Visa varukorgen
Design & Illustration

Söndag i sundet

Som en krokodil i vassen...

Inget intresse i klubben för en förmiddagstur i sundet idag – och därför blev det en ensamtur från Vikhög och neråt Lomma idag. Det fina vädret från igår var borta – istället disigt, gråmulet och ett par lätta regnskurar. Vinden däremot var pålitlig: 7-8 m/s väst (i morgon eftermiddag blåser det kuling igen). Tomt på planen vid stranden – inte en enda fågelskådare eller fiskare. Tomt också i vattnet - undantages två stora fartyg, oändligt sakta på väg söderut i diset vid horisonten.

Vinden drog upp förvånansvärt mycket sjö. Utanför hamnen i Vikhög rullade det in meterhöga vågor, delvis brytande i reflektionen från piren. Tungan rätt i mun i bränningarna – det är grunt runt hela udden och gott om stenar precis under ytan. Men de avslöjar sig för den observante – subtila störningar i vattenrörelserna här och var, och då och då en hastig skymt av en tångruska eller mörkglänsande stenyta i en vågdal.

Som vanligt förundrades jag över hur torrt en låg grönlandskajak går i sådan här sjö. Till skillnad mot höga skrov med stor volym försöker den inte stå emot havet utan bugar lätt och låter vågorna glida över utan motstånd – inget skvättande och inga vattenkaskader – mer som en vidja som böjer sig för vinden. Ett tätt kapell krävs naturligtvis med ett fribord på två, tre centimeter, men det känns som en rätt rimlig eftergift. På piren visar vågorna brutalt vad som händer man istället satsar på att ta strid mot vågorna.

Efter en motionstur i god fart förbi Bjärred och bastun på Långa Bryggan landade jag på den gömda sandstranden i vassen i fågelskyddsområdet vid Löddenäs – mitt vanliga gömställe när det blåser. Det går alltid att hitta lä där. Den som följt mina skriverierna känner säkert igen omgivningen.

Rastplats på sandstrand i lä...

På återvägen blev det som vanligt lite rollande i Salviken. Inget nytt eller spännande - bara det gamla vanliga programmet för att hålla igång: standardroll, stormroll, shotgun, reverse sweep, armpit, butterfly, norsaq- och handrollar.

Fortfarande tomt vid stranden när jag drog upp kajaken.

Kommentarer

Det är kul att läsa om folks rundor i sina kajaker. Varför begriper jag inte men kul är det. Och ännu kuligare vore det om jag kunde relatera lite bättre till de orter, platser och namn du strör i dina logger. Bryggan i Bjärred känner jag till sedan morfar vallade mig på den på 70-talet nån gång, men för de övriga platserna skulle jag behöva en kartskiss. Så du kan väl göra en kartskiss över dina mest frekventerade farvatten och vara noga med att bestycka den med alla namn som förekommer i dina logger. I undantagsfall må viss otydlighet tolereras i fråga om känsliga smultronställen - dom kan du maila direkt till mig istället. :)

/David

Bra idé David – som tack för den skall jag generöst avslöja ett extra trivsamt smultronställe. Koordinaterna kommer att högtidligen överräckas vid lämpligt tillfälle – till exempel i samband med vårens teknik och rollkurs hos Petrus...

Hejsan Björn och David

Jag måste hålla med David att det är trevligt att läsa om var andra paddlar, man vet inte så noga vart dom är för orterna känner man inte igen men det är ändå mysigt att läsa om vad andra har för sig. Själv har jag tillbringat söndagen i verkstan först med ett besök av Bo Hagstedt för att passa in det förliga skottet i hans BP sedan med att såga lite nya ribbor till Jehun som ska till Finland. Sedan dök det upp lite andra byggare men vart tog David vägen? Snart blir det förhoppningsvis lite paddling även här. / Petrus

Stilla vatten rena lyxen!

Hej Björn och alla andra.

Det är trevligt med berättelser om paddling i vardagen, möjligheter till de små guldkornen som annars är lätta att glömma bort sprids och inspirerar på din blogg.

I kväll blev det tillfälle till en liten tur utanför Nyhamnsläge strax norr om Höganäs.

Prognosen lovade som sagt ökande vind till kvällen men är man sugen så är man.

Sjösättning vid 1800 och solen försvann i en mörkgrå säck, vinden var byig från syd med rimliga vågor nästan längs med stranden.

Skall det ta i så är det nog bäst att börja med motvind så jag rundar stenören vid Kullens havsbad som gav lite skydd på nordsidan och visst blåste det en del.

I dag syntes inte den lilla sälen till som annars brukar göra mig sällskap här.

På vägen tillbaka får jag fin medvind och mörkret lägger sig men i sället för att öka så avtar vinden trots en hotande målnskärm in över land.

Jag avvaktar med landningen och ligger helt stilla vid strandkanten med ljudet av nätta vågor som slår mot standen bakom mig, Oslobåten glider norrut mot Kullens fyr med alla ljusen tända nästan som ett UFO.

Mycket överskottsvärme under västen gör att det bär emot att gå iland.

När jag är på väg ner till stranden en andra vända för att hämta kajaken visar sig en smal skära av månen som kastar en fin silvergata över Öresund.

En kvällspaddling av många men denna får tre stjärnor i dagboken.

Hälsning/ Lars

Idag kunde jag inte hålla mig längre. Det lilla kraftverket en bit bort brukar hålla en hyfsat stor råk öppen hela vintern och nu med det väder vi har haft har råken blivit ännu större.

Så det var läge idag att släppa ner kajaken från taket, damma av och lyfta ut den. På med lämpliga kläder, traska ner till sjön och premiärpaddla. Det satt skönt i kroppen.

Strax före jul slog det till och bildades en tjock fin kärnis som fortfarande är ganska tjock ute vid iskanten så det blev inte så mycket isbryteri. Det brukar vara ett nöje att hjälpa våren på väg lite med att bryta is med kajaken. I andra delar av sjön så åker de sista tappra långfärdsskridskor eller sitter och fiskar ute på isen.

Skriv en kommentar