkärna, som värmeformas till skrov och däck. Metoden har använts under några år inom bil- och flygindustrin, för apparathöljen, lastboxar mm, och för kajaker (bl a Prijon och Delta), och utvecklingen går snabbt.

Detta nytänkande leder dessvärre till beslutet att inte ta fram några kajaker med nuvarande teknik för det här säsongen, utan att skjuta lanseringen till nästa säsong. Lite trist att behöva vänta, eftersom jag flera gånger under vintern förespeglat lansering den här säsongen, men säkert rätt beslut i det stora hela...

ok, men spännande med lite nya material, de lär väl bli tokhållbara då oxå.

På bilden ser det dock mer ut som en bakgård än en hitech produktionsanläggning ;-)

Hej Erik

Mit liv som praktiker har lært mig, at man sagtens kan fremstille avancerede værktøjer i primitive omgivelser.

Så jeg er fuld af fortrøstning.

Erik F

Nej, den håller knappast bankpalats-standard ;-)

Den nya tillverkningsanläggningen är främst en välutrustad verkstad för plugg- och formbygge och för montage och packning av färdiga kajaker – själva termoformningen av delar görs, om jag förstått det rätt, hos samarbetspartnern. Det viktigaste med anläggningen var att kunna handplocka duktiga hantverkare från tidigare samarbetspartners och ge dem löne- och arbetsförhållanden så att de trivs och stannar kvar.

Hej, allesammans.

Nästan lite nostalgikänsla för mig angående bilden. Påminner mig om när jag var 8-10 år gammal och farsan och hans kompis stod och plastade Optimistjollar på logen i ladan.

Angående high-tech i low-tech miljö, kan jag ge er ett bra svenskt exempel. När Christian von Koenigsegg började jobba med den kommande bilen var det ungefär så som på bilden det såg ut. Miljön kring dom bilarna är idag klart förändrad. Han har lyckats och jag tror att kineserna kommer att lyckas så bra att vi i ganska snar framtid står och gör "lego" till dem. Alltså, att inom 30 år är förhållandena de omvända mot de som är i dag.

Lite nyfiken bara, vet du i vilket material som man tillverkar dylika pluggar i?

Det ser ud til, de er meget dygtige håndværkere.

Jeg er fuld af beundring.

Skriv en kommentar