Visa varukorgen
Design & Illustration

Sommarträff hos Petruskajak

Dubside med rollkurs

Under helgen 30 juni till 2 juli var det traditionsenlig kajakträff på Petruskajak vid Sommen, som vanligt med kurser, kajakprovning, paddling, grillkväll, fika och, kajakprat. Lyckligtvis hade meteorologerna fel – det blev inte tre dagar med regn. Lite blåsigt på fredagen därefter sol och varmt, och lördagens grillfest blev en av de där sommarkvällarna man längtar efter: vindstilla och varmt medan solen sakta sänkte sig bakom björkar och granar på Sommenstranden. Dubside undervisade i mer eller mindre avancerade rollar och jag höll i tre kurser i att hantera grönlandspaddel så effektivt som möjligt. Under lördagen visade Dubside upp merparten av de 36 rollar som ingår i det grönländska kajakmästerskapet (han är just nu på väg till Grönland för årets upplaga av kajakmästerskapen, den här gången i Aaasiaat i södra Diskobukten). 

Mycket folk, god stämning, suverän service, trevliga omgivningar, gott att äta och dricka – även om det inte är Sveriges största kajakträff, är jag nog beredd att sätta en kajak på att det är den trivsammaste...

Ett gäng nya Frej, lagom till träffen. Nederst en 534, de övriga 504.

Lagom till träffen kom en leverans nya Frej i olika färger. Det finns nu fyra modeller, dels två storlekar, 504 och 534, och båda i normal- och pro-utförande. Frej 504 är tänkt för de allra flesta paddlare, medan 534 är för de storvuxna som har svårt att få plats i 504: väger du mer än 90 kg, är längre än 190 cm och tänker använda din Frej för långfärd, är det 534 du skall prova (den är längre, aningen bredare och högre i däcket).

Pro-versionerna är önskade av instruktörer och expeditionspaddlare. De är tyngre i laminatet och därför tåligare för den som använder kajaken hårt och har behov av att starta och landa på stenar och klippor i besvärlig sjögång. De har också fått en extra lucka bakom sittbrunnen och traditionella plasthandtag istället för de flätade som finns på originalversionen (önskemål från instruktörer inom BCU och ACA).

En del har kommenterat att "fikaluckan" på akterdäck är ett bra ställe att ha lunchmaten i när man är ute på tur – men jag valde bort den av samma skäl: jag vill ha lunchmaten under förluckan så att man slipper dra upp hela kajaken på land eller vada ut i vattnet för att komma åt matsäcken vid korta pauser. Andra har sagt att det är bra med en lucka där man kan ha saker man vill komma åt till havs. Men till skillnad från "handskfacket" framför sittbrunnen är den vansklig att öppna till havs om det inte är total stiltje (Frej har ett lågt akterdäck), kan vara svår att öppna och sätta på där bakom ryggen om man inte kan vrida huvudet som en uggla och den fyller ingen funktion när kajaken är på land. 

Kommentarer

Skönt att höra ditt resonemang om finaluckan bakom sittbrunnen. Jag tänker precis likadant. Däremot är ett "handskfack" framför sittbrunnen där det heller inte tar packutrymme enkelt åtkomligt.

//Petter ZK

Hej!

Finns det någon epostlista för att få en inbjudan till nästa träff månne?

Låter som en suverän helg!

//Petter ZK

Petter, jag har ingen epostlista för sådant, men presenterar här vilka evenemang jag avser att delta i.

Utöver det får du höra med respektive arrangör.

Vidare lägger kajak.nu tidigt på säsongen ut en lista över arrangemang i närområdet och det finns en uppdaterad kalender.

Tack för bra svar Björn.

Och för en löjligt bra hemsida :) !

Fantastiskt informativ och inspirerande !

//PZK

Skriv en kommentar