Visa varukorgen
Design & Illustration

Sjösättning på Fyn – en ny Smart

Eriks Smart

Mail med bilder från Erik Møller Nielsen:

”Hej Björn, så kom min SMART i vandet 1.juni 07 her på Tåsinge, Danmark. Vedlagt er tre billeder som du vælge iblandt om du finder den værdig til din hjemmeside. Selv synes jeg det lykkedes godt, ikke mindst takket være din tålmodige hjælp undervejs. Der er ingen "buler" eller forkerte linier i skroget, men på billederne kan lysreflekser ligne fejl - men det véd du vel alt om. Jeg har gjort mange erfaringer undervejs og visse ting vil jeg gøre anderledes og andre ting skal blot finpudses på min næste trækajak.

Min SMART er modificeret med forhøjet fordæk - forhøjningen er 5 cm. på profil nr 6 og næsten 0 på nr. 4. Sargen (dampbøjet ask) er forhøjet agter og jeg håber derved at kan undlade kapell det meste af tiden. Fläns er mahogny krydsfiner. Der er skot af træ agter. Fodstøtte er af træ bestående af en tværpind og to små "pedaler, hvoraf den ene er kan glide i et langhul – fastholdt med en vingemøtrik. Pedalerne stikker ind i et hak i hver side i en vandret pålimet liste af træ. Der er hak til tre forskellige benstillinger. Sædet er skum. Lændestøtte er et smalt lodret stykke krydsfiner med skum pålimet. Det støtter mod bunden bag sædet. Indstillingen er en gjord gennem to slidser i lændestøtten. Gjorden ender i den en side en stump line, der justeres i med clam cleat.

Tåsinge havkajakcenter

ERFARINGER fra den første korte tur:

  • Fordækket skal på min næste ikke forhøjes nær så meget. Det høje dæk gør det vanskeliger at løfte benene indenbord fandt jeg ud af, når man stiger ombord ved at skræve over den. For en yngre person med gummiben, betyder det nok ikke noget.
  • Jeg har hverken ror eller skädde og kajkken var ret ustyrlig at holde kursen med. En ret kurs lykkedes kun sporadisk - selv i den svage vind der var på søsætningsdagen. Jeg er ellers vant til at kunne padle ligeud i al slags vejr, så jeg vil straks eftermontere en fast skädde. At svinge og dreje var meget meget nemt.
  • Den er meget stabil - næsten som min 70 cm brede amerikaner-kajak, og jeg glæder mig meget til at lære den nærmere at kende. Men først en skädde.

Spørgsmål:
hvor stor skal den være (cm2) og vil den være mere kursstabil med en lang, køllignende skädde fremfor den du har vist på tegningen? Jeg forestiller mig at jeg sliber/skraber af ind til glasvævet og limer med fortykket epoxy. Risikerer man at den skader skroget hvis den brækker af (grundstødning etc.)?. hvad siger erfaringerne?

Med venlig hilsen og tak for hjælpen så langt,
Erik M. Nielsen.

Kommentarer

Erik: Skäddan som finns på ritningen är lagom stor och måste finnas för att kajaken skall vara hanterbar. Mät och multiplicera med 10. Formen är inte kritisk. Som den ser ut och är placerad på ritningen fungerar den bra och har fördelen att den inte skadas när kajaken ligger på plan mark. Allra bäst verkan skulle en smal och djup skädda ha - men den vore rätt opraktisk.

Ja, skrapa bort lacken och limma med förtjockad epoxy - då sitter den bra, men kan slitas loss vid en olyckshändelse utan att skrovet skadas.

gjorde just så på min hunter men sedan efter de att den knäkts av har jag inte orkat sätta fast den igen...

men de funkar utmärkt så länge man inte slår av den :p

Flot arbejde Erik. Forhåbenlig får jeg min Smart klar til sæsonen næste år. Håber du får mange gode ture i den.

Eskild

Hej. Jeg har nu padlet et par ture med pålimet skädde og den gør en kæmpeforskel - nu holder den kursen og kan endda manøvrere rundt næsten på en tallerken.

I bølger har jeg ikke prøvet den, men i jævnt store dønninger og da viser SMART den gode egenskab, at den ikke slåes ud af kurs, men straks finder tilbage på kursen uden vilde pagajtag - som min korte og brede kajak gør. Den kommer også næsten umærkeligt og elegant over dønningerne selv om de er tværs ind fra siden.

Som forudsagt stamper den i modsø, men på den anden side er det vaks at sejle med "skum for boven".

Den surfer nemt og hurtigt og stikker naturligvis næsen i søen, men uden problemer.

Jeg ser frem til sommeren

Hilsen Erik

Flere erfaringer med SMART. I rigtige bølger - skønsmæssigt 3/4 meter højer og spidse krapsøer, opfører den sig rigtigt godt med sø fra alle vinkler. Jeg studerede min makker i SMART'en og så at i modsø er forskibet oven vande helt til padlerens fødder, hvorpå den med et ordentligt klask, stikker næsen i den næsten sø, med et lag vand på hele fordækket. Ligeledes løber de krappe søer af og til hen over agterdækket, så lugen der skal være tæt.

En ting er sikker: i søgang som beskrevet ovenfor, er den svær at vende med sin faste skädde - bølgekraften hiver den hele tiden tilbage på ret kurs; så min næste bliver med regulerbar skädde!

Erik Møller Nielsen

Ge Smarten lite tid – har du gjort skäddan i ungefär ritningens storlek skall det inta vara svårt att gira i hård vind. Med skäddan för stor kan det däremot bli svårt att gira upp mot vinden – lateralplanets centrum hamnar långt bak, med mycket kajak att hantera framför girpunkten. Tekniken kommer med övning. Passa på att gira när du har en våg midskepps – då är för och akter i luften och det går lätt att snurra 90 grader.

I motsjö kan du hjälpa kajaken att gå mjukt och snabbt utan att skvätta. När förskeppet är på väg upp mot en vågtopp lutar du dig framåt (av rörelseenergin i överkroppen lyfter du då förskeppet och hjälper det över vågtoppen). När du har vågen strax bakom sittbrunnen och kajaken börjar dyka ner i vågdalen, lutar du snabbt bakåt (då trycker du ner fören på vågens baksida så att den inte tappar kontakten med vattnet). Konsekvensen blir att kajaken följer vågorna mjukt och tyst istället för att flyga ut i luften på vågtoppen och dyka ner med vattenkaskader och tvärbroms. Påminner en del om att åka puckelpist: man lyfter skidorna uppför puckeln och trycker ner dem i nerförbacken – man tappar inte kontankten med snön, farten ökar, inga bromsande luftfärder.

(Mer här: http://www.thomassondesign.com/paddla/kajakpaddling/vind-och-vagor)

Kajaken i sig löser inga problem, oavsett hur den är konstruerad. Men en bra kajak blir bättre ju bättre paddlare du blir…

Skriv en kommentar