Visa varukorgen
Design & Illustration

Rollövning och kajaktest

Besök av Sten Reutfors och Annette Lokrantz häromdagen och en tripp till Vikhög och Salviken. Sten ville prova Njord inför ett kommande bygge och nordvästlig kuling avskräckte inte.

Sten i Njord

Mina kajaker är egoistiskt byggda efter mina egna mått och Njord visade sig lite kort i sittbrunnen för Sten, men provad blev den ändå.

Ut i blåsten i Black Pearl

På stranden stod Annette med långt tele och stativ, som inte var helt lätt att hålla stilla i den stundtals byiga blåsten, men knäppte ändå en serie fina bilder i motljuset. Eftersom viken är mycket långgrund fick jag ut ett par hundra meter för att hitta halvmeterdjupt vatten att rolla i.

Den låga kajaken försvinner i vågorna

Trots att sjögången var max en halvmeter (det är inte så långt till Danmark) försvann Black Pearl bakom vågorna.

På väg upp med en standardroll

På väg upp med en grönländsk standardroll.

Brottsjö mot akterdäck

Ibland lyckades Annette fånga motljuset när vågor bröt mot däcket eller stävarna.

På väg upp med en framåtlutad roll

På väg upp efter en framåtlutad roll (framåt-framåt).

Vad många ovana paddlare inte inser är att det är lättare att rolla i sjögång - även ganska grov sjögång. Det finns två skäl för detta: dels att vattenpartiklarna rör sig i cirkelform i vågfronten och det går att åka snålskjuts på rotationen, och dels för att kajaken driver åt lä i vinden och då förs överkroppen automatiskt upp på läsidan lovartsidan till en perfekt utgångsäge för att rulla in på akterdäck. Därför är det synd att många nöjer sig med att kunna prestera en fjäder-i-hatten-roll på slätvatten, men går ur kajaken när det verkligen gäller. Ut och prova att rolla i grov sjö - men kom ihåg att alltid rolla med vågorna - det vill säga dyka på läsidan och komma upp på lovartssidan.

Kommentarer

Fina bilder! / Torvald

"och då förs överkroppen automatiskt upp på läsidan till en perfekt utgångsäge för att rulla in på akterdäck"

Du menar lovart, va?

"Varför rolla?" diskuterades för ett tag sedan på Qajaq USAs forum. Alltså, varför gå ner på ena sidan och upp på den andra? Varför inte gå upp på samma sida som man kapsejsar? En förklaring är att rollen uppkom just på grund av det faktum som Björn beskriver: det är mycket lätt att i grov sjö rolla upp med vågorna -- i riktigt grov sjö behöver man nästan inte göra något alls för att komma runt. Och kapsejsar man i såna omständigheter sker det oftast på läsidan.

Väldigt fina bilder! Jag blev otroligt sugen på en tur nu, men är alldeles för förkyld sedan en vecka tillbaka...

Så ska det se ut! Fina bilder, Björn. Fredag-lördag blev en tur med gamla vänner till Landön utanför Åhus. Grov sjö dit och hem, men visst blev det en härligt fight! En fantastisk måne och dito mångata på natten. Trevligt prat över matbordet. Sen till var sitt tält för sömn. Själv vaknade jag i omgångar för fåglarna var i farten hela natten, tycktes det.

Hemåt gick förbi en samling steniga öar. Så nära allting ligger och så fint det var. Att paddla kajak skjuter fram åldrandet. Tro mig!

Dom där framåtlutad rollarna känns helt omöjliga i lungt vatten hur blir dom då i kuling?

Magnus: Ja, naturligtvis - tack (ändrat ovan).

Henri: min uppfattning också - och f-n tro´t om man inte till och med kan reversera processen - ett tag i alla fall.

Robert: ...lättare om du gör dem åt rätt håll, svårare annars - vilket innebär att jag reducerar din artskillnad till en gradskillnad. För har man sett Dubside inser man att ordet "omöjligt" saknar relevans i sinnevärlden. Rolla är kul - kuling eller ej...

Härliga bilder!!

Skriv en kommentar