Visa varukorgen
Design & Illustration

Sitshöjd i kajaker

sitshöjd i olika kajaker

Jag har fått några mail senaste tiden om sitshöjd i kajaker. Ofta har det handlat om effektivitet i paddlingen – i tävlingskajaker sitter sitsen högt av just det skälet. Har jag inte ritat sitsen onödigt låg?

Argumenten tycks vara att den högre sitsen ger en lite mer aggressiv tävlingsinriktad sittställning, samtidigt som den ökar vinkeln i höftlederna en aning, och att detta anses möjliggöra bättre rörligheten i överkroppen.

Med högre sits blir stabiliteten sämre än med en lägre – och av lätt insedda skäl paddlar man mer effektivt om man känner sig trygg än om man måste fokusera på balansen.

Alternativt kan man med lägre sits göra kajaken lite smalare med bibehållen stabilitet – vilket då ger två fördelar; paddeltagen kommer närmare centerlinjen och ger därigenom bättre driv och mindre slingrande, och en smalare kajak glider bättre i vattnet genom att vattnet inte behöver flyttas lika långt när kajaken skall fram (därför ingår längd/bredd-förhållandet i alla hydrodynamiska fartekvationer).

I mina kajakritningar sitter sitsen lågt för att inte kajaken skall behöva vara onödigt bred.

Jag ser i grunden inga fördelar med en höjd sits (med undantag för att medicinska problem i höft och rygg kan innebär speciella behov – eller kanske helt enkelt att viss idrottsutövning; fotboll, handboll, ishockey etc., medfört korta hamstrings ;-). Jag tror det finns en hel del placebo i föreställningen om den aggressiva sittställningen: om man paddlar fortare gör man det för att man tror att man paddlar fortare – och när man genomskådat det kan man hellre ha fördelarna med en smalare kajak och lite mindre vindfång i motvind.

sitta lågt eller högt?
Till vänster en traditionell tävlingskajak, till höger en Frej. Den stora skillnaden i höjd beror dels på att Frej är tyngre och ligger djupare i vattnet och dels på att sitsen är betydligt högre i racern. Konsekvensen är att ekipagets projicierade yta i motvind är ca 19 % större i racern, vilket innebär att på ett långt motvindspass med likvärdiga paddlare kommer de båda kajaker sannolikt fram ungefär samtidigt – men paddlaren i racern har fått slita mer. 

Denna skillnad innebär också en väsentligt höjd tyngdpunkt och därmed betydligt sämre stabilitet racern (även om kajaker hade varit lika breda) – en nackdel som ytterligare förvärras av att tävlingspaddlare av tradition håller knäna högre).

Att rörligheten i midjan kanske ökar en aning när vinkeln i höften blir större låter rimligt – men eftersom tävlingskanotister sitter med knäna högre än man oftast gör i en havskajak blir vinkeln snarare mindre, vilket gör resonemanget lite svårtolkat. Oavsett om vinkeln har någon mätbar effekt eller inte handlar det om försvinnande små skillnader – kan vara det som avgör i en racingfinal, men ute på tur är det fullständigt ointressant oavsett ambitionsnivå.

Utanför tävlingsbanorna tror jag sittställningen främst är en vanesak. Vänjer du dig vid en låg sits kommer du att trivas bäst med en sådan. Likaså om du vänjer dig vid en hög sits, fast då får du acceptera nackdelarna. Vidare är de flesta av oss vana vid soffor, stolar, bilsäten och behöver lite tillvänjning (och stretching) för att sitta komfortabelt längre stunder i en kajak, oavsett sittställning.

För den som trivs med att sitta högt är det enkelt att höja sitsen och prova sig fram till en trygg och komfortabel utformning som passar både anatomi, föreställningar och användning. Men min rekommendation är alltid att börja lågt.

Kommentarer

Hej Bjørn

Dine billeder illustrerer endnu et væsentligt aspekt, nemlig at sitsen og dermed ryggen læner (lutor på svensk?) bagover (som på næsten alle havkajakker).

Ryggen og sitsen bør læne lidt forover, og derfor hæves i det mindste den bageste kant af sitsen. Om man læner sig lidt forover i en havkajak med bagudlænet sits, ender man med et knæk i ryggen.

Som du også er inde på, er bevægeligheden ikke berørt af sitshøjden. Et ryglæn kan derimod være en hindring for rotation i overkroppen og bør kun have kontakt med ryggen under pauser og rul.

Min egen havkajak (Inuk) burde have skiftet sitsen til regulérbart, så det kunne lænes lidt frem.

I nogle kapkajakker er det desuden en fordel at sidde lidt højt, for at få plads til hofterne.

Men ellers er jeg helt enig med dig. I grønlandsk kajak med et lavt fordæk, kan man side endnu lavere og bevare god kontakt med båden og vinde stabilitet.

Tak for en god og fantastisk informativ hjemmeside!

Mange hilsener

Peter

Tack Peter! Jag borde kanske ha nämnt också att jag inte ritar in ryggstöd eller ryggband på mina kajaker, utan rekommenderar att akterkanten av sitsen ansluter till sargkanten i en mjuk kurva, så att den dels går att luta sig mot för att vila och är bekvämt vid rollar med bakåtlutad uppgång. För all annan aktivitet i kajaken föredrar jag att ha ryggen helt fri (vilket kräver lite träning för lårmusklerna).

