Visa varukorgen
Design & Illustration

Roslagen 5-6 oktober

Start från Ellan på Singö
Start från Ellan på Singö

I helgen var jag inbjuden som föredragshållare till Friluftsfrämjandets ledarträff på Vässarö i Norra Roslagen. Föredraget handlade om kajakers egenskaper: skrovformer, skrovmaterial, utrustning mm och deras inverkan på fart, stabilitet och manöverbarhet. Med en intresserad och kunnig publik blev det ett lärorikt utbyte av information och erfarenheter som jag tror båda parter hade nytta av.

Spridning i gruppen
Hm, ser inte spridningen i gruppen märkvärdigt välbekant ut?

Vässarö är en trevlig ö, ett par kvadratkilometer stor, där scouterna driver friluftsverksamhet och restaurang, konferenslokaler, bastu i strandkanten, övernattningsstugor mm – allt välskött, ändamålsenligt och trivsamt.

Mat- och fikapauser är bra
Mat- och fikapauser är bra – i Friluftsfrämjandet som i Malmö kanotklubb

Från startplatsen på norra Singö är det bara ca en halvmil till Vässarö, men med lite kringelikrokar runt öar och skär, en paus för lunch, ytterligare en för lite manöverprov – paddla baklänges, svänga 360 grader, sidoförflyttning mm – kunde denna halvmil fås att räcka under förmiddagen och halva eftermiddagen.

Kapellet på Vässarö
Kapellet på Vässarö påminner om ett forntida långhus - ljusschakt och klockstapel i en lägre del av taket mitt på.

För dagen hade jag fått låna en gammal Icefloe (även en Black Pearl hade blivit lite svår att smuggla med som handbagage på flyget) och det blev en påminnelse om hur idealen ändrats på drygt 30 år. 510 cm Icefloe med skäddan uppe är så kursstabil att det är en arbetsseger att gira några grader (jag vågar knappt tänka på vilka förhållanden som skulle motivera att hala ner skäddan). Min 572 cm långa Njord med skäddan maximalt nere girar snabbare och med mindre jobb. I manöverproven kändes Icefloen som en Cadillac Eldorado -72 på en offroadbana, jämfört med yngre och piggare kajaker. Däremot går den gamla Icefloen torrt, mjukt och pålitligt i sjögång.

Kapellet på Vässarö
Framme vid altaret går berget i dagen och blir en magnifik fondvägg i släpljus. Ger lite associationer till Tempelplatskyrkan i Helsingfors.

Framme vid Vässarö blev det lite säkerhetsdemonstrationer, räddningsövningar och rollar, och en stund i bastun innan middag. Efter middagen lånade vi konferenslokalen för ett par timmar med föredrag och diskussioner.

Konferensbyggnaden – 'cirkusen' – som landat mitt i skogen
Konferensbyggnaden, rund och ljus som en cirkustält med glasväggar och glaskupol och en stor öppen spis – som en rymdfarkost som landat mitt ute i skogen.

Söndagen ägnades först åt ett trapperspår över ön, som omväxling till att sitta i kajaken: lätt klättring i rep, på repstegar och diverse träkonstruktioner, på repbroar över raviner, linbana över sundet mellan öarna mm. Därefter paddling tillbaka till Ellan på Singö och avslutning.

repklättring - 'bouldering light'
Repklättring - 'bouldering light'

Vädret var fullt acceptabelt med ca 15 grader i luften och 12 i vattnet. Solen skymtade några gången bakom molnen men inget regn (frånsett ett par droppar på lördagseftermiddagen).

Linbana tillbaka över sundet
Linbana tillbaka över sundet

Tack för inbjudan att föredra kajakdesign för er och tack för en mycket trevlig och givande helg.

Utsikt österut
Utsikt österut - 22 distansminuter (41 km) till Åland

Avslutning
Avslutning – med ett ovant fördäck som staffage i bilden

Kommentarer

Attan att jag missade detta. Vässarö är min arbetsplats på somrarna och därmed normalt hemmahamn för mina båda kajaker och båda har delvis byggts därute.

Kul att höra att ni uppskattade ön.

Hej Björn !

Kul at även du uppskattade helgen som var. Dina förevisningar på sjön & på podiet under kvällen var mycket givande för oss alla. Hoppas vi ses på sjön nån gång framöver !

Stefan, Södra Roslagen

PS. fick du länken av UrbaN till Norrvikens hemsida ? Fina bilder från helgen !

http://www.frilufts.se/norrviken

Skriv en kommentar