Visa varukorgen
Design & Illustration

Snöskottning 2010

Vinterträdgård

En lite ovan syssla här nere i södra spetsen av Sverige – men i år har det blivit en del rätt bra träningspass med snöskyffeln på morgonkvisten ;-)

Och sedan någon gång framåt eftermiddagen (lilla Skånevägen är inte högprioriterad) kommer gatukontoret och plogar – och så har jag en halvmeter driva framför utfarten, och ett litet eftermiddagspass att se fram emot.

När jag gick i skolan för sisådär femtio år sedan, hade vi kalla snörika vintrar med massor av skidåkning. För ungefär tjugofem år sedan avlöstes det av ett par decennier med trista blöta vintrar med få tillfällen till skidåkning. Jag tror på en ny köldperiod med riktigt härliga vita vintrar.

Och global warming, AGW, IPCC? Jag känner mig långt ifrån övertygad – för mycket som skaver i den officiella koncensusversionen och för många tecken som pekar i en helt annan riktning...

Vinterträdgård

Vinterträdgård

Uppdatering 23 december

...och i natt kom det ytterligare 20 cm nerdråsande – och ett löfte från SMHI om 20-30 cm till i morgon. Tågen står stilla lite här och var och mindre vägar stängs, för att fokusera snöröjningsresurserna till huvudvägarna.

Kommentarer

Stora svängningar är det i naturen (naturliga?). Risken finns att mätdata övertolkas i bruset men att vi inte greppar de längre svängningarna.

Men vi kan nog vara överens om att man bör paddla mer och avgasa mindre.

Det finns för många lobbynätverkande megafoner som i sin iver att övertyga baserar sina teser på selektivt egensinninga tokningar av mätdata – och i alltför hög grad låter sig inspireras av Darell Huffs gamla pärla: "How to lie with statistics" när det gäller presentationen. Sådant bygger inte trovärdighet...

Men det sista är lätt att ställa upp på: paddla mer och avgasa mindre!

Några skidturer i omgivningarna... snön är så hårt packad att man inte sjunker igenom. Rätt fantastiskt. För skåningar som inte är uppvuxna på skidor ett litet råd från en norröna kommande: all skidåkning utgår från höfterna. Vill du bli en bra skidåkare - lämna stavarna åt sidan till en början.

Assange... Eller Assangesyndromet, en titel som hela affären fått av Ann Heberlein. Jag hittade artikeln på Sydsvenskans internetsite. Eller Peter Pan-syndromet. Allt ska vara synligt och genomskinligt och helst osorterat - men bara jag (läs Assange) ska få vara osynlig.

Litar man på en sån?

Snöskottning är ett bra sätt att motionera på faktiskt. Jag gör det varje dag på jobbet :)

Ja, här går man och suktar. Visst, vattnet ligger där och inte precis is men - gudskelov för de danska kanalerna. Häromkvällen en underbar bildberättelse om en novis och en ärrad paddlare någonstans långt upp bland norska vatten. Och där fick man se enorma sälar och stjärten på en valliknande fisk som slog. Voj, voj.

Ibland ges det ersättningar. Men hur länge ska det här pågå? Jag gick in på vädersajten yr.no och fick tre tänkta program om varför vintern har varit så här och är så här extrem. Verkligen mkt intressant och givande. BBC har en vädersajt som verkar bra också och tar upp vårt område.

Var det på torsdag det skulle smälla till med minusgrader ochs nö?

Skriv en kommentar