Den bakåtlutande sittställning du nämner beror oftast på att paddlaren gjort sig beroende av ett feljusterat ryggstöd – den har inga som helst fördelar för paddling.

För den som inte är beredd att lära sig sitta utan ryggstöd, finns ett bra alternativ till det traditionella ryggstödet – nämligen en skumpelare, ca 10 cm bred som monteras bakom sitsen och ansluter till sargkanten. En sådan ger stöd längs ryggraden, men är inte i vägen för överkroppens rörelser vid paddling.

Funderingar kring ryggstöd får nog bli en uppföljande bloggpost ;-)

Hej!

Av olika anledningar har mitt projekt Smart legat i dvala men nu har jag fått igång det igen och hoppas på sjösättning senast i maj. Efter att ha gjort alla fel (pga att inte läst ritning ordentligt) så bestraffas detta med X antal timmars extra slipning men nu börjar det likna vad jag förväntade mej. På söndag blir det glasfiberväv på däcket och lite tänk på ev däcksluckor.

Min egentliga fråga är vad du har för tips på lucklås till Smart.

Ps: Detta är perfekt jobb i Corona tider.

MVH

S-E Öberg

Att läsa manualer är en svårt konst som dessutom kräver lite självövervinnelse ;-)

Det finns många sätt att låsa luckorna – några fungerar tämligen bra, många är roligare än bra. De två enklaste och vanligaste är att antingen sätta några små vred i trä eller plast (som på skafferidörrar förr) runt om luckan, eller att montera två nylonremmar med knäppe över luckorna.

Men oavsett hur du låser luckorna är det viktigt att det finns en bra fläns med bra tätningslister som luckan vilar mot, Idealiskt finns det i flänsen en fördjupning för tätlisterna så att de inte kläms sönder för snabbt. Både luckans undersida och flänsen måste vara jämna, släta och passa ihop med rimlig precision för att det skall bli tätt.

Enklast och mest pålitligt är såklart plast/gummiluckor från t ex Kajaksport – men det är ju varken lika spännande eller snyggt som träluckor utsågade ur däcket.

Jag tänker detsamma – ska man jobba hemifrån eller är permitterad och helst inte skall vara ute bland folk är ett kajakbygge en osannolikt bra sysselsättning ;-)

Går det att kvantifiera vad som är lågt resp hög sittposition?

Min sits blev lite för bred i botten, eller för platt beroende på hur man ser på det. Konsekvensen är iallafall att sitsen inte kommer att få kontakt med botten på kajaken utan det blir sidorna som bestämmer hur djupt ned jag kommer med rumpan. Min bedömning är att luftspalten är ca 15mm och sitsen är ca 5mm tjock. Så rumpan kommer att vara 20mm över botten på insidan av kajaken.

Har detta en praktisk betydelse för stabiliteten eller kan det anses vara försumbart?

Om sitsen skall sänkas så krävs det lite kreativitet för att få bort hörnen.

https://drive.google.com/file/d/1FVbeK6eLJZxGbQFjrwPII3FAazt9EQxG/view?usp=drivesdk

Sitshöjd är en ekvation med många variabler. Den hänger intimt samman med stabilitet och påverkas därför av kajakens bredd, bottenform och stabilitetsprofil, paddlarens kompetens och vana mm.

20 mm är mycket, men du får testa! Tycker du stabiliteten känns OK är allt gott och väl. Tycker du kajaken känns instabil får du antingen träna aktiv balans eller justera sitsen.

Jag kunde inte öppna din länk, så jag vet varken vilken kajak du bygger eller hur din sits ser ut.

Hej

Det är en Spray som jag bygger och jag tror att när väl sitsen är på plats så är det ett irreversibelt moment, att efter sjösättning riva halva cockpit för att sänka sitsen låter inte lockande. Bättre att göra nödvändiga justeringar nu innan jag limmar ihopp kajaken.

Länken till bilden skall fungera nu.

Det är svårt att säga något om det. Det ser ut som du lagt mycket tid på på sittbrunnen, och därmed mycket jobb att justera. Det förvånar mig att du valt en så plan sittyta – även bortsett från stabilitetsfunderingarna sitter man bekvämare på en lätt skålad sits.

Spray är en ovanligt stabil surfski med en stabilitetskurva som närmar sig en snabb havskajak. Därför finns det lite marginal när det gäller stabiliteten. Men i slutändan beror det ju på vad du förväntar dig för stabilitet och vad som behövs för att du ska känna dig trygg i de förhållanden du paddlar.

Har du möjlighet att testa någon surfski med liknande egenskaper? T ex Nordic Kayaks Squall, Carbonology Sport Boost, Epic V9. Det skulle kanske kunna ge en ledtråd om vad du kan vänta dig.

Med vilja, våld, värme, vatten och vikter är numera botten på sitsen formad efter skrovet på kajaken.

Epoxi mjuknar vid 70-80grader och konstruktionen med massor av små träbitar medger en lite deformation. Tyvärr så blir det permanenta försvagningar i epoxi om det hettas upp, så det kan behövas en lite förstärkningslapp med glasfiber efter att man format om.

https://drive.google.com/file/d/1IXA1c8htbEAU7hBoeEwPTKxbk788JPBP/view?usp=drivesdk

WOW! Snyggt jobbat!

Skriv en kommentar