Visa varukorgen
Design & Illustration

Reed Chillcheater

Inför helgens paddlingar hade jag beställt en uppsättning plagg från engelska Reed/Chillcheater: långärmad tröja, långa byxor, huva och vadarsockor i Aquatherm - ett material som enligt tillverkaren är tätt, men andas och mycket elastiskt och slitstarkt, och till funktionen och användningen närmast kan jämföras med tunn neopren. Priserna är relativt låga jämfört med motsvarande utrustning från andra håll och inte minst i relation till reklamlöftena - och jag var en aning skeptisk.

AquathermhuvaInför helgens paddlingar hade jag beställt en uppsättning plagg från engelska Reed/Chillcheater: långärmad tröja, långa byxor, huva och vadarsockor i Aquatherm - ett material som enligt tillverkaren är tätt, men andas och mycket elastiskt och slitstarkt, och till funktionen och användningen närmast kan jämföras med tunn neopren. Priserna är relativt låga jämfört med motsvarande utrustning från andra håll och inte minst i relation till reklamlöftena - och jag var en aning skeptisk.

AquathermtröjaSlitstyrkan får jag återkomma till men de övriga löftena kunde testas ganska ingående med tanke på väderförhållandena i helgen. Materialet är vattentätt och andas ganska bra. I medvind och sol kunde jag paddla mig ordentligt varm utan att det kändes fuktigt, och trots översköljning i motsjö tog jag inte in vatten. Däremot fungerar de här plaggen inte som torrdräkt (men Reed har även torrdräkter, drytops mm), snarare som en tunn och smidig våtdräkt och vid rollarna kom det in små mängder vatten vid hals och ärmar. Huvan var inte helt tät runt ansiktet - föga förvånande eftersom jag inte hittat någonting som tätar helt mot skägg och mustasch - Aquathermbyxamen vattenintaget var högst måttligt och den annars vanliga isande känslan i pannan uteblev helt trots ivrigt rollande på lördagen. Hur det blir i lägre temperaturer får jag också återkomma till.

Aquatherm skall enligt reklamen värma ungefär som 2-3 mm neopren. Jag kan inte avgöra om det stämmer, men för mig var det precis lagom vid dagens 9° i luften och 13 i vattnet - aningen för varmt i medvind, precis lagom i motvinden, lite kylig men inte mer vid de korta besöken under vatten (under aquathermdressen hade jag en tunn t-tröja och korta paddelshorts i polyester). När det blir kallare räknar jag med att ha thermoställ i tjocklek efter temperaturen.

AquathermsockorTack vare elasticiteten är prylarna lätta och snabba att ta på och av - en stor fördel jämfört med traditionella våt- och torrdräkter. Elasticiteten innebär också att rörligheten inte begränsas . Även huvan följer med om man tittar bakåt. Materialet är dessutom prasselfritt.

...så hittills är jag nöjd. Jag återkommer med uppdateringar.

Kommentarer

Hej

Hur tycker du att Reeds byxor och tröja är? Motsvarar de ca 2 mm våtdräkt? Jag funderar på att köpa dem och ha ull-underställ samt paddeljacka. Tanken är att bli blöt givetvis men att det ger gott om tid att ta sig i kajaken och paddla iland utan att det är nära till att bli en farlig situation.

Plaggen fungerar utmärkt. De isolerar lika bra som 2 mm neopren. Din kombo Aquatherm/ullställ/paddeljacka bör fungera bra när det är riktigt kallt.

Min klädsel under den kalla årstiden är underställ, aquathermbyxor och tuiliq – lägger man sedan till en säker roll så är man torr även efter ett tillfälligt besök under vattenytan.

Skriv en kommentar