Visa varukorgen
Design & Illustration

Ritningars andrahandsvärde?

annons på Utsidan

Den här annonsen ligger sedan ett tag ute på Utsidan, och jag är lite förvånad. Inte så mycket över att ritningar kommer på avvägar – jag tror såklart inte att varenda byggare respekterar de förbindelser ett ritningsköp innebär, nämligen att "Ritningarna får inte säljas, reproduceras eller lånas ut utan upphovsmannens medgivande".

Nej, förvånad är jag snarare över att det dels görs så öppet (tyder kanske på aningslöshet snarare än ont uppsåt) och dels att andrahandsvärdet är så högt. "Klas70" (som i annonsen har valt att inte visa sitt namn) är villig att betala 500:-. När man står i begrepp att lägga ner 4000-5000:- och 100-150 timmar på att bygga sig en kajak, varför är det så viktigt att tjäna 400:- på en Hunterringning (och på köpet lura mig på lite ersättning för jobbet med ritningar, sajt och service). För vem är det värt 400:- att riskera att få en ritning som kanske saknar flera år av uppdateringar (framför allt byggmanualen uppdateras flera gånger om året med tips från byggare, mina egna idéer, nya rön som diskuterats båtbyggare mellan etc), som kanske varit utsatt för fukt och temperaturvariationer i en källare eller garage och som innebär att byggaren inte kan ringa och maila mig för råd och tips, diskutera utrustning, ändringar mm. Och som också innebär risken att jag efter en kajakträff eller ett spontant möte längs kusten (jag har fått för mig att Klas70 hör hemma i Halmstadtrakten!), går hem och kollar i kundlistan.

Att försöka komma över en Black Pearl-ritning svart förvånar mig ännu mer. "Förtjänsten" är visserligen större (ritningssatsen kostar 1200:- ) men Black Pearl är specialanpassad för beställaren med mycket små marginaler. Varför vill någon lägga 100-150 timmars jobb på en kajak som är skräddarsydd för någon annan?

Men "Klas70" (och den som eventuellt drar in några hundralappar på att damma av och avyttra sin gamla ritning) kan vara lugn. Jag jagar inte folk som fuskar eller luras. Livet är alltför kort för att slösas bort på negativa relationer. Den tiden ägnar jag hellre åt att assistera byggare som köper ritningar, på trevliga kontakter via telefon och mail, på att träffa gamla och nya vänner bland byggare och paddlare på kajakträffar och turer och – inte minst: på att paddla.

Men helt kan jag ändå inte slå det ifrån mig: pengarna för ritningarna är de inkomster som skall täcka jobbet med att rita, bygga och prova prototyper, uppdatera manual, publikationer och sajten, ge råd åt byggare som fastnar eller behöver lite hjälp, låna ut kajaker för att prova på träffar och symposier mm.

Så jag hoppas det inte finns för många "Klas70" därute...

Kommentarer

Jeg tror "Klas 70" går i så små sko, at han er blevet invalideret.

Erik

Ja man kan ju fundera... Dumhet, girighet eller aningslöshet? Hoppas verkligen att merparten av alla kajakbyggare har vett nog att betala de pengar en ritning kostar!

//Tomas

Jag patrullerar ju Halmstadkusten i min BP. Känner sig nästan som dom gamla kustroddarna, som vaktade kusten förr. Får väl hålla ögonen öppna efter "klas 70" och begära äkthetsintyg på alla strippkajaker jag ser. Akta dig Klas!

Haha, vad kul! Jag höll på att garva ihjäl mig när jag läste det där!

Ring upp honom och sälj en ritning till "discount" för tusan!!! Lite köpslagande kan väl inte skada!

Kan ju bli hur roligt som helst... Han kanske är beredd att betala fullt pris efter ett något pinsamt samtal... Skicka då en väl bearbetad gammal nött ritning med epoxifläckar, slipdamm och veck överallt...

Som redan nämnts, i de här sammanhangen lär man ju inte gå obemärkt...

Den här kommer jag att sova gott på.

Ha det gott!

Olle

Det är ju en köpannons. Kanske är bara Klas70 inte medveten om att det finns restriktioner hur ritningen får säljas vidare?

Hade det varit en säljannons hade det ju varit mera uppenbart att Klas70 medvetet ville bryta mot villkoren.

Ja, som jag skriver i notisen tror jag också det bottnar i aningslöshet snarare än illvilja. Men sannolikt har han gjort lite efterforskningar - om inte annat så för att veta att han inte råkar erbjuda ett högre pris än vad en ny ritning kostar.

Oavsett vilket såg jag Klas70:s annons som en bra anledning att prata lite om min syn på det här med upphovsrätt mm...

Jag tycker ändå att du skulle erbjuda honom en ritning till pensionärsrabatt - när han nu är 70 så är det ju inte så lätt att få pensionen att räcka till... - eller är det 1970 kanske?! Småbarnsförälder säkert...

Ja upphovsrätt ja - hörde på radion att något stort skivbolag (sony? säkert...) för första gången haft mer intäkter på upphovsrätt än skivförsäljning - inte undra på att de krigar vildare mot piratnedladdarna.

Lika intressant är det ju när storbolagen stjäl rätten till tidigare (mindre )samarbetspartners verk efter att de har nobbat samarbetet, som i filmindustrin t.ex.

Skriv en kommentar