Visa varukorgen
Design & Illustration

Säkerhetsövning

I lördags var det dags för en extra bassängövning (vårens sista) i Malmö Kanotklubb. Den var avsedd för de nybörjare som gått introduktionskurser i paddling under maj, vilket innebar fokus på wet exit, tömma kajaken och att klättra upp i kajaken med eller utan assistans av kamrater eller flottör.

Som vanligt börjar vi med en dryg timmes teori om aktiv och passiv säkerhet, där den aktiva handlar om förebyggande åtgärder, vad man kan göra för att undvika kapsejsningar och andra problem och den passiva är hur man löser dem när de redan inträffat. Vidare pratar vi säkerhet i förhållande till olika typer av kajaker och paddlar, för- och nackdelar med pump/öskar, användning av flottör etc.

Aktiv säkerhet är t ex att luta kajaken åt rätt håll, att använda kajakens initiala och sekundära stabilitet optimalt för att hålla sig på rätt köl och om låga och höga stödtag – och naturligtvis om att använda sitt omdöme för att inte vara på fel plats vid fel tillfälle, att inte ta ogenomtänkta risker.

Passiv säkerhet handlar om att efter en kapsejsning gå ur kajaken lugnt och med kontroll över paddel och kajak, om kamraträddningar – att agera tillsammans, tömma kajaken och klättra upp mellan kajakerna eller över räddarens fördäck alternativt eget akterdäck. Även assisterad reentry visas och provas i mån av tid (innebär att räddaren håller kajaken på högkant, simmaren flyter in med benen, dras sig ner på sitsen, lutar sig framår eller bakåt och räddaren vrider upp kajaken). För ensamräddning övar vi att klättra upp i kajaken från sidan eller från aktern – med och utan flottör.

De fortsatta teknik- och säkerhetsövningarna under sommaren kommer att anordnas ute i Sundet och anpassas efter väderförhållandena – lite mer realistiska förhållanden i form av kallare vatten, ibland med vind och vågor.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar