Visa varukorgen
Design & Illustration

Sommarväder

En helg i slutet av september med gassande sol och 20 grader i skuggan, ungfär 17 i vattnet vid stranden, någon grad lägre ute till havs - inte illa!

Helgen tillbringades, till stora delar i Black Pearl, på och i vattnen mellan utanför Haverdal vid Hallandskusten, dels med korta turer mellan Ringenäs och Steninge och dels med lite rollträning. Ett par mera udda rollar börjar sitta nu efter förträfflig inspiration vid qajaqträffen i Danmark för några veckor sedan.

Sålunda känner jag mig nu rätt säker på stormroll, sedan jag kom på att vrida upp handen till ett lågt stöd redan i början av rollen. Stormroll (Siukkut pallortillugu/masikkut: bild, beskrivning, videosnutt) innebär att man kapsejsar framåtlutad och ligger kvar med pannan nära däcket under hela rollen - uppgången sker med paddeln i ett lågt stöd. Den användes ofta i hårt väder, dels för att det är ett snabbt sätt att komma upp och dels för att man kommer upp framåt med paddeln i ett lågt stöd - kan var en fördel i hård vind.

Även omvänd roll känns hyfsat säker (reverse roll eller Kingumut Naatillugu: beskrivning, videosnutt) - innebär att man kapsejsar bakåtlutad med paddeln krokad om akterstäven och kommer upp framåtlutad mot däcket - påminner om forspaddlarnas Steyr-roll fast med lite enklare utgångsposition). Den omvända rollen användes till exempel om man kapsejsar under surf med paddeln som akterroder, eller om man misslyckas med den vanliga standardrollen - då är det enklare att rolla upp framåt än att föra paddeln tillbaka till utgångläget.

Tyvärr fungerar båda rollarna ännu så länge bara på min bästa sida (moturs) - så jag har en hel del kvar att öva på innan jag kan säga att jag kan de här rollarna.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar