Visa varukorgen
Design & Illustration

Snygg SOF

Magnus Åström sjösatte tidigare i sommar en fantastiskt snygg SOF (Skin-On-Frame) och har nu lagt ut bilder på bygget. Titta och njut!

Kommentarer

Den här gången tog det en halvtimme från det att jag lade ut bilderna tills du upptäckte dem. Kul att du är på hugget, Björn! :-)

Du den var riktigt snygg.

Vad använder man för ritningar till en sån?

Sådana byggs inte efter ritningar, utan direkt efter kroppsmått. Principerna och metoderna finns beskrivna i ett flertal utmärkta böcker, tex: ”Building the Greenland Kayak”, av Chris Cunningham, ”Building Skin-on-Frame Boats”, av <a>Robert Morris</a> , ”Building a Greenland Kayak”, av Mark Starr och ”Qaanniornermut Ilitsersut: Instruktion i Kajakbygning” av H C Petersen.

I korthet är Petersen kortfattad och mest ”grönländsk”, Starr historiskt korrekt (han är konservator på marinmuseet Mystic Seaport), Morris den trevligaste att läsa och Cunningham den förmodligen enklaste att börja med, med en hel del moderna förenklingar i metoderna – men bra kajaker blir det vilket man än väljer.

Som inspirationskälla är min litteraturlista (http://www.traditionalkayaks.com/Kayakreplicas/KayakReplicas.html">Harvey Goldens sajt</a> perfekt. Han har snart byggt sig igenom alla kajaker som finns dokumenterade – och några som inte finns...

Mer om kajakbygge och kajakhistoria finns i <a href="http://www.thomassondesign.com/doc/litterature.php)...

Björn har rätt, men just i det här fallet är den faktiskt gjord efter "ritning". Det är nämligen en kopia av en museikajak som finns på Nationalmuseet i Köpenhamn. Jag fick en uppmätning som Harvey Golden gjort på plats, och gick efter den. Originalkajaken är intakt med duk och allt, så Harveys uppmätning visar bara de utvändiga måtten och placeringen av däckslinor etc, alltså inga konstruktionsdetaljer. Där har jag fått improvisera utifrån mina egna kunskaper och de källor som Björn nämner. Jag fick också höja fördäcket ett par cm för att komma i med mina långa ben, annars är den byggd så nära originalet som jag förmått.

Jag tänkte det också att alla replikor blir efter ritningar på vad den ordinarie byggaren gjort (eller mycket nära...). Magnus, det var en enormt snygg kajak! Min egen kommer inte i närheten vad gäller snyggt hantverk, men den går att paddla i alla fall. Jag har lagt några bilder i mitt album på utsidan.se. Lättast för den som är intresserad är nog att söka på "sällström" eller "myospinae" och sedan gå in på profil och sedan fotoalbum. Jag har sett att flera lägger in bilder på något som heter "web-shots", är det något man kan göra gratis? Magnus, jag såg också ditt inlägg ang kajaken i Lund. Det var klart intressant, jag hade ingen aning om att den existerade!

Skriv en kommentar