Visa varukorgen
Design & Illustration

Recension - Kusten är klar

Kusten är klar

av Bengt Larsson

Bengt Larssons hundra dagar i kajak och hundra nätter i tält - från Svinesund till Haparanda - är berättelsen om intensiv och nära kontakt med naturen, om nyfikenhet, öppenhet och intressanta möten runt kusten, om att leva i nuet och att njuta av livet.

För inbitna paddlare finns naturligtvis mycket att hämta - funderingar kring utrustning, kajak, tält, mat, säkerhet, diskussioner kring vägval och navigation, dramatiska skildringar av spännande incidenter på ett ibland nyckfyllt hav och mycket annat.

Men den som inte har någon relation till kajakpaddling lär nog tycka att en redogörelse för hundra tämligen händelselöst snarlika dagar i en kajak är i träigaste laget, även om  korta avsnitt här och var lyfter sig över den traditionella paddelberättelsen och antyder att det finns en klassisk reseberättelse gömd bland raderna.

Från paddlarens horisont ändras landskapet långsamt, ibland nästan omärkligt. Bohusläns granitklippor blir norra Hallands sönderbrutna klippkust som blir sydhalländska och skånska stränder som blir Blekingsk lummighet som blir ...

De många timmarna i sittbrunnen, den rytmiska paddelföringen, följsamheten mot naturens växlingar istället för klockan, det långsamt skiftande sceneriet skapar ett välgörande, harmoniskt lugn, en oas av långsam tid, som för de flesta är svår att finna i vardagen och som blir en omistlig del av berättelsen.

I Bengts berättelse finns tid och lust att följa tankar och associationer för att upptäcka spännande samband, att notera synkroniciteter i tid och rum. Det finns tid att verkligen se, inte bara titta, att genom genuint intresse och förmåga att lyssna lära känna intressanta och spännande människor - allt förmedlat med inlevelse, engagemang och avväpnande distans.

Slå dig ner och låt dig ryckas med av berättarglädjen och upptäck att stora äventyr inte nödvändigtvis handlar om Himalaya eller Grönland, att omtumlande naturupplevelser lika gärna finns i Misterhults skärgård som på Galapagos och att verkligt spännande människor kan hittas i en sjöbod på Norrlandskusten lika väl som i Patagonien eller på Tongaöarna.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